'Levende' muur voor het HUIS van Roosendaal
Het ‘HUIS van Roosendaal’, de naam van het officiële stadskantoor van Roosendaal, is tussen 2018 en 2023 volledig gerenoveerd. Delen van het gebouw uit de jaren zeventig zijn bewaard gebleven.
Zo liggen er zonnepanelen op het dak en zijn er warmtepompen geplaatst, waardoor het gebouw geheel gasvrij is. Een leefmuur van 300 m2, ten behoeve van klimaatadaptatie en biodiversiteit, geeft het gebouw een natuurlijke uitstraling en past volledig bij zijn duurzame karakter.
Levende muren
In totaal zijn er vier MobiPanel-groengevels geplaatst, over een totaaloppervlak van circa 300 m2. Het modulaire woonwandontwerp van MobiPanel is voorzien van verwisselbare plantcassettes in twee verschillende maten. Corrosiebestendige profielen dienen als draagconstructie voor deze plantcassettes, die zijn voorzien van twee ruime sleuven geschikt voor planten van diverse afmetingen. Voorgekweekte planten in het systeem onttrekken water uit het interne capillaire microvezeldoekje voor waterbuffering. Een geautomatiseerd irrigatie- en drainagesysteem zorgt voor een evenwichtige wateraanvoer en efficiënt watergebruik in de groene gevel.
Peter Hereijgers: “Het gebouw uit de jaren zeventig is uiteraard voorzien van prachtige natuursteen. Wij wilden deze steen combineren met meer groen om te laten zien dat wij de natuurvriendelijke stad zijn die we willen zijn.”
Atrium
In het atrium bevindt zich een levende wand van 50 m2. Hereijgers: “Dit is het hart van het gebouw en we wilden het de grandeur geven die het verdient. De woonmuur is 7 meter breed en 3 verdiepingen hoog. Omdat het atrium een hoge, open ruimte is, wilden we een wand die er niet alleen mooi uitziet, maar ook akoestische eigenschappen heeft en de lucht zuivert. Hiervoor hebben wij de planten speciaal geselecteerd. Acht op de muur gerichte spots maken het groen nog prominenter. We hebben er zelfs plantcassettes voor gehalveerd; we wilden zo graag de hele ruimte gebruiken om de levendige muur te laten zien.”
Onlangs hadden we een open dag en de muren waren een geliefd gespreksonderwerp. Iedereen geniet ervan om ernaar te kijken of ermee bezig te zijn."
Meer artikelen van Smart WorkPlace
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...