Persoonsgebonden info voor werknemer nodig voor gezonde werkplek
Werknemers willen meer specifieke, persoonsgebonden informatie en tips om zelf de omgevingscondities in de werkomgeving te kunnen beïnvloeden.
Dat is een van de eerste resultaten van het onderzoek naar de gezonde werkplek van de toekomst. Die resultaten zijn gisteren gepresenteerd tijdens het eerste symposium van de Innovatiewerkplaats Healthy Workplace. Het symposium vond plaats op de locatie van het huidige living lab, in het Kenniscentrum Noorderruimte van de Hanzehogeschool Groningen op de Zernike Campus Groningen.
Interessante inzichten
De eerste onderzoeken hebben interessante inzichten opgeleverd. Zo blijkt dat veel werkgevers een gezonde werkomgeving willen realiseren, maar daarbij stuiten op lastige vragen zoals welke interventies effectief zijn of dat de kosten tegen de baten opwegen.
Zit/sta bureaus
De ingebruikname van zit/sta bureaus liet zien dat veel mensen graag meer willen bewegen tijdens het werk, maar dat het erg lastig is om een duurzame gedragsverandering te realiseren; je vergeet je goede voornemens wanneer je in een 'flow' zit. Naast voorlichting, begeleiding en cultuurverandering zijn er mogelijkheden op het gebied van 'nudging' en e-coaching.
Ontspanningsplekken
In een ander onderzoek kwam naar voren dat er veel behoefte is aan plekken om te ontspannen tijdens de werkdag. De voorkeuren lopen uiteen (actief/rust, samen/alleen), maar contact met natuurlijke elementen blijkt iedereen ontspannend te vinden.
Meetwaarden
Tot slot bleek uit de reacties van deelnemers dat ze directe inzage in meetwaarden (zoals CO2-gehalte en temperatuur in de werkomgeving) interessant vinden, maar dat dit niet voldoende is om gezond gedrag te bevorderen. Er is behoefte aan meer specifieke, persoonsgebonden informatie en aan tips om zelf de omgevingscondities te kunnen beïnvloeden.
Healthy Workplace
Al deze inzichten worden gebruikt om het project Healthy Workplace de komende jaren verder te ontwikkelen. De onderzoeken vinden plaats in een living lab, waar met behulp van sensoren, experience sampling en wearables data verzameld wordt op het gebied van gezondheid, gedrag en omgevingscondities. De combinatie van deze datastromen maakt analyses mogelijk om bijvoorbeeld andere werkplekken te gebruiken, meer te bewegen of beter te ontspannen.
Daarnaast worden in het living lab experimenten uitgevoerd met innovatieve producten die de gezondheid kunnen bevorderen, zoals zit/sta bureaus en armbanden die je gevoelstemperatuur kunnen verhogen of verlagen.
Op dit moment is er één lab live, daarnaast is het collectief druk bezig met de voorbereiding van een tweede locatie bij partner Menzis in Wageningen. In de Innovatiewerkplaats Healthy Workplace werken naast Menzis en de Hanzehogeschool Groningen ook de volgende partijen samen: ENGIE, Health2Work, Measuremen en Planon.
Meer informatie is hier te vinden.
Bron: Hanzehogeschool
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...
Mr.Green opent innovatief kantoorconcept in Zwolle
dinsdag 21 november
Met het nieuwe concept verhelpt Mr.Green verborgen leegstand met behulp van flexibele plug-and-play werkruimtes. De nieuwe ...