Onderzoek naar invloed van technologie in gezonde kantoren
Een breed consortium van universiteiten en bedrijven wil onderzoek doen hoe technologie de mentale gezondheid in kantoren kan beïnvloeden. Op Workplace Day wordt uit de doeken gedaan wat er precies nodig is.
Het consortium wordt geleid door de TU/e, waar initiatiefnemer dr. ir. Rianne Appel-Meulenbroek assistent professor is bij de leerstoel real estate management & development. “Qua mental health willen wij gaan kijken naar stressniveaus en daaraan gerelateerde ziektes als burnout, maar ook wat dit voor gevolgen heeft qua vermindering van medewerkerstevredenheid/engagement en –productiviteit en bijvoorbeeld slaap of stemming.”
De introductie van technologie interpreteert het consortium heel breed. Appel: “Dat varieert dus van slimme en gepersonaliseerde klimaatconditionering, lichtoplossingen en andere slimme gebouwgerelateerde systemen, tot meer persoonlijke technologie en sensoren, zoals Fitbits, en op technologie gebaseerde nieuwe manieren van werken. Wij willen naar kantooromgevingen kijken en dan zowel corporate als mogelijk ook maatschappelijk, zoals onze eigen universiteitskantoren maar mogelijk ook gemeentelijk-/Rijksvastgoed.”
Wetenschap
Daarvoor heeft Rianne Appel verschillende universiteiten benaderd om aan het onderzoek mee te doen. “Wij vinden het essentieel dat een dergelijk onderzoek discipline-overschrijdend wordt uitgevoerd.”
Vanuit de wetenschap zijn de volgende leerstoelen/disciplines gebundeld en verbonden aan dit initiatief:
- TU/e Bouwkunde: leerstoel real estate management & development, leerstoel building lighting, leerstoel installation technology
- TU/e Bedrijfskunde: leerstoel human performance management, leerstoel innovation technology entrepreneurship & marketing, leerstoel human technology interaction (o.a. omgevingspsychologie)
- Universiteit Maastricht Humane biologie: leerstoel Ecological Energetics and Health
- Universiteit Maastricht Finance: leerstoel vastgoed finance
- Universiteit van Tilburg Economie: leerstoel Vastgoedeconomie
- Universiteit van Tilburg&TU/e: Jheronimus Academy of data science
Bedrijfsleven
De volgende stap is om het bedrijfsleven hiervoor enthousiast te krijgen om mee te doen en te financieren. “Sinds een paar weken zijn we bezig een consortium van bedrijven aan het voorstel te koppelen, om de maatschappelijke steun voor het thema te laten zien en om de te vergaren kennis straks goed naar de praktijk te kunnen vertalen. Wij hopen dit consortium voor de zomer rond te hebben en willen vanuit de hele keten partijen opnemen, dus adviseurs, eindgebruikers, eigenaren, ontwikkelaars, gebouwtechnologie ontwikkelaars/leveranciers, overheden, etc. Maar ook verzekeraars, publieke partijen en andersoortige partijen zijn welkom.”
Inmiddels hebben AM real estate development en BBA/DGMR hun medewerking toegezegd en lopen al diverse gesprekken met andere partijen. Als het consortium compleet is wordt de precieze vraagstelling en onderzoeksaanpak uitgewerkt.
NWO Perspectief Fonds
Het plan is verder dat het consortium dit najaar bij het NWO Perspectief Fonds van de Nederlandse overheid een subsidieaanvraag gaat doen. “Als we daar goedkeuring krijgen, vullen zij de extern begrootte steun aan tot €1,5 miljoen, zodat we niet 1, maar 4-6 promotie-trajecten kunnen opstarten. Daarmee zou het dus een zeer grootschalig onderzoekstraject kunnen worden, om de problematiek nu eens echt evidence based in kaart te krijgen.”
Voor meer informatie: h.a.j.a.appel@tue.nl
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...
Mr.Green opent innovatief kantoorconcept in Zwolle
dinsdag 21 november
Met het nieuwe concept verhelpt Mr.Green verborgen leegstand met behulp van flexibele plug-and-play werkruimtes. De nieuwe ...