Gouden tips voor circulaire economie
Gerben Hofmeijer (zie vlog), Fanauw Hoppe, Joost Rengers, Sanne van Hoogmoed en Rudolf Rijkens van Smart WorkPlace partner AT Osborne stelden een infographic samen met 14 tips voor een circulaire economie.
Voor het vijftal is duurzaamheid en circulariteit een belangrijk aandachtsgebied, omdat zij een grote motivatie hebben om de wereld een beetje mooier te maken. In de week van de Circulaire Economie, die van 3 tot en met 7 februari plaatsvond, vertelden zij erover.
Zo vertelde Sanne van Hoogmoed in een blog over circulariteit integreren in organisatiestrategie en -cultuur. Haar drie tips zijn:
- Kennis is belangrijk, maar je kunt al veel doen door klein te beginnen met het toepassen van circulariteit.
- Circulariteit is complex en heeft raakvlakken met bijna alles. Vorm coalities om samen oplossingen te bedenken en te bewerkstelligen.
- Geef het goede voorbeeld om anderen te inspireren.
De blog van Rudolf Rijkens had als titel ‘Circulaire economie in projecten: een belangrijk aandachtspunt’. Zijn drie tips zijn:
- Blijf niet ontwikkelen tot er perfecte uitwerking is, maar begin gewoon in je projecten en thuis. Het is niet moeilijk en het laaghangend fruit smaakt naar meer.
- Maak circulair werken tot jouw vaste denkwijze en aanpak, zowel zakelijk als privé.
- Maak de kring mensen die circulair denken en doen groter. Laat de resultaten zien aan je omgeving, het werkt aanstekelijk.
Het nieuwsbericht van Fanauw Hoppe ging over ‘Consortium Kamp Circulair wint aanbesteding’. Zijn drie tips zijn:
- Durf de markt uit te dagen. Bijvoorbeeld door aan te besteden op ambitie. Voor circulaire projecten en circulaire opdrachtgevers, zijn er genoeg innovatieve partijen bereid inspanningen te leveren.
- De vruchten pluk je pas echt goed met langdurige samenwerking. Dus:
- integreer in de opdracht de verschillende fases: ontwerp, realisatie, maar ook onderhoud en waar mogelijk energielevering;
- als er meerdere opdrachten aankomen, selecteer dan één of enkele partijen in een raamovereenkomst/samenwerkingsovereenkomst. Dit zorgt voor gezamenlijk belang, groeipad, innovatie en continue verbetering
- Zet met elke uitvraag een stap richting meer circulair/duurzaam. Het went vanzelf, ook binnen de organisatie. Desnoods door circulariteit onderwerp van gesprek te maken in de aanbesteding of de contractfase.
Bonus tip: innovatie komt met vallen en opstaan. Blijf dus vooral opstaan, leren en opnieuw proberen!
Gerben Hofmeijer tenslotte stelde duidelijk ‘We kunnen niet meer om circulariteit heen’. Zijn drie tips:
- Selecteer ontwerpers en aannemers op hun competentie en intrinsieke motivatie om circulair te bouwen.
- Benut de circulaire uitvoeringsexpertise van de aannemer door hem al vroeg in het ontwerpproces mee te laten denken. Maar ook de beheerder/onderhoudspartij.
- Ga in je ontwerp uit van de materialen die lokaal beschikbaar zijn.
Daarnaast vertelde hij in een vlog wat hij doet op het gebied van circulariteit en gaf hij ons een kijkje achter de schermen bij Paviljoen Circl van zijn opdrachtgever ABN AMRO. Paviljoen Circl is het vlaggenschip van ABN AMRO, als het gaat om circulariteit.
De infographic met 14 tips voor de circulaire economie is hier te downloaden.
Meer artikelen van AT Osborne
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...