Een hoge lat leggen voor duurzaamheid
![Een hoge lat leggen voor duurzaamheid](https://content.lingacms.nl/upload/sw_220a4a1d/images/news-large/een-hoge-lat-leggen-voor-duurzaamheid_1_3bxQXh.jpg?v=20250204103832)
Een hoge focus op duurzaamheid en innovatie, terwijl schoonmaakpersoneel met zorg werd overgenomen. Daarin was schoonmaakorganisatie CSU succesvol bij Vanderlande. De campus is 17 hectare groot en er werken circa 3000 medewerkers, verspreid over 17 gebouwen. In de panden lopen dagelijks zo’n 35 schoonmakers rond.
Dit artikel is onderdeel van het aanstaande SWP Magazine. Alvast het volledige artikel lezen? Kijk dan hier.
Duurzaamheid en innovatie
Vanderlande werkte tot aan de komst van CSU jarenlang met een vaste schoonmaakpartij, vertelt Mariëlle Aldenhuijsen, facilitair manager en eindverantwoordelijk voor campus Veghel bij Vanderlande. “Die partij is met ons meegegroeid en de samenwerking en de dienstverlening verliepen lange tijd tot wederzijdse tevredenheid. Toen duurzaamheid en innovatie steeds belangrijker werden, deden we in november 2022 een uitvraag bij drie partijen.
Uitgangspunt daarbij was dat deze organisatie dezelfde duurzaamheidsvisie en -ambitie als Vanderlande moest hebben. Zo waren we al voor de uitvraag ISO 14001 (milieumanagementsysteem) en ISO 50001 (energiemanagement) gecertificeerd. “CSU heeft innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel staan”, gaat Mariëlle door. “Vandaar dat de keuze op CSU is gevallen.” Vanderlande stond al een tijdje op de wensenlijst van CSU, omdat we veel overeenkomsten zien, zegt Koen Egelmeers, districtsmanager voor CSU. “Bij beide bedrijven draait het om mensen én wordt de ambitie uitgesproken om het werk niet alleen beter, maar ook groener te doen. Bovendien zagen we kansen bij Vanderlande om het repeterende werk zoveel mogelijk via robotisering gemakkelijker te maken voor medewerkers.”
Overnemen bestaande medewerkers
Een ander belangrijk onderdeel van de uitvraag was het overnemen van de bestaande schoonmaakmedewerkers. Aldenhuijsen: “Verschillende schoonmaakmedewerkers werkten al langere tijd bij ons. Daarom vonden we het belangrijk dat een nieuwe schoonmaakpartij hen niet alleen overnam, maar daarnaast ook ontzorgde in de overname. Bovendien hadden we in de uitvraag staan dat de schoonmaakmedewerkers meer zichtbaar werden. Dat heeft ook voor de schoonmaakmedewerkers voordelen, zij zijn namelijk ’s avonds graag thuis bij hun gezin. Daarom hebben we samen met CSU, die dezelfde filosofie aanhangt wat betreft zichtbaarheid van schoonmaakmedewerkers, waar mogelijk dagschoonmaak geïntroduceerd. Hierdoor hoefden medewerkers ook maar één keer te reizen. Dat scheelt weer CO2-uitstoot.”
Koen Egelmeers is voor CSU districtsmanager voor Eindhoven-Noord, een gebied dat loopt van halverwege Eindhoven tot en met Veghel, Uden en een stukje Den Bosch. In dat district is Egelmeers operationeel verantwoordelijk voor circa 250 accounts. Dat doet hij samen met een team van projectmanagers, rayonmanagers, HR en Bedrijfsbureau. Hij beaamt het belang van een goede overgang van schoonmaakmedewerkers. Zij kennen tenslotte de klant en de locatie. “We hebben daarom bewust bij Vanderlande de tijd genomen en verschillende bijeenkomsten voor het bestaande schoonmaakpersoneel gehouden. Tijdens die bijeenkomsten hebben we uitgelegd waar we als CSU voor staan en wat er voor hen verandert. Zo kwamen er nieuwe werkwagens, kregen de schoonmaakmedewerkers nieuwe bedrijfskleding en gingen ze werken volgens de nieuwste duurzame en ergonomische schoonmaakmethodes.”
Benieuwd naar het volledige interview? Lees hier verder.