Nederlandse werkenden meer tevreden over werk-privébalans
De tevredenheid over de werk-privébalans onder Nederlandse werkenden is ruim een kwart hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO.
Voor het onderzoek 'Sectorale welzijnsmonitor; hoe het welzijn van werknemers zich in de afgelopen zes jaar heeft ontwikkeld' werden 2000 Nederlanders uit 17 verschillende sectoren – waaronder de bouw, zorg en financiële dienstverlening – gevraagd naar de belangrijkste factoren die van invloed zijn op hun welzijn. waaronder de bouw, zorg en financiële dienstverlening. De onderzoekers van ABN AMRO, Sectoreconoom Thema’s Sonny Duijn en Head Sector Research Franka Rolvink Couzy, deden zes jaar lang onderzoek. Ze lieten werknemers een vragenlijst invullen en gebruikten daarnaast data van CBS en TNO.
Niet alleen de tevredenheid over de werk-privébalans stijgt overigens. Uit het onderzoek blijkt dat ook het welzijn van de werknemers in het afgelopen coronajaar met 12 procent is toegenomen. Een stijging die significant groter is dan de minimale stijgingen van het jaar ervoor. Gevraagd naar de belangrijkste factoren die van invloed zijn op hun welzijn geven de ondervraagden aan dat zaken als werk-privébalans en gezondheid zwaarder meetellen voor het welzijn dan zaken die op afstand staan zoals klimaat en veiligheid. Bij de tevredenheid over de werk-privébalans zijn het volgens de onderzoekers vooral de bijeffecten van het thuiswerken die worden gewaardeerd, zoals een evenwichtigere ervaren werkdruk, meer tijd voor de privésituatie en minder gewerkte overuren.
Bij gezondheid gaven de ondervraagden aan dat ze het afgelopen jaar minder vermoeid waren, en minder burn-outklachten hadden. Ook was er minder ziekteverzuim.
ABN AMRO heeft het welzijn van werknemers onderzocht op zeven factoren: gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, gelijke kansen, werk-privébalans, veiligheid, klimaat en economie. Over de eerste zes waren werknemers meer tevreden, over de laatste minder.
De onderzoekers doen in het rapport ook vier aanbevelingen:
1. Kijk verder dan alleen groei
2. Wie veranderen wil, spreekt mensen aan op dat wat dicht bij hen ligt
3. Bied lager opgeleiden vaker een opleiding aan
4. Leer van de positieve effecten van de crisis
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...