BIM ondersteunt WeWork in snel ombouwen van co-workingspaces
Co-workingspaces - of in goed Nederlands: flexwerkruimtes - springen als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe krijg je die ruimten snel geschikt voor een brede, flex-doelgroep? WeWork gebruikt BIM.
WeWork is opgericht in 2010 en biedt gedeelde werkruimte, gemeenschap en diensten voor zijn leden, variërend van freelancers en startups tot werknemers van kleine bedrijven en afdelingen van grote gevestigde bedrijven. WeWork heeft overal ter wereld locaties, variërend van Manhattan tot Jeruzalem en van Tokyo tot Lima. Ook Amsterdam telt twee WeWork locaties (zie bovenstaande foto).
Uitdaging
Deze locaties beschikken over verschillende soorten gemeubileerde kantoorruimte (zoals open zitplaatsen, speciale bureaus of privékantoren) die leden maandelijks kunnen huren en waar nodig andere vergaderruimten zoals vergaderruimtes en privé-telefooncellen kunnen worden gereserveerd.
Snel omzetten
"Een van de sleutels tot ons succes is de mogelijkheid om de ruimtes die we leasen snel om te zetten in verhuurbare WeWork-locaties", zegt Dave Fano, Chief Product Officer van WeWork. "Helaas zijn de plattegronden voor die gehuurde ruimtes meestal onnauwkeurig, dus we moeten aan het begin van elk project veel tijd besteden aan het vastleggen van bouwinformatie. Iets wat ons vertraagt."
En in tegenstelling tot een typisch vastgoedbedrijf, dat vaak grote delen van een vloerplaat of meerdere verdiepingen verhuurt aan een enkele huurder in een langetermijnhuurovereenkomst, huurt WeWork veel kleinere eenheden op maandbasis. Een van de gevolgen daarvan is dat de ontwikkeling en het beheer van die ruimte heel anders is dan bij traditionele vastgoedontwikkelingsbedrijven. "Ons voorraadbeheer is buitengewoon complex", zegt Fano. "Al vroeg in het ontwerpproces analyseren we de omzet versus de kosten, maar ook analyseren we andere bedrijfsstatistieken die een ontwerpaanpak vereisen."
Oplossing: BIM
WeWork gebruikt BIM-software (Building Information Modeling) van Autodesk ter ondersteuning van het ontwerp en de bouw van zijn WeWork-kantoren. "Informatierijke 3D-ontwerpmodellen helpen ons om snel ontwerpopties te herhalen en die ontwerpen te analyseren op basis van factoren zoals kosten en potentiële inkomsten, en onze ontwerpen snel in te zetten met ontwerp-naar-fabricage en lean-bouwprocessen," zegt Fano.
Bewerken
Het bedrijf maakt gebruik van 3D-laserscanners om de bestaande omstandigheden van een nieuw verworven ruimte vast te leggen. De resultaten daarvan worden gecombineerd en bewerkt in ReCap (zie afbeelding) om deze te visualiseren en om in te navigeren. Deze gegevens worden gebruikt in Revit om WeWork te begeleiden bij het ontwikkelen van een reeks ontwerp-opties. Het bedrijf maakt gebruik van Dynamo (een visuele grafische programmeerinterface die nauw is geïntegreerd met het Revit-platform), samen met aangepaste applicaties die zijn ontwikkeld met behulp van de Revit API, om kosten- en verkoopgegevens van de bedrijfssystemen in de modellen in te sluiten en om automatisch informatie te extraheren van de modellen die worden weerspiegeld in haar business intelligence-systemen.
Snelle feedback
"Tijdens de vroege lay-out van het ontwerp testen we voortdurend onze verdienmodellen", zegt Fano. "Onze Revit-modellen (zie video) worden geladen met allerlei gegevens afkomstig van verschillende bronnen, informatie die we nodig hebben om kosten versus opbrengsten te analyseren. En terwijl we muren ‘neerzetten’ of componenten toevoegen, krijgen we onmiddellijk feedback over onze kosten om onze prijzen te optimaliseren. Dat helpt ons enorm snel beslissingen te nemen om nieuwe WeWork-ruimten tot leven te brengen."
Meer lezen hierover kan hier.
Bron: Autodesk
Foto: WeWork
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...