Hoe Experience Based Working de activiteitgerichte aanpak vervangt

Hoe Experience Based Working de activiteitgerichte aanpak vervangt

De wereld van werk is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Waar Activity Based Working (ABW) ooit werd gezien als de standaard voor flexibiliteit en efficiëntie, zien we nu steeds meer de beperkingen van dit werkplekconcept.

WorkWire heeft deze transitie van dichtbij meegemaakt bij haar opdrachtgevers en projecten. Het is tijd voor een nieuwe benadering, een manier van werken die niet alleen gericht is op activiteiten en persona’s, maar ruimte creëert voor individuele verschillen en voorkeuren: Experience Based Working (EBW).

Waarom Activity Based Working niet meer voldoet

De kern van Activity Based Working is simpel: werknemers kiezen hun werkplek op basis van de activiteit die ze op dat moment moeten uitvoeren. Het concept lijkt aantrekkelijk – flexibiliteit, keuzevrijheid en efficiëntie. Maar in de praktijk voelen werknemers zich beperkt door deze aanpak. “Flexibiliteit is geweldig, maar niet als het ten koste gaat van werkplezier en het gevoel van verbinding met collega’s en de organisatie,” aldus Esther Roelofs. “Activity Based Working is gericht op de activiteiten van werknemers, maar niet op wie ze zijn en wat ze individueel nodig hebben om optimaal te kunnen werken.”

WorkWire ziet dagelijks hoe een op activiteit gebaseerde werkplek leidt tot problemen. Werknemers hebben bijvoorbeeld moeite om zich ergens thuis te voelen. "Een kantoor is meer dan een verzameling bureaus en stoelen. Het moet een plek zijn waar mensen willen zijn, niet alleen moeten zijn. We moeten erkennen dat werken op kantoor steeds minder over taken gaat, en steeds meer over verbinding, beleving, belonging. Dat merken we nu met het Hybride Werken meer dan ooit. Veel bedrijven hebben na corona wel functionaliteiten toegevoegd aan het ABW concept, maar niet gekeken naar een betere individuele beleving en hoe we de werkomgeving kunnen inzetten om deze behoeften te ondersteunen."

De kracht van diversiteit in de werkomgeving

Aandacht voor diversiteit speelt een steeds grotere rol bij het ontwikkelen en ontwerpen van kantooromgevingen. Door de aanhoudende strijd om talent en de afgenomen verbondenheid die medewerkers met hun organisatie ervaren, zal de focus op beleving alleen maar blijven groeien. “Er is nog onvoldoende aandacht voor diversiteit binnen teams. Iedere werknemer is anders, met verschillende persoonlijkheden, voorkeuren en werkstijlen. Wat voor de ene werknemer werkt, kan voor de ander een bron van frustratie zijn.”  WorkWire is recent een grootschalig onderzoek gestart naar DEIB (Diversity, Equity, Inclusion en Belonging) in de fysieke werkomgeving. Hierin wordt niet alleen gekeken naar factoren als gender, etniciteit of fysiek vermogen, maar wordt ook gekeken naar de impact van levensfase, neurodiversiteit en de lichamelijk en geestelijke gesteldheid van medewerkers. “We zien nu al dat die gesteldheid bij sommige groepen echt een dagkoers is. Want, wat je nodig hebt op een werkdag is ook afhankelijk van je nacht, je ochtend, je reis naar werk, hoe je in je vel zit. Dat wisselt per dag voor bijvoorbeeld ouders met jonge kinderen, iemand die re-integreert of een vrouw in de overgang. Maar dit zijn ook overwegend silent issues, er wordt niet makkelijk over gesproken en de behoeften zijn bij de afdeling Huisvesting & FM niet bekend.” WorkWire zal de resultaten van dit onderzoek gebruiken om te laten zien hoe bestaande werkplektypologieën en het kantoor aangepast kunnen worden om ze beter geschikt te maken voor diverse werkstijlen.

Esther vervolgt: “Diversiteit gaat niet alleen over wie je aanneemt, maar ook over hoe je ze vervolgens ondersteunt op de werkvloer. De werkomgeving moet kunnen inspelen op verschillende voorkeuren en behoeften, een standaardoplossing voor iedereen werkt niet meer.” De tussentijdse resultaten van het DEIB-onderzoek laten zien dat gevoeligheid voor auditieve, visuele en sociale prikkels een behoorlijke invloed heeft op hoe de werkomgeving wordt ervaren. “Naar kantoor gaan is voor prikkelgevoelige medewerkers echt een dilemma. Ze willen graag hun collega’s ontmoeten en tot een groep behoren, maar niet als de werkomgeving te overweldigend is om productief te kunnen werken.

De nieuwe manier van werken: Experience Based Working

WorkWire introduceert Experience Based Working (EBW) – een nieuwe werkvorm die verder gaat dan alleen het faciliteren van activiteiten. EBW voegt de ervaring en het welzijn van de werknemer toe, waarbij diversiteit en regelruimte de kern vormen.  “Werk moet een ervaring zijn die voldoening geeft, niet alleen een reeks activiteiten die moeten worden afgevinkt. Bij Experience Based Working combineren we het beste van Activity Based Working met de kracht van diversiteit”, aldus Esther. "De juiste ruimte voor de juiste persoon, op het juiste moment. Door de omgeving die we hebben beter te gebruiken. Een mooie uitdaging, we laten graag zien hoe dat kan."

Meer weten?

WorkWire organiseert donderdag 28 november van 12:00 – 13:30 een Lunch & Learn over Experience Based Working op haar kantoor in de Caballero Fabriek in Den Haag. Aanmelden kan via office@workwire.nl.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven