“Doorbreek vastgeroeste ideeën over inrichting werkomgeving”
Veel kantoren in Nederland zijn nog altijd ingericht volgens ouderwetse principes: klinisch, strak, praktisch en soms ietwat saai. Dat past echter niet meer bij de 21 eeuw.
Organisaties die productiviteit, personeelswelzijn en innovatie hoog in het vaandel hebben, moeten vastgeroeste ideeën en patronen doorbreken, zo stelt Smarts WorkPlace Founding Partner Interface.
We brengen een aanzienlijk deel van onze tijd op kantoor door, stelt Interface. Toch zijn veel kantoren weinig uitnodigend vormgegeven. Een gemiste kans, want met een doordacht werkplekdesign kunnen organisaties het welzijn, de productiviteit en het cognitieve vermogen van personeel verbeteren. Daar zijn enkele duidelijke argumenten voor.
1. Stimuleren van samenwerking, productiviteit en concentratie
Met doordacht design kunnen organisaties hun personeel stimuleren tot samenwerking. Belangrijk is onder andere dat de ruimtes passen bij de werkzaamheden die het personeel er verricht. Een ruimte voor denkwerk en taken die veel concentratie vereisen, moet anders zijn ingericht dan een ruimte gericht op creativiteit en samenwerking.
Door ruimtes slim aan te passen aan de aard van de werkzaamheden stijgt de productiviteit en het concentratievermogen. Ook kan de medewerker steeds de juiste ruimte kiezen voor de werkzaamheden van dat moment.
2. Stimuleren van creativiteit en innovatie
Nederland is bij uitstek een innovatieland. We staan zelfs op de eerste plaats van meest innovatieve landen van Europa. Ons innoverende vermogen staat of valt echter met de creativiteit van medewerkers. Volgens onderzoek zijn medewerkers in doordachte werkplekken wel 15 procent creatiever. Dat is meer dan welkom om onze sterke internationale concurrentiepositie op dit gebied te behouden en te versterken.
3. Verminderen van stress en uitval
Nederlanders zijn een productief volk. In Europa scoren we veel hoger dan gemiddeld. De werkdruk is hier dan ook relatief groot. Bovendien verwachten we van personeel dat ze altijd en overal bereikbaar zijn, en direct reageren op mails. Die ontwikkelingen leggen een flinke wissel op mensen. Zonder effectieve tegenmaatregelen zorgt dat voor meer stress en uitval veroorzaakt door onder meer burnouts. Vooral jonger personeel is eerder overwerkt en gestrest.
“Een werkplek moet medewerkers op hun gemak stellen; ze moeten zich er prettig voelen”, zegt Geanne van Arkel, Head of Sustainable Development bij Interface. “Natuurlijke elementen verlagen het stressgevoel en verhogen het concentratievermogen. En met bijvoorbeeld modulaire tapijtvloeren met natuurlijke dessins, geef je het kantoor een rustgevende uitstraling.”
Een onderbelicht aspect is de akoestiek van de werkruimte. Een goede akoestiek is belangrijk. Herrie maakt letterlijk ziek. Het zorgt volgens onderzoek voor stress, een hogere bloeddruk en hartslag, en klachten als hoofdpijn en migraine. Gelukkig is dit zoveel mogelijk te voorkomen met concrete maatregelen. Bijvoorbeeld moswanden en tapijttegels dragen bij aan een goede akoestiek.
4. Tegemoetkomen aan nieuwe verwachtingen
Personeel heeft tegenwoordig heel andere verwachtingen van de werkomgeving dan enkele jaren geleden. We werken niet meer van 9 tot 5 op kantoor. Flex- en thuiswerken zijn onderdeel van de nieuwe realiteit. Zeker personeel dat een groot deel thuiswerkt, heeft alle vrijheid thuis een eigen stek te creëren waar ze maximaal productief zijn. Personeel verwacht het gemak en de sfeer van thuis ook in een bepaalde mate op kantoor.
5. Talent aantrekken
Een doordacht ontworpen kantoor heeft een aanzuigende werking op talent. Voor meer dan een derde van alle professionals is de inrichting van het kantoorgebouw en de werkomgeving van doorslaggevend belang in de keuze voor een nieuwe werkgever. Zeker de millennialgeneratie, geboren tussen 1980 en 2000, is hiervoor gevoelig.
Office of the Future
Hoe ziet zo’n modern kantoor met aandacht voor mens en design er dan uit? Interface heeft samen met inrichter Bene een voorzet gedaan met Office of the Future. Hiermee toont Interface in het innovatie- en expositiecentrum Living Tomorrow hoe volgens hen het kantoor van de toekomst eruitziet, en biedt het inspiratie voor een moderne kantoorinrichting.
Het stimuleren van samenwerking speelt in Office of the Future een grote rol. “We hebben bewust niet gekozen voor vaste werkplekken, maar plekken om samen te werken”, zegt Van Arkel. “Zo verspreid je de werkdruk over een grotere groep mensen, en dat verlaagt stress. Dergelijke nuances maken een groot verschil in het uiteindelijke ontwerp van een toekomstbestendig kantoorinterieur.”
Ook Stefan Geerkens, Managing Director bij Bene België, geeft enkele tips. “Leer van zowel fouten als successen. En blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, globalisatie, verstedelijking, mobiliteit, educatie en technologische vooruitgang. Het kantoor van de toekomst is niet in beton gegoten.”
Bron: Interface
Leer alles over WorkPlace Management
zondag 15 oktober
Leer alles over workplace management met experts zoals onder andere Jan Gerard Hoendervanger. Op 13 november start de vernieuwde ...
Met de hand op de knip het ravijnjaar in, terwijl facilitaire ...
woensdag 21 juni
In deze blog vertelt consultant Ischa Detiger over het ravijnjaar, wat betekent dit voor de facilitaire dienstverlening ...