Aandacht voor circulair gedachtegoed
Wordt circulair bouwen op den duur standaard bij onderwijshuisvesting? Bart de Jong, Projectmanager bij Young Group, sprak over zijn ervaringen en inzichten tijdens de Round Table Verduurzaming van onderwijsgebouwen.
De Round Table vond plaats in een inspirerende omgeving: het Alfa-college in Hoogeveen, waar circulair bouwen een centrale rol speelde bij de revitalisatie van het gebouw.
Teamwork
De Round Table opent met een tip: organiseer aan het begin van het traject, dat uitdagend en complex is, gezelligheid in teamverband en leer de persoonlijke achtergronden van elkaar kennen. Die investering is belangrijk, omdat je de jaren erna intensief met elkaar optrekt. Bart de Jong vult aan: “Ik herken dat laatste, in het bouwteam wat daarna ontstaat zijn twee zaken belangrijk: onderlinge gelijkwaardigheid en het elkaar durven aanspreken. Dat kan alleen als er onderling vertrouwen is tussen alle betrokken partijen.”
Kaders
Het brengt Kooyman op de vervolgvraag hoe je omgaat met de financiële waardering van circulair bouwen en de bijbehorende kaders. De Jong: “De uitdaging daarbij is momenteel vooral: hoe krijg je dat in de boeken? Dat komt omdat voor de accountant de betrouwbaarheid, de voorspelbaarheid en de inzichtelijkheid een uitdaging is en omdat niemand zijn hand in het vuur kan steken voor de restwaarde. Daarom zal de accountancy net als de bouw de denkwijze moeten veranderen. Want nul is ook niet reëel. Dat is het namelijk nooit geweest, want er bleef altijd waarde voor de sloopaannemer aanwezig. Ik merk dat de accountant erg bepalend is richting bestuur in hoeverre je bij de businesscase je budget krijgt.”
2029
Aan het eind van de Round Table stelt moderator Kooyman de deelnemers de vraag in hoeverre ze verwachten dat in 2029 circulaire onderwijshuisvesting standaard zal zijn. De Jong: “Ik denk dat we meer aandacht moeten besteden aan de weg om daar te komen. Daarmee bedoel ik onder meer dat we het circulair gedachtegoed meer moeten overbrengen naar de gebruiker van het pand. Tijdens de bouw, maar ook in de jaren erna moeten we het via communicatie levend houden. Door dat laatste voorkom je dat een deel van de visie en de energie rond dit thema na de oplevering van een gebouw weglekt.”
Lees het hele Round Table verslag hier.
Meer artikelen van Smart WorkPlace
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...