2021: Het Jaar van het Kantoor
Smart WorkPlace partner Profile Project ziet 2021 als het Jaar van het Kantoor. In onderstaande blog legt directeur Annemieke Besseling uit waarom.
Het kantoor was de plek waar je elke werkdag heen ging. Hoewel technologie het al mogelijk maakte dat veel mensen ook op bijna elke andere plek het werk kunnen doen, heeft Corona de beweging van op afstand werken flink versneld. Juist dan echter blijkt hoe zeer we het kantoor kunnen missen, we hebben heimwee.
Mensen willen van nature bij een groep horen, we hebben behoefte aan binding en interactie. Juist die interactie is een belangrijk onderdeel in ons werkproces. In ontmoetingen delen we kennis, houden we elkaar scherp en zorgen we voor inspiratie. De gezamenlijke plek om elkaar te ontmoeten is het kantoor, in vergaderingen en zo maar voor de gezelligheid tussendoor bij de koffie of aan het bureau. We verwerken samen tegenslagen, vieren het succes.
Het kantoor is ook de plek die laat zien en voelen waar je samen voor staat, de werkplek als weerspiegeling van het DNA van de organisatie.
Profile Project ziet 2021 als het Jaar van het Kantoor. Het jaar waarin we het Kantoor met zijn allen op een nieuwe manier omarmen.
Het kantoor is geen plek meer van louter bureaus en een aantal vergaderplekken. Het is de plek waar we echt kunnen samenwerken, waar toevallige en spontane ontmoetingen onze creativiteit stimuleren en waar we tot innovatieve plannen komen. Het is de plek om ervaringen op te doen en te delen, om rijker in ons hoofd vandaan te komen. Een inspirerende werkomgeving waar de cultuur in terugkomt en samenkomt en die talent aantrekt en behoudt.
Tegelijkertijd kunnen we op kantoor alleen zijn, echt geconcentreerd werken en balans (her)vinden. Zonder afleiding op momenten die je niet wilt, maar met faciliteiten die rustig werken juist mogelijk maken. Een plek ook waar je kunt werken aan persoonlijke ontwikkeling
Heimwee
Door de Corona-crisis hebben we massaal de voor- en nadelen van het thuiswerken ervaren. Groot voordeel is dat we samen heel veel reistijd besparen, die tijd kunnen we beter benutten. Bijna driekwart wil daarom ook na Corona vaker thuis werken.
Toch raken we het thuiswerken ook beu, zeker als dat dag in dag uit het geval is. We missen vooral het echte contact met onze collega’s en een kwart van ons kan zich thuis maar moeilijk concentreren. Dat percentage is met 50 procent het meest hoog onder 25- tot en met 34-jarigen. Zeker in die groep heeft lang niet iedereen thuis een ruime werkkamer, krap behuisd is er alleen een plekje aan de eettafel of een geïmproviseerd bureautje.
Wanneer het weer kan, wil ongeveer de helft meerdere keren per week werken op kantoor combineren met thuiswerken. Woensdagen en vrijdagen zijn veruit favoriet om thuis aan de slag te blijven. Het stelt organisaties wel voor mooie uitdagingen. De ene dag veel bezetting, de andere dag veel minder. Hoe voorkom je dat het een heel gepuzzel is? Hoe kan een flexibele indeling van de kantoorruimte daarbij helpen?
Gelukkig zijn er tal van slimme toepassingen die daarin mee kunnen denken en die ervoor zorgen dat we ruimtes goed en flexibel kunnen gebruiken. Het vraagt ook van leidinggevenden een blijvende zorg om te monitoren wat de happiness van de mensen is op kantoor. Hoe kan het beter? En sluiten de ruimtes aan op de manier waarop mensen op het kantoor willen werken en sluiten ze perfect aan op de soort van werk?
Het zorgt uiteindelijk voor een mooi samenspel: werken thuis, op andere locaties dichtbij huis, op kantoor of waar je maar wilt. Blendend werken combineert het beste van al die werelden die meer dan ooit verweven zijn.
Ontwikkelingen die van invloed zijn op het nieuwe kantoor en de nieuwe manier van werken
Urbanisatie
In 2030 woont ongeveer 60 procent van de wereldbevolking in steden. Dat heeft grote invloed op de manier waarop we leven en werken. Urbanisatie biedt kansen voor nieuwe mixed-used gebouwen en communities. In de gebouwde omgeving delen we ruimtes voor en met elkaar.
Biophilic design
Biofilie is de ‘liefde voor het leven of levende systemen’. We missen de band met de natuur in onze stedelijke omgevingen. Het implementeren van de natuur in de werkomgeving is niet langer een trend maar een ontwikkeling. We benutten al kantoordaken voor groen om er te kunnen verpozen.
Gezondheid
Naast de fysieke gezondheid heeft ook de mentale een belangrijke rol in de nieuwe werkomgeving. We reduceren werkstress met aangename materialen en goed meubilair, verfrissende lucht en een prettige akoestiek. Ook services spelen een rol, denk aan voeding, ruimte voor yoga en fitness en zaken die het leven gemakkelijker maken. Zou het niet mooi zijn als we het gebouw gezonder verlaten dan dat we erin gaan?
Technologie
Technologie zorgt dat we sneller en slimmer kunnen werken. Een werkplek kunnen we in een app reserveren, het licht past zich automatisch voor ons aan, we hebben draadloze opladers op onze flexibele werkplek, we werken remote en met een handgebaar zetten we de kraan aan. Uiteraard weet het bureau als we er zijn precies de juiste werkhoogte voor ons.
Generatie Z
Generatie Z is de jongste generatie werknemers: de groep werknemers van de komende jaren. Ze zijn opgegroeid in een digitale wereld, zijn anytime anyplace online en bellen alleen nog met hun ouders. Ze zijn pragmatisch, zoeken zekerheid en beseffen dat de aarde niet onuitputtelijk is. Bovenal telt de Work Life Balance zwaar. Werk is ontmoeten, de ervaring staat op de eerste plek. En dan moet die plek waar dat gebeurt wel top zijn.
Integraal samenwerken begint met een goed verhaal
vrijdag 7 januari
Een nieuwe manier van werken vraagt om een herziening van de klassieke organigrammen: HR, IT, Facilitair, Diversiteit, ICT, ...
Samenkomst op kantoor stimuleren
vrijdag 7 januari
“Hoe stimuleer je samenkomst op kantoor?” Die vraag stelde Hans Schekermans van gemeente Amstelveen tijdens ...