Facilitaire aanbieders stimuleren de duurzaamheidstransitie
In het Facilitair Duurzaamheidsonderzoek brengt VFM de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid bij facilitaire aanbieders verder in kaart om te zien welke stappen er zijn gezet sinds ons eerste onderzoek.
Het beginnen van een duurzaamheidstransitie kan voor een organisatie een complex proces zijn. Net als in 2021 is tijd en capaciteit voor facilitaire aanbieders de grootste uitdaging.
Doelstellingen vertalen naar KPI's
“Een veelvoorkomend probleem is het vertalen van ambities/doelstellingen naar resultaatafspraken en KPI’s die relevant en toekomstbestendig zijn. Onze ervaring is dat veel opdrachtgevers snel grijpen naar certificeringen en wet-/regelgeving. Dit is concreet, maar ook statisch. Ons advies is altijd één of meerdere KPI’s op te stellen met een dynamisch karakter. Dit biedt de mogelijkheid om de inhoud aan te passen aan de actuele ambities en doelstellingen, maar ook aan wat haal-/maakbaar is in de praktijk.” Zegt Bart Mak, Senior Consultant bij VFM. Toch groeit volgens het onderzoek de vraag naar duurzame producten steeds meer. 12,1% van de facilitaire aanbieders zag in 2021 onvoldoende vraag vanuit de markt naar duurzame producten en diensten. Tegenwoordig wordt dit nog maar door 4,9% van de facilitaire aanbieders gezien als een uitdaging.
Sociale duurzaamheid hoog op de agenda
Human Capital is een belangrijk onderwerp, ook in de facilitaire sector. Dit is terug te zien in de duurzaamheidsdoelstellingen van het onderzoek. Op nummer 3 en 4 van de duurzaamheidsdoelstellingen staan namelijk, social return en duurzame inzetbaarheid. Meer dan de helft van de respondenten (56%) heeft het aandeel social return binnen hun organisatie verhoogd. Daarnaast is het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers al door ruim 50% van de facilitaire bedrijven gerealiseerd. Een van de manieren waarop duurzaamheid van mens en vastgoed vaak gecombineerd wordt is biodiversiteit volgens Alex de Groot, Consultant bij VFM, "Het integreren van groene ruimtes en biodiversiteit in vastgoedprojecten kan helpen om de kwaliteit van leven van bewoners te verbeteren en bij te dragen aan de bescherming van de natuurlijke omgeving. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van groene daken, parken en natuurgebieden in de buurt van vastgoedprojecten. Biodiversiteit dient gezien te worden als een integraal en functioneel onderdeel van de woon- of verblijfsfunctie."
Benieuwd naar het hele verslag? Download deze op de website van VFM.
Meer artikelen van VFM Facility Experts
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...
Philips en Schijvens winnaars eerste Nederlandse CSRD Awards
zondag 12 november
Koninklijke Philips (categorie grootbedrijf) en Schijvens Corporate Fashion (categorie MKB/overig) werden tot winnaars uitgeroepen ...