Van Gogh Museum BREEAM-excellent gecertificeerd
De gebouwen van het Van Gogh Museum, het beheer en het gebruik zijn opnieuw BREEAM-gecertificeerd, ditmaal met een score ‘Very good’ en zelfs ‘Excellent’ voor gebruik.
Zakelijk directeur Rob Groot ontving het nieuwe certificaat uit handen van W4Y en Dutch Green Building Council.
In-Use-norm
Sinds 2014 is het museum gecertificeerd volgens de BREEAM-NL In-Use-norm. Dit certificaat wordt verstrekt na een onafhankelijke toetsing over duurzaamheid van de organisatie en haar huisvesting. Het Van Gogh Museum heeft concrete duurzaamheidsdoelstellingen vastgesteld in het Ambitiedocument, met aandacht voor CO2-emissies, energie, materiaalgebruik, circulariteit, afvalbeheer, klimaatadaptatie, gezondheid, sociale betrokkenheid en samenwerking.
Verduurzaming gaat verder dan alleen maatregelen gericht op het gebouw. BREEAM-NL hanteert daarom factoren gericht op monitoring van het beheer en het gebruik. Deze worden op hun beurt weer beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidscategorieën, waaronder management, energie, water, afval, ecologie, bereikbaarheid en vervuiling. Het Van Gogh Museum heeft extra credits gescoord met een uitgebreid beheersysteem voor het monitoren van onder andere energiegebruik, water, CO2, instellingen van installaties en monitoring van klimaatschommelingen.
Lichtvervuiling
Naast energie- en waterbesparende maatregelen is gekozen voor minder lichtvervuiling door niet de hemel, maar de gevels aan te lichten. Aangezien deze verlichting ook een publieke functie heeft, was het geen optie om de verlichting helemaal achterwege te laten. Binnen wordt de verlichting ’s nachts gedimd. Ook de verlichting van de schilderijen is aangepast. Er is gekozen voor een ledmanagementsysteem waarbij elk armatuur individueel kan worden ingesteld en aangepast aan het kunstwerk dat het op dat moment verlicht. Het energieverbruik is daardoor aanzienlijk lager.
"Wij zijn trots en zien de BREEAM-excellent certificering als een bevestiging van onze duurzaamheidsambities. Hier zijn wij als Van Gogh Museum al jaren mee bezig en deze hoge score is voor ons een bekrachtiging dat we op het juiste pad zitten." - Rob Groot, zakelijk directeur Van Gogh Museum
Vergroenen
Ook aan vergroening en biodiversiteit wordt gedacht. Het reeds aanwezige groen buiten het museum is aangeplant met inheemse planten. Tijdens het onderhoud en schoonmaken van de gevels wordt rekening gehouden met de groenvoorziening en worden geen chemische middelen meer gebruikt. Daarnaast heeft het Van Gogh Museum zich aangesloten bij het bijzondere initiatief MuseumGoed, dat als doel heeft om tentoonstellingsmeubilair te hergebruiken en te laten circuleren onder musea. Dit levert bij het inrichten en vernieuwen van tentoonstellingen een besparing op in nieuw aan te schaffen materialen en vermindert het afval.
Tot slot onderscheidt het Van Gogh Museum zich op het gebied van inclusiviteit en toegankelijkheid. Het museum is actief bezig om het gebouw en de collectie toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke of zintuiglijke beperking. Ook mogen begeleiders gratis naar binnen. Speciale activiteiten worden georganiseerd voor jongeren met mentale problemen, ouderen, anderstaligen en laaggeletterden. Kortom: het inclusiviteitsbeleid is erop gericht om iedereen in het Van Gogh Museum welkom te heten en zich welkom te laten voelen.
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...
Mr.Green opent innovatief kantoorconcept in Zwolle
dinsdag 21 november
Met het nieuwe concept verhelpt Mr.Green verborgen leegstand met behulp van flexibele plug-and-play werkruimtes. De nieuwe ...