Adrie Navis: “Een nieuw pand zo realiseren dat iedereen er gelukkig van wordt”

Adrie Navis: “Een nieuw pand zo realiseren dat iedereen er gelukkig van wordt”

In Tilburg vond onlangs de eerste City Table van het platform GemeenteHuisvesting plaats. Een van de deelnemers was Adrie Navis van De Connectie. Over het nieuwe pand van de gemeente Rheden is hij duidelijk: “Ik wil het zo realiseren dat iedereen er gelukkig van wordt.”

Adrie Navis zit in een bijzondere positie. Hij is adviseur facilitaire zaken en contractmanager bij De Connectie, een organisatie die de bedrijfsvoering verzorgt voor de gemeenten Arnhem, Rheden en Renkum. “Omdat het om drie gemeenten gaat, betekent het ook dat de uitdagingen heel divers kunnen zijn. Zo is Arnhem behoorlijk groter dan de andere twee. Bovendien zitten de drie gemeenten alle drie in een andere huisvestingssituatie. Zo wordt in Rheden het gemeentehuis boven het maaiveld gesloopt, waarna het opnieuw wordt opgebouwd. Wij zijn als De Connectie betrokken bij het geleidelijk afschalen, de tijdelijke huisvesting en het straks weer opbouwen. Voor Rheden hebben we een taskforce opgericht zodat we voor de huisvestingsvraagstukken snel konden schakelen dwars door onze lijnorganisatie heen en het meer projectmatig konden oppakken. Momenteel zitten we in de fase van de tijdelijke huisvesting, waarbij we met onze dienstverleners voor het facilitaire deel mee hebben moeten schakelen.” Adrie noemt de nieuwe huisvesting een interessante uitdaging: “Je wilt het nieuwe pand realiseren op een manier dat we er straks met zijn allen gelukkig van worden. Wat ze als gemeente Rheden slim hebben gedaan is dat ze zowel exterieur (het pand) als interieur in één hand hebben gelegd. Daardoor zit je in een vroeg stadium met de gebruikersgroepen om tafel. De keuzes zijn deels budgetgestuurd, maar ik hoor ook veel de vraag ‘hoe het circulair kan’. Dat betekent dat ik het materiaal uit het tijdelijke pand door het te modificeren straks weer moet toepassen in het nieuwe pand. Dat vind ik ook prachtig om te doen.” Adrie heeft onlangs de aanbesteding afgerond daarvoor: “De gemeenten hadden afzonderlijke contracten, die afliepen. Wij hebben die contracten nu geharmoniseerd in een mantelovereenkomst voor de drie gemeenten. Inclusief een circulaire ‘mini-competitie’ zodra het een concreet project wordt.”

Harmoniseren

Adrie ziet voordelen in het feit dat De Connectie actief is voor drie gemeenten: “Vanuit de facilitaire afdeling kunnen we steeds meer harmoniseren, met name op contractniveau. Daarnaast zijn we onlangs op initiatief van de gemeente Arnhem gestart met kijken hoe we hybride werkvormen bij de drie gemeenten kunnen toepassen. Daarbij kunnen we ondanks de verschillende huisvestingsvormen wel kijken waar we allemaal tegenaan lopen.” Ook de mobiliteit probeert De Connectie te harmoniseren: “Dat doen we onder meer door bij de ondersteuning te werken met poolfietsen en poolauto’s.” Vanaf het moment dat De Connectie ging werken voor de drie gemeenten is er ook een evenementenbureau opgericht. Adrie: “Met name het stadhuis van Arnhem heeft veel evenementen. Daarom zitten daar ook permanent twee evenementencoördinatoren op. In de coronatijd kwam er zelfs een filmstudio die overigens nu nog steeds veel gebruikt wordt. Door Arnhem, maar – net als bij de andere evenementenfaciliteiten – ook door Rheden en Renkum.”

Aan het eind van de City Table geeft Adrie aan dat problemen en uitdagingen van collega-gemeenten herkenbaar zijn. “Dat geldt ook voor de intensiteit van een project zoals in Tilburg.” Hij geeft daarbij nog een compliment aan Tilburg: “Het resultaat is er na zo’n traject ook naar. Het is een mooie locatie geworden.”

Lees hier het complete verslag van de City Table. Benieuwd naar de achtergronden van de deelnemers en de overige City Tables? Click dan hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven