Pairing is het nieuwe samenwerken bij coworking
Coworking is booming, en dat zorgt voor nieuwe samenwerkingen. Volgens SWP-partner Colliers International gaat ‘pairing’ Nederland dit jaar veroveren.
Vanaf 2015 is het aantal ruimten om te coworken fors gegroeid. Neem Amsterdam: hier is het aantal locaties in drie jaar tijd gegroeid van 59 naar 95 en qua oppervlakte van ruim 160.000 m2 naar bijna 300.000 m2. Onze hoofdstad staat inmiddels in de top drie van steden met het hoogste aantal coworking-ruimten in Europa. En het einde van de groei is nog lang niet in zicht. Ook niet in de rest van Nederland. Op termijn kan het marktaandeel afhankelijk van de stad stijgen naar 10 tot 20 procent.
Verhuurder
Tegelijkertijd is het matchen van de vraag naar kantoorruimte en de beschikbaarheid ervan voor de vastgoedmanagers bij bedrijven de laatste jaren alleen maar moeilijker geworden. Vaak lopen standaard huurcontracten (veel) langer door dan de businessplannen van een organisatie. En is er in Nederlandse kantoren vooral piekdrukte op dinsdag en donderdag en extreme leegstand van werkplekken op woensdag en vooral vrijdag.
Drie vormen van pairing
Een nieuwe, onverwachte samenwerkingsvorm is de reactie op deze trends: pairing. Bij pairing vervaagt de scheidslijn tussen klassieke huurcontracten en coworking-contracten. Niet langer huurt een bedrijf losse werkplekken bij een aanbieder van dit soort concepten, ze trekken hier samen in op. Dit kan in drie verschillende vormen.
- De corporate verhuurt een deel van het kantoor onder aan de coworking aanbieder.
- De coworking-aanbieder sluit een langdurig huurcontract af met de corporate
- Beide partijen worden samen hoofdhuurder en maken onderling afspraken over de verdeling. Op deze manier ontstaat een mix van single tenant aangevuld met een coworking zone die geschikt is voor multi- tenant gebruik.
Flexibiliteit
Het voordeel voor de corporate is dat er voor de vaste kern van medewerkers die altijd op kantoor zijn gegarandeerd plek is. En dat de meer flexibele schil van medewerkers toegang heeft tot extra ruimte als dat nodig is. Ook kan de corporate de wekelijkse piekbezetting opvangen met werkplekken en vergaderruimtes in de coworking ruimte. Voor gebruikers van coworking ruimtes levert dit werkplekken in steden waar het neerzetten van een zelfstandige coworking ruimte risicovol is.
Pairing is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die een landelijke dekking willen hebben en geen kritische massa aan medewerkers hebben die eigen huisvesting rechtvaardigen. Of bedrijven die sterk project gedreven zijn. Organisaties als a.s.r., EY, Deloitte en ING onderzoeken of experimenteren nu al met pairing, aldus Colliers International, lees hier de gehele whitepaper van de hand van SWP-expert Harold Coenders.
CO3
Smart WorkPlace doet samen met ISS en Solved onderzoek naar coworkingsconcepten: welke sectoren en beroepen zochten elkaar in welk concept op en waarom daar? Dat gebeurt in het jaarlijkse marktonderzoek Commerciële Coworking Concepten, ook wel CO3. Dat levert een overzicht op van eigenschappen van de werkomgeving, geleverde diensten en huurvoorwaarden, alles in een matrix waarin het aanbod door onafhankelijke experts in kaart wordt gebracht. Kijk hier voor meer informatie.
Bron: Colliers International
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...