Hoe voorkom je netcongestie?
Een aantal maatregelen werden aangekondigd door het demissionaire kabinet voor de overbelasting van het stroomnetwerk: in piekuren minder stroom afnemen of op momenten dat er veel vraag naar stroom is machines minder hard te laten draaien.
In het E-zine van september sprak Ron van Beek van ABB over de beste oplossingen voor netcongestie.
Achter de meter
Eerder gaf Techniek Nederland al aan uit dat het uitbreiden, verzwaren en slimmer maken van het elektriciteitsnet de basis blijft voor een succesvolle aanpak van netcongestie. “Het tempo moet omhoog, maar richt de pijlen niet alleen daarop”, adviseert Doekle Terpstra. “We moeten alle mogelijkheden benutten om meer ruimte op het elektriciteitsnet te creëren.” Volgens Techniek Nederland is het belangrijk dat maatregelen ‘achter de meter’ meer aandacht krijgen: energiehubs, slimme aanstuurbare apparatuur en energiemanagementsystemen, om maar wat te noemen.
Ron van Beek is het hier mee eens. Nieuwbouw kijkt momenteel tegen een aantal uitdagingen aan volgens Ron: "Gasaansluitingen zijn er veelal niet meer voor de nieuwbouw, dus alles moet elektrisch, maar daar is het net vaak niet compleet op voorbereid." Dit bleek ook het geval bij het ontwerp van Kronenburgs nieuwe pand. Waar de hoop op 3 x 250 ampère was, was er echter maar 3 x 80 ampère beschikbaar.
Monitoring geeft daarin de doorslag volgens Ron: "Normaal pak je de verschillende installaties, zoals warmte, laadpalen, verlichten en noem maar op. Die tel je bij elkaar op en dan kom je uit op die 250 ampère, maar dat gebruik je natuurlijk niet allemaal tegelijk." Een overkoepelend managementsysteem dat zowel de warmte-installaties als de energie beheert gaf hierbij de oplossing, in combinatie met een accupack kon daarmee toch het hele pand voorzien worden van de juiste hoeveelheid energie.
Piekbelasting
Een van de uitdagingen is natuurlijk piekbelasting. Iedereen komt om 9 uur op kantoor en zet de auto aan de lader, de verlichting aan en de verwarming omhoog. Dit vraagt natuurlijk veel van het systeem. Dit soort uitdagingen zijn waar het monitoring en managementsysteem uitblinkt volgens Ron. "’s Ochtends wil je misschien de verwarming al wel aan, maar je auto staat er nog een paar uur, dus die hoeft misschien pas te laden wanneer om 12 uur de zon lekker schijnt. Dit kan je datagestuurd via ABB Ability regelen."
Een andere troefkaart als het aankomt op piekbelasting is een accupack. Met zonnepanelen die in het weekend doorwerken en het feit dat je niet zomaar altijd energie terug het net in kan stoppen geeft het accupack een plaats om overgebleven energie op te slaan, hier kan het systeem weer energie uit gebruiken wanneer de vraag hoog is.
Het managen van al die verschillende systemen is wat dit project zo mooi maakt, zegt Ron. "Veel van de technieken zijn niet zo baanbrekend, maar het afstemmen is wat het afmaakt. De w-installateur heeft zijn systeem, de e-installateur heeft een systeem, de accu, de laadpalen, de zonnepanelen en ga zo maar door. Iedereen heeft een systeem, om dit onder een dak overzichtelijk samen te laten werken, dat is de echte uitdaging."
De accu, zonnepanelen en het slimme systeem zorgen daarmee voor een goede dynamiek tussen gebouw en personeel, maar ook met de netbeheerder. Zo kan de accu opladen wanneer stroom goedkoop is, maar ook terugleveren wanneer het duur is. Zo is het net een stuk constanter belast in plaats van alleen tijdens kantooruren.
Smart Buildings
Datagestuurd monitoren en beheren van dit soort systemen is een belangrijk onderdeel geworden van Smart Building en het ontwerp van een goed Smart Building. "Als je systeem weet dat het een uur duurt om het gebouw op temperatuur te krijgen dan kan die al aan staan voordat er mensen op kantoor komen, ook zo beperk je die pieken." Zo komen niet alleen medewerkers aan in een prettig pand maar is ook de belasting van het net weer wat constanter.
In de wereld van slimme gebouwen vervaagt de grens tussen wat ooit ‘de toekomst’ leek te zijn en wat vandaag werkelijkheid is. Zo is een slim gebouw met efficiënte, duurzame en comfortabele ruimtes geen toekomstdroom meer, maar een tastbare realiteit van nu. Zien hoe dat er in de praktijk uit kan zien? Ga naar de interactieve Slim Gebouw tool, en ontdek de mogelijkheden!
Upcycle Kitchen van start op Horecava 2025
donderdag 20 januari
Initiatiefnemers en grootkeukenleveranciers hebben afgelopen week op Horecava 2025 in Amsterdam RAI de Code of Conduct ondertekend ...
ISS versterkt positie als een van de best beoordeelde werkgevers
donderdag 20 januari
ISS Facility Services is voor het vierde opeenvolgende jaar gecertificeerd als Top Employer in Nederland. ISS verbeterde ...