Duurzame schoonmaak: waar hebben we het over?
Tijdens de WorkPlace Xperience waren bezoekers live aanwezig bij de opnames van CSU’s nieuwe podcastserie ‘Sustainable Hero Talks’. In deze aflevering: alles over duurzame schoonmaak.
In de aflevering 'duurzame schoonmaak' ging het over hoe de schoonmaak van bedrijfslocaties duurzamer kan als het aankomt op mens en natuur. Niels van Geenhuizen opent het gesprek met een van de uitdagingen die leeft binnen de schoonmaak: “Er is geen duidelijke definitie over wat 'duurzaam schoonmaken’ eigenlijk betekent.”
Duidelijke definities
Beide gasten, Alexander Swagers, Interim Programmamanager Duurzaamheid bij Schoonmakend Nederland, en Douwe Driehuis, Head of Innovation & Workplace Management bij ISS Nederland sluiten zich aan bij het belang van een duidelijkere definitie. “Een duidelijk beeld van ‘duurzame schoonmaak’ is er niet.” Geeft Alexander aan, “Dat moeten we creëren om richting en doel te ontwikkelen. Een duidelijke definitie kan handvaten bieden voor andere partijen.”
Die definitie is echter een hele uitdaging op zich geeft ook Douwe Driehuis aan. “Milieu hebben wij onderverdeeld in CO2, circulariteit, biodiversiteit en water. CO2 is voor iedereen het meest bekend, maar ook een onderdeel als CO2 kan je uiteenzetten in middelen, materialen en machines. Maar bijvoorbeeld ook mobiliteit en kantoor.” Deze uiteenzetting is volgens Douwe ook voor onderdelen als circulariteit, biodiversiteit en water uit te voeren. Zo ontwikkel je een compleet beeld van de enorme omvang van ‘duurzaamheid’. Niels merkt daar ook op aan dat bij CSU er nu steeds meer van die CO2 gemeten kan worden. “Bijna 50% van de uitstoot zit in mobiliteit en 30/40% dan nog materialen.”
Volwaardig werk
De natuur impact van mobiliteit van de schoonmakers brengt Niels op een volgend punt van ‘duurzaamheid’. “Volwaardig werk of waardevol werk is daar ook onderdeel van. De schoonmaak heeft natuurlijk relatief lage lonen en er zijn veel parttime contracten.” Hier is duurzaamheid als het op je medewerkers aankomt, een belangrijk topic erkent ook Douwe. “Volwaardig werk zit hem in allerlei aspecten, van grote onderwerpen als dagschoonmaak tot simpelweg ‘hallo’ zeggen wanneer je de schoonmaak tegenkomt.” Dit brengt Niels op een anekdote. “Ik loop graag een dagje mee op de schoonmaak, toen ik binnenkwam in mijn groene werkshirt werd ik niet begroet, maar toen ik in pak vertrok om naar een afspraak te gaan ben ik vriendelijk ‘tot ziens’ gewenst. Ook dat is onderdeel van duurzaam met medewerkers omgaan. Om die reden zetten wij ons in dat medewerkers financieel, mentaal en fysiek beter naar huis gaan dan dat ze naar werk kwamen. Dat is het doel.”
Douwe sluit zich aan bij dit sentiment en verwijst ook weer naar de voordelen van dagschoonmaak. “Wanneer schoonmakers buiten kantooruren komen worden ze al snel de ‘geesten van de nacht’ die je troep laten verdwijnen. Maar wanneer een medewerker overdag kennis leert maken met schoonmakers die rondlopen geeft dit niet alleen sociale cohesie, maar ook een soort verantwoordelijkheid om wat beter op te ruimen. Dat omgevallen bekertje kan je namelijk ook zelf een beetje opruimen. Daarnaast hoeven ze natuurlijk maar een keer op en neer te rijden, dat is alweer 50% van je uitstoot verminderd.” Alexander sluit zich daarbij aan. “We willen dat bedrijven niet meer proberen hun negatieve impact te verminderen als het op duurzaamheid aankomt, maar juist proberen hun positieve impact te vergroten.” Niels verwijst naar wat van de regelingen die er bij CSU nu al zijn om deze impact te maken. “We zetten ons in om medewerkers binnen 48 uur te helpen als ze bijvoorbeeld fysiotherapie of psychologische hulp. Dingen zoals fysiotherapie laten veel medewerkers natuurlijk buiten hun zorgverzekering, dus wij pakken het zelf op. Daarnaast doen we aan budgetcoaching. Loonbeslag is daarin een groot thema hiervoor hebben we een tool, de WerkUrenBerekenaar. Deze ‘WerkUrenBerekenaar’ is een online rekentool voor alle medewerkers waarmee zij kunnen uitrekenen of het loont om meer te gaan werken.”
Duurzaamheid tips
Als afsluiting van de podcast geven alle aanwezigen nog een duurzaamheidstip aan de luisteraars. Alexander antwoord als eerste. “Duurzaamheid is voor iedereen, je hoeft het niet alleen te doen. Lees je in over de initiatieven, neem contact op met concullega's en zoek contact.” Die samenwerking is volgens Douwe ook een belangrijk onderwerp. “Het is zo belangrijk om maatschappelijk belang voorop te zetten. We zitten hier natuurlijk ook als ‘concurrenten’ maar gesprekken als deze zijn groter dan dat.” Niels richt zich nog een laatste keer op die dagschoonmaak. “Vraag eens aan je facility manager of je dagschoonmaakt hebt, of waarom dit nog niet gebeurt. Het scheelt 50% van je CO2, het is socialer, leuker en bied mensen een volwaardige baan. Maak die stap!”
Luister de volledige aflevering, en alle andere afleveringen in de serie nu op Spotify!
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...