Werknemers in gerenoveerd MM25-kantoor kiezen eigen ‘werkvlekken’

Werknemers in gerenoveerd MM25-kantoor kiezen eigen ‘werkvlekken’

Het volledige gerenoveerde MM25-kantoor in Rotterdam gebruikt - naast veel duurzame energie – ook heel slimme technologie. Daardoor kunnen werknemers zelf hun eigen type werkplek kiezen.

Na een grondige revitalisering is het MM25 gebouw, het nieuwe hoofdkantoor van de bedrijven Croonwolter&dros, Mobilis en Servicis, klaar voor gebruik. Niet alleen is er gekozen om het gebouw met een warmte-/koudeopslag en zonnepanelen grondig te verduurzamen; ook is het pand een stuk slimmer gemaakt. 

Dat gebeurt door het te voorzien van honderden sensordoosjes  - nodes genoemd - en de achterliggende technologie van het Amsterdamse bedrijf bGrid. Eigenlijk zijn de sensoren de zintuigen van het gebouw. Zij nemen waar of er mensen in het gebouw zijn, welke ruimtes in gebruik zijn, met welke intensiteit. En ze meten de gevolgen hiervan voor het binnenklimaat.

Werknemers in gerenoveerde MM25 kantoor kiezen eigen ‘werkvlekken’

De data uit deze sensoren wordt via een Bluetooth-connectie naar een gateway verzonden, die weer in verbinding staat met een switch van het gebouwbeheersysteem (GBS) op elke verdieping. Deze switch stuurt de data, alle communicatie wordt versleuteld, naar twee servers in de serverruimte. Deze servers zijn dan weer verbonden met de cloudserver, die verbinding kan maken met het ‘building operating system’, ofwel het BOS. Dit BOS draait op het platform Azure, van Microsoft.

Open platform

Tegelijkertijd heeft bGrid een open platform ontwikkeld, waarop derden hun applicaties kunnen bouwen. De belangrijkste applicatie op dit moment is Mapiq. Dat programma is in staat om gebouwgebruikers  via hun telefoon te lokaliseren en hen vervolgens te helpen bij het vinden van collega’s of vrije werkplekken. Ook kunnen gebruikers met hun mobiele telefoon de temperatuur van hun werkplek regelen. 

Werknemers in gerenoveerde MM25 kantoor kiezen eigen ‘werkvlekken’

Daardoor is MM25 niet alleen energiezuiniger, deze sensoren helpen gebruikers ook om de fijnste werkplek te vinden. Elke verdieping is opgedeeld in ‘werkvlekken’ waarbinnen elke medewerker het type werkplek kan kiezen wat bij zijn/haar werkzaamheden past. Dat zorgt voor meer verbinding met de andere collega’s en stimuleert de creativiteit. 

Bron: Croonwolter&dros/TVVL Magazine
Foto's: OVG/TVVL Magazine

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven