MKB loopt achter met CSRD

MKB loopt achter met CSRD

100.000 kleine en middelgrote bedrijven zullen te maken krijgen met CRSD. Hoewel slechts tientallen echte duurzaamheidsrapportages moeten maken.

Desondanks hebben twee op de drie Nederlandse bedrijven nog nooit van deze nieuwe rapportage richtlijn gehoord, meldt ABN-Amro.

Onderzoek

Uit een door I&O Research in opdracht van ABN-Amro onder 587 bedrijven uitgevoerd onderzoek blijkt dat slechts één op de vijf bedrijven ‘in grote lijnen’ of ‘goed’ weet wat de nieuwe verplichting inhoudt. De onbekendheid van de nieuwe duurzaamheidsrapportage doet zich volgens ABN-Amro voor over de hele breedte van de economie. Sectoren die wat beter op de hoogte zijn van de invoering van de CSRD zijn de industrie en de financiële en zakelijke dienstverlening.

‘Gezien de aardverschuiving in verslagleggingsland die deze richtlijn met zich meebrengt, is het merkwaardig dat zo weinig mkb’ers hiermee bezig zijn’, reageert Paul Bisschop, sectoreconoom Bouw en Vastgoed bij de bank en betrokken bij het onderzoek in het Financieele Dagblad. Een mogelijke verklaring is dat het maken van een duurzaamheidsrapportage alleen gaat gelden voor kleine beursgenoteerde ondernemingen. Daarvan zijn er in Nederland maar een stuk of 35. Ook geldt de plicht pas vanaf boekjaar 2026. Niet zo gek dus dat zij er nog niet mee bezig zijn, zegt een woordvoerder van MKB-Nederland in het FD. ‘Zij hebben nog wel even.’

Administratieve verzwaring

Bedrijven zijn verdeeld over de mate waarin de richtlijn problemen of juist kansen biedt. Waar de financiële en zakelijke dienstverlening (42 procent) vooral kansen ziet, beschouwen bedrijven in de handel, de logistiek en de horeca (43 procent) de CSRD vaker als probleem. Meer dan de helft van de bedrijven heeft behoefte aan meer kennis over de richtlijn, blijkt uit het onderzoek. Ook meer ondersteuning vanuit de overheid en een betere afstemming met afnemers en leveranciers is gewenst.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven