Circulair verbouwen voor de toekomst
Energie, circulariteit, biodiversiteit en klimaatadaptie. Met deze pijlers draagt Rabobank bij aan een duurzame wereld. De renovatie van het Utrechtse hoofdkantoor van Rabobank kan daarin niet achterblijven.
Heijmans’ circulaire visie en Rabobanks wens om duurzaam te verbouwen, zorgen samen voor toekomstvastwaarde. Ruud van der Stoop, Productmanager Circulariteit en Biodiversiteit bij Rabobank, en Thijs Huijsmans, Programmamanager Duurzaamheid bij Heijmans Utiliteit, vertellen over deze geslaagde circulaire renovatie.
Circulariteit
Het is 2022, en het hoofdkantoor van Rabobank is al even toe aan een onderhoudsrenovatie. Met haar nieuwe manier van werken worden de plannen voor de verbouwing steeds integraler en groter. Ruud: “Toen we bij Rabobank met dit bestek de markt op gingen, hechtten we al veel waarde aan circulair verbouwen. Maar waar we precies moesten beginnen en hoe we dat zouden aanpakken was nog een groot vraagteken. Heijmans kwam met een overtuigend plan van aanpak en daagde ons uit om het ‘gewoon te doen’. Dat was het begin van een succesvolle samenwerking.”
De rol van Heijmans
Thijs: “We hebben bij Heijmans een belangrijke rol in de circulaire transitie. We zijn niet alleen verantwoordelijk voor het stapelen van stenen, maar moeten ook kijken waar die steen vandaan komt en hoe we die steen in de toekomst kunnen hergebruiken.” Bij de Rabobank-renovatie was voor Heijmans stap één dan ook het in kaart brengen van alle bouwmaterialen die het pand in- en uitgaan.
Duurzame ketenveranderingen
Van deze duurzame samenwerking plukken niet alleen Rabobank en Heijmans de vruchten. Thijs licht toe: “Zodra je circulair werkt, moet ook de keten circulair worden. Daar zetten we ons voor in. Zo haalden het beton voor de verbouwing uit eerdere projecten van Heijmans Utiliteit. Daar is nu een samenwerking uitgerold die we ook in andere projecten in kunnen zetten. Dat geldt ook voor het hergebruiken van tapijttegels en het aanschaffen van een drukpers om glaswol te persen. De renovatie van het hoofdkantoor van Rabobank dient als mooie opstap naar een circulaire keten.”
Benieuwd naar het hele verhaal? Lees hier gratis verder.
Bouw nieuw gemeentehuis van start in Krimpenerwaard
woensdag 6 december
‘Het meest circulaire gemeentehuis’ wordt in Krimpenerwaard gebouwd. De gemeente krijgt hiermee één ...
Gemeente Haarlem werkt samen met Breedweer aan impact
dinsdag 5 december
Impact maken door iedereen een kans op een baan te geven. Dat wil Breedweer met Gemeente Haarlem bereiken.