“Ruimte voor rijksambtenaren om eigen werkomgeving te customizen”

“Ruimte voor rijksambtenaren om eigen werkomgeving te customizen”

Gebruikers van een rijkskantoor moeten de ruimte krijgen om hun werkomgeving te mogen 'customizen'. Dat komt het werk en het werkplezier van de medewerker ten goede.

Dat vindt waarnemend directeur bij het Rijksvastgoedbedrijf, Allard Jolles. Hij constateert in Kei, het magazine van het Rijksvastgoedberijf, dat de overheid veel heeft bespaard door haar vierkante meters efficiënter te gebruiken: bijna 140 miljoen jaarlijks per 2020. “We zijn superefficiënt doordat ministeries samenwonen en we anders omgaan met werkplekken. We hebben gezonde en duurzame gebouwen. Maar we gaan nog beter kijken naar het menselijk gedrag. Werkt het zoals we jaren geleden hebben bedacht? Wat zijn de ervaringen tot nu toe en leidt die bedachte theorie ook echt tot betere werkomgevingen, waar mensen hun werk beter kunnen doen?”

Eigen sausje

Theoretisch kan alles kloppen: de ICT, het restaurant, de diversiteit aan werkplekken en toch, zegt Jolles: “Mensen moeten zich op hun gemak voelen. Het gevoel van: hier hoor ik, daar kunnen we met onze gebouwen meer aan bijdragen dan we nu doen." Het doet wat met gebruikers van een rijkskantoor, als ze de ruimte krijgen om hun werkomgeving een eigen sausje te geven, te customizen.

Gestimuleerd blijven

"Dan heb ik het niet over grote verbouwingen, maar over kleine maatregelen, waardoor een gang of verdieping zich onderscheidt van andere. Misschien zie je daardoor beter wat voor werk er wordt gedaan, al moet dat laatste natuurlijk niet ten koste gaan van de flexibiliteit. Een volgende gebruiker moet zich er ook weer op z’n plek voelen zonder dat daar een grote verbouwing voor nodig is. We moeten kijken hoe we dat er weer in terug kunnen brengen. Want als je werkplek goed voelt, heeft dat effect op hoe jij je voelt en dat draagt bij aan de kwaliteit van je werk. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat als je aan de randen van je blikveld af en toe iets anders ziet; planten, een andere kleur, ander materiaal, dat je daardoor gestimuleerd blijft," aldus Jolles.

Toevoegen aan de stad

Ook zet de centrale plek van overheidsgebouwen in steden Jolles en zijn mensen aan het denken. Hij loopt misschien wat ver voor de troepen uit, realiseert hij zich: “Wij kunnen met onze gebouwen iets toevoegen aan de stad. Als wij als overheid roepen: contact met de burger, participatie, transparantie, dan kun je als overheid ook de stad binnenhalen door openbare functies toe te voegen. Een restaurant, een winkel, misschien een stomerij: voorzieningen voor je eigen mensen, maar ook voor een stad. Dan geef je als overheid toch een mooi visitekaartje af?”

Lees hier het gehele artikel.

Bron: Rijksvastgoedbedrijf

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven