Ontwerp voor afstand
Vloeren kunnen een belangrijke rol spelen bij het creëren van fysieke en psychologische veiligheid in het anderhalvemeterkantoor. Dat betoogt Mindy O'Gara van Smart WorkPlace partner Interface.
Ongetwijfeld bent u deelgenoot geweest van de voortdurende speculatie die de designwereld al enige tijd bezighoudt: Hoe ziet de kantooromgeving eruit na COVID-19? Wat zal er veranderen? En wat niet?
Hoewel het moeilijk is om van tevoren te weten wat de volledige impact van het coronavirus zal zijn, lijkt het zeer waarschijnlijk dat wanneer iedereen weer aan het werk gaat, we een hernieuwde focus zullen zien op:
- Welzijn
- Fysieke en psychologische veiligheid
- Verandermanagement
- Technologie
Design zal een grote rol spelen bij het opnemen van al deze aspecten als we uiteindelijk aan de andere kant van de pandemie naar buiten komen. Wij weten dat u klaar bent voor deze uitdaging. Immers, ontwerpers zijn de ultieme probleemoplossers.
De noodzaak van fysieke distantiëring vereist enige heroverweging en aanpassing van kantoorruimtes die zijn ontworpen met het oog op verbinding en samenwerking tussen mensen. En terwijl 1,5 meter ver genoeg is om verwijderd van anderen te zijn, is het niet te ver weg voor mensen om alsnog betrokken bij elkaar te blijven. Mensen zijn sociale wezens, dus hoe kun je als ontwerper interactie faciliteren terwijl veiligheid top-of-mind blijft? En hoe kunnen modulaire vloeren een rol spelen in die ontwerpoplossingen?
Meer dan bewegwijzering
De vloer kan een belangrijk bewegwijzeringshulpmiddel zijn. Maar het kan ook een groter doel dienen aangaande gedragsbeïnvloeding. Naast dat bewegwijzering individuen helpt om zich in een ruimte te navigeren, kan bewegwijzering namelijk ook vanuit een‘wij-gerichte’ aanpak worden bekeken, waarbij veiligheid van uzelf en anderen vooropstaat.
Vloeren kunnen een rol spelen bij het creeëren van deze fysieke en psychologische veiligheid.
De vloer is een belangrijk designelement dat onze waarneming, ervaring en gedrag kan vormgeven. Het is het enige oppervlak dat ons door middel van zwaartekracht vasthoudt – wat onze fysieke en psychologische connectie ermee beïnvloedt. We gebruiken vloerontwerp voornamelijk voor esthetiek, branding en bewegwijzering, maar veiligheid zal nu ook een prominentere rol gaan innemen. En terwijl we de sociale normen heroverwegen, kunnen de visuele aanwijzingen op de vloer ons helpen om – op veilige afstand – met elkaar verbonden te blijven.
De plaatsing van ontwerpelementen die structuren voor veilige afstanden creëren, kan letterlijk zijn, zoals in de afbeelding aan de linkerkant, of een dimensionale kloof voorstellen, door gebruik van details die binnen een bepaalde marge vallen, zoals in de afbeelding aan de rechterkant. Alle beelden zijn suggestief, omdat de geldende distantiërende normen zullen veranderen.
In gangen kunt u bijvoorbeeld unidirectionele en bidirectionele bewegingen of scheidingslijnen aanbrengen met spatiëringselementen in het midden. In open ruimtes kan de vloer in samenwerking met meubels eveneens bepaalde zones creëren. De flexibiliteit van vloeren stelt u in staat om grenzen aan te duiden door middel van lijnen, strepen, kleuren en patronen- en hiermee zo prescriptief of subtiel te zijn als u wilt.
Modulaire vloeren hebben het voordeel van ingebouwde wiskunde, die u voorziet van een eenvoudig meetinstrument. Met harde en zachte oppervlaktetegels in vierkanten en planken worden vloerontwerpen niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook uniek in functionaliteit. In feite kunt u modulaire vloeren gebruiken om ingebouwde aanwijzingen te creëren die op subtiele wijze veilig distantiërend gedrag bevorderen. Ons Designing for Distance portfolio biedt inspiratie voor het creëren van begrenzingen, zones en bewegingen in verschillende soorten kantoorruimtes.
Fotocredit: Macbeth Studio.
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...