Versie 3.0 van MVO Prestatieladder
In september 2020 gaat de 3.0 versie van de MVO Prestatieladder in. TÜV Nederland zette de wijzigingen t.o.v. eerdere versies van dit managementsysteem op een rij.
De MVO Prestatieladder is een Managementsysteem en certificatienorm voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het certificaat maakt de duurzame ontwikkeling concreet en objectief aantoonbaar. De MVO Prestatieladder is geïnspireerd op internationaal geaccepteerde documenten, zoals de ISO 26000, de ISO 9001:2015, AA1000 en het Global Report Initiative (GRI). De opbouw van de norm is identiek aan de structuur van ISO 9001 en ISO 14001. Het is opgezet volgens de zogenaamde High Level Structuur, en hierdoor als Managementsysteem in te richten en te integreren met reeds bestaande Managementsystemen. De MVO Prestatieladder wordt sinds 2010 in Nederland toegepast en is sinds 2015 ook internationaal erkend.
De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van eerdere versies zijn:
De Sustainable Development Goals (SDG's)
De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die in 2015 zijn vastgesteld door de VN en wereldwijd worden gepromoot als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. De opbouw in thema’s van de MVO Prestatieladder 3.0 is ophangen aan deze SDG’s. Hiermee kunnen bedrijven die de SDG’s als uitgangspunt nemen voor hun MVO-beleid meer baat hebben bij het implementeren van de MVO Prestatieladder.
Verhouding tot de sector
Een van de belangrijkste wijzigingen in de MVO-Prestatieladder 3.0 is dat bedrijven nu zelf moeten aantonen hoe zij zich verhouden tot de sector en daarmee hun niveaubepaling voor de MVO Prestatieladder onderbouwen. Voorheen was dit geen vereiste, maar nu moet de sector in zijn geheel worden meegenomen.
Communiceren over kengetallen
In de voorgaande versie was het al zo dat de MVO-impact meetbaar moest worden gemaakt aan de hand van kengetallen. Als resultaat kwam hieruit een weergave van de indicatoren met bijbehorende doelstellingen en prestaties, veelal met gegevens die meetbaar zijn. Dit werd gedeeld met de externe auditor. Communicatie over de MVO-impact moest ook met stakeholders plaatsvinden. Deze eis is uitgebreid in versie 3.0. Versie 3.0 vereist dat een MVO-jaarverslag opgesteld wordt dat openbaar is en dus voor iedereen in te zien is.
Meer verantwoordelijkheid nemen op het gebied van inkoop
Op niveau vier is de ketenverantwoordelijkheid verder versterkt met een paragraaf over MVO bij inkoop en omgaan met leveranciers. Dit houdt in dat leveranciers aangestuurd moeten worden op MVO-werkwijzen. Ten opzichte van de vorige versie wordt in met versie 3.0 van de norm daarin meer verantwoordelijkheid van de te certificeren organisatie geëist.
PDCA-cyclus
De MVO-waarden of bedrijfsprincipes, die al onderdeel waren van ‘good governance’ zijn nu gekoppeld aan de PDCA-cyclus en krijgen daardoor een grotere betekenis. Hiermee is het duidelijker dat voor het implementeren van de norm de PDCA-cyclus moet worden toegepast. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar het thema ‘Behoorlijk bestuur’, deze is uitgebreid. Nieuw daarin is de eis om kernwaarden of bedrijfsprincipes voor behoorlijk bestuur en MVO op te stellen (en vervolgens te implementeren). Wanneer u dit doet, moet u de PDCA-cyclus toepassen en daarvoor worden nu meer handvaten gegeven in de norm.
Overgang naar de versie 3.0
De nieuwe versie van de MVO Prestatieladder gaat in per september 2020, vanaf dan kunnen er audits plaatsvinden aan de hand van deze nieuwe versie. Tot maart 2021 is er een overgangsperiode, dat betekent dat per 1 maart 2021 er enkel nog audits vanuit versie 3 uitgevoerd worden. Certificaten afgegeven tegen versie 2 van de MVO Prestatieladder zijn niet meer geldig per 1 maart 2022.
Relevante informatie
MVO Prestatieladder versie 3.0 – 2020
MVO Prestatieladder versie 3.0 – deel A
MVO Prestatieladder versie 3.0 – deel B
MVO Prestatieladder versie 3.0 – Overgangsregeling 1.0
Conversietabel versie 2 (2013) naar versie 3 (2020)
Conversietabel eisen MVO Prestatieladder 2013 – 2020 versie 3.0
Conversietabel thema’s MVO Prestatieladder 2013 – 2020 versie 3.0
Benieuwd hoe de MVO thema’s gekoppeld zijn met de SDGs?
Bekijk de koppeling MVO thema’s met Sustainable Development Goals versie 3.0
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...