Pilot ISS bij PwC met herbruikbare voedselverpakkingen
Voedselverpakkingen vormen een groot deel van ons afval. Daarom doet Smart WorkPlace partner ISS samen met opdrachtgever PwC een pilot om het gebruik van disposables in het bedrijfsrestaurant aan te pakken.
Verpakkingen vormen twintig procent van onze afvalstroom. Steeds meer bedrijven committeren zich daarom aan het terugdringen van die afvalstroom en sluiten zich aan bij ‘Net Zero’. Net Zero verwijst naar het evenwicht tussen de hoeveelheid geproduceerd broeikasgas en de hoeveelheid die uit de atmosfeer wordt weggenomen. We bereiken Net Zero wanneer de hoeveelheid die we toevoegen niet meer is dan de hoeveelheid die we wegnemen. Het hergebruik van verpakkingsmateriaal draagt daar substantieel aan bij.
ISS is aangesloten bij het Plastic Pact en de pilot die ISS recent bij PwC is gestart, behelst het gebruik van herbruikbare voedselverpakkingen. Dit heeft als doel het gebruik van wegwerpverpakkingen substantieel te verminderen. PwC heeft zich gecommitteerd aan de doelstellingen van Net Zero en maakt zich sterk om nul kilo restafval te produceren. ISS heeft bekeken hoe zij de eenmalige ‘to-go verpakkingen’ zoals maaltijdboxen, sandwich- en saladeverpakkingen en ook koffiebekers, kan omzetten in een herbruikbare variant.
Om ervoor te zorgen dat de herbruikbare verpakkingen ook daadwerkelijk terugkomen, heeft ISS een gesloten ‘statiegeldsysteem’ ontwikkeld waarmee medewerkers van PwC vooraf via een speciale bestelapp (de Order@ISS-app) een vast bedrag aan statiegeld betalen (afhankelijk van de soort verpakking) op iedere kop of kom die zij gebruiken. Dat statiegeld krijgen zij in de vorm van credits of een voucher terug wanneer zij de verpakking weer retourneren. Die credits kunnen zij bij een volgende inkoop weer inzetten. Omdat de reacties van de medewerkers zeer positief zijn, is de verwachting dat het gebruik van herbruikbaar verpakkingsmateriaal na afronding en evaluatie van de pilot wordt opgeschaald naar meerdere ISS-locaties.
Met dit initiatief loopt ISS vooruit op de nieuwe wet- en regelgeving van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vanaf 2023 moeten alle koffiebekertjes afwasbaar zijn of grotendeels worden gerecycled. Een jaar later moeten ook de plastic bakjes van kant-en-klaarvoedsel eraan geloven: ook die gaan grotendeels in de ban.
Duurzame Impactmakers
Met dit initiatief wil ISS duurzame impact maken. ISS heeft ook samen met Smart WorkPlace een gezamenlijk programma gelanceerd, Duurzame Impactmakers. Een groep van bevlogen duurzame professionals werkzaam bij grote organisaties (+1000 fte) als Workplace Manager, Facility Manager, HR Manager of Duurzaamheid Manager zijn het hart van dit programma. Lees hier meer over het programma Duurzame Impactmakers.
Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren
maandag 10 januari
Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...
Oproep tot actie tijdens Sustainability Day
maandag 10 januari
Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...