Wel of geen onrust over terugkeer naar kantoor?
Zijn veel kantoormedewerkers huiverig om te reboarden, zoals de vakbonden zeggen, of valt het wel mee, zoals de werkgevers zeggen? Daarover steggelen beide partijen in een artikel in het AD.
De discussie erover laait op nadat het kabinet vanaf 26 juni de ruimte gaf aan werkgevers en werknemers om weer voor een deel van de werktijd naar kantoor te gaan. Het kabinet adviseerde toen om maximaal de helft van de werktijd naar kantoor te gaan, als 1,5 meter afstand kan worden aangehouden.
CNV-voorzitter Piet Fortuin geeft aan in het artikel in het AD dat de ongerustheid onder het personeel elke dag groeit onder invloed van het groeiend aantal besmettingen: “In korte tijd zijn we gegaan van optimisme over de terugkeer naar kantoor naar groeiende zorgen over hoe veilig het op kantoor is.”
Fortuin heeft de indruk dat de meeste bedrijven hun best doen én erin slagen om een coronaproof kantoor te realiseren. Toch lijken lang niet alle werknemers ervan overtuigd: in een recente enquête van CNV onder zo’n 900 (voormalige) thuiswerkers gaf een op de vijf aan zich niet veilig te voelen op kantoor. Fortuin wil daarom dat zonder veilige werkplek thuiswerken het devies blijft.
Net als CNV ziet ook FNV de bezorgdheid onder personeel groeien, vooral onder het zorgpersoneel en personeel in andere sectoren waar afstand soms lastig te houden is, zoals in winkels. Maar ook op plekken waar werkgevers het in coronatijd al niet zo nauw namen met de regels. Vice-voorzitter Kitty Jong pleit er daarom in het AD voor om niet alleen te kijken naar kantoormedewerkers: “Er is veel aandacht voor kantoormedewerkers maar zij hebben de keuze om in goed overleg met de werkgever thuis te werken. Er zijn heel veel werkenden die die keuze niet hebben. Denk aan al die mensen die werken in fabrieken, slachterijen, de voedingsmiddelenindustrie of zorgmedewerkers.”
Woordvoerder Jannes van der Velde van de grootste werkgeversvereniging van Nederland, de AWVN, laat in het AD-artikel weten de indruk te hebben dat het met de onrust onder kantoormedewerkers wel meevalt: “We zien dat veel medewerkers naar kantoor willen komen en zoeken naar een balans tussen thuiswerken en op kantoor.”
Het CNV sluit niet uit dat de overheid straks de teugels opnieuw aanhaalt en dat thuiswerken weer de norm wordt. Fortuin: “Het is goed om de situatie continu te blijven monitoren.”
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...