Grote bedrijven willen zakelijke reizen verduurzamen
Meer dan veertig grote Nederlandse bedrijven, waaronder Philips, Unilever, Nuon en KPN, hebben met elkaar afgesproken om de uitstoot door hun zakelijke reizen in 2030 met de helft terug te brengen.
Tijdens een gisteren gehouden bijeenkomst hebben de CEO’s van de bedrijven de onderhandelaars van het Klimaatakkoord gevraagd hun ideeën over te nemen. De bedrijven, met gezamenlijk bijna 300.000 werknemers, hebben zich verenigd in de coalitie Anders Reizen. Daarin delen ze kennis en ervaring over het verlagen van de CO2-uitstoot door zakelijk verkeer. Die is nu ruim 13 megaton per jaar, evenveel als de CO2-uitstoot door aardgas van meer dan 4,5 miljoen huishoudens.
Onderzoek
Maatregelen die bedrijven hebben ingevoerd of willen invoeren, zijn door onderzoeks- en adviesbureau CE Delft getoetst op CO2-reductie en impact. De meest effectieve maatregelen zijn volgens het onderzoek het overstappen naar elektrische leaseauto’s, het stimuleren van OV-gebruik en het beperken van vliegverkeer. De effecten van de maatregelen kunnen volgens de onderzoekers versterkt worden door ze slim te combineren, door het inzetten van gedragsveranderingscampagnes en door duurzaamheid voortdurend onder de aandacht te brengen.
Anders Reizen
Natuur & Milieu, VNO-NCW, het ministerie van Infrastructuur & Milieu en NS namen in 2015 het initiatief voor de Anders Reizen-coalitie. Dat gebeurde in aanloop naar de Klimaattop van Parijs. Inmiddels hebben zich meer dan veertig grote bedrijven aangesloten.
Een van die bedrijven is Nuon. Het bedrijf stimuleert het gebruik van elektrische voertuigen door de eigen medewerkers. uon/Vattenfall wil het totale wagenpark overschakelen op elektrische voertuigen. In Zweden, Nederland en Duitsland worden in een tijdsbestek van vijf jaar meer dan 3.500 personenauto’s en bedrijfsvoertuigen – waarvan 750 in Nederland – vervangen door elektrische alternatieven. Ook beperkt Nuon de CO2-uitstoot van reizen middels bijvoorbeeld mobiliteitsbudgetten die het gebruik van openbaar vervoer stimuleren, internationaal vergaderen via video om vliegen te beperken, fietsvergoedingen en streng parkeerbeleid.
Bron: Rijksoverheid
Basiscursus WorkPlace Management krijgt rapportcijfer 8
zondag 24 december
De Basiscursus WorkPlace Management is met het rapportcijfer 8 goed gewaardeerd door de cursisten. Wil jij 2025 goed beginnen? ...
Draaijer Groep en HEYDAY slaan handen ineen
zaterdag 23 december
Per 1 januari 2025 voegen HEYDAY en Draaijer Groep de directies samen. De nieuwe algemeen directeur Danny van Rossum (foto): ...