Vragen over gezond stedelijk leven en werken
Op 7 oktober sprak Paul van Rijn (gemeente Utrecht) tijdens het webinar ‘Is vastgoed de sleutel voor wellbeing?’ over gezond stedelijk leven en werken. Hij kreeg naar aanleiding daarvan verschillende vragen.
Het webinar ‘Is vastgoed de sleutel voor wellbeing?’ werd georganiseerd door CoreNet Global Benelux Chapter en Smart WorkPlace. Tijdens het webinar kwamen al verschillende vragen aan de orde. Hieronder geeft Paul van Rijn antwoord op de resterende vragen.
Draagt de gemeente ook volledige zorgplicht voor bijvoorbeeld de thuiswerkplek en het gebruik daarvan?
“Ja! Momenteel is de ‘bemoeienis’ van de werkgever met de thuiswerkplek een lastig onderwerp. Als de werkgever namelijk het thuiswerken officieel gaat faciliteren wordt ze ook verantwoordelijk (en aansprakelijk), iets waar veel werkgevers voor terugdeinzen. De oplossing is dan vaak ‘gedogen’; je mag thuiswerken maar op eigen risico en je moet zelf je zaakjes regelen. Dat is met de toename van thuiswerken dit jaar een, mijns inziens, onhoudbare situatie. Net als op kantoor wil je een kwalitatief hoge standaard voor de werkomgeving hanteren om gezondheid en performance van mensen te bevorderen. Als werkgever zou je daarom de stap moeten willen zetten de thuiswerksituatie op te nemen in de service scope.”
Zoals je flexibiliteit beschrijft lijkt het eerder op diversiteit, gekoppeld aan diversiteit in activiteiten, persoonlijkheid, motivatie en gedrag. Waar zit de flexibiliteit precies in qua huisvesting?
“De eerste zin onderschrijf ik direct! De flexibiliteit in de huisvesting kent twee lagen: eigen keuze voor de locatie en binnen de locatie keuze voor het type plek. Vanuit de gemeente Utrecht wil ik graag een breed pallet aan huisvestingsopties beschikbaar stellen; thuis en op kantoor (natuurlijk) maar ook bij wijkkantoren, commerciële werkplekaanbieders en andere gemeentekantoren want waarom niet een keer in het stadskantoor van Amersfoort werken als dat je werk makkelijker maakt?”
In hoeverre heeft de keuze om thuiswerken te faciliteren invloed op de keuzes die jullie als gemeente Utrecht maken in de werkomgeving? Bijvoorbeeld: iemand die een goede thuiswerkplek heeft (en dat wil) wordt niet of zeer beperkt gefaciliteerd op kantoor?
“Op individueel niveau wil ik geen verschil zien. De werkplekken op kantoor wil ik voor zo veel mogelijk mensen zo aantrekkelijk mogelijk maken. Dat past in de Werken 3.0 filosofie. Op macroniveau zit de invloed vooral op de kwantitatieve as; het aantal werkplekken in de kantooromgeving zal (waarschijnlijk) wel iets kunnen dalen omdat de vraag ernaar minder is.”
Gaan jullie als gemeente Utrecht het gebouw ook mee laten ‘denken’?
“Jazeker! Gebouwgebruiksgemak heeft een positieve invloed op de werkbeleving. Dus hoe slimmer het gebouw hoe beter. Er zijn momenteel meerdere initiatieven om de toepasbaarheid van ICT te testen maar ik wil ook nadrukkelijk kijken naar het interieurontwerp; een logische indeling die mensen intuïtief door het gebouw stuurt is een extreem duurzame oplossing.”
Het hele webinar terugkijken? Klik dan hier.
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zaterdag 23 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...