Gezondere medewerkers met hulp van het Voedingscentrum
Gezien de schaarste op de arbeidsmarkt wordt duurzame inzetbaarheid van medewerkers voor organisaties en bedrijven steeds belangrijker. Ook voeding speelt daarbij een belangrijke rol.
Zowel werkgevers als werknemers kunnen daarbij gebruikmaken van verschillende tools van het Voedingscentrum. Zo is er de Levensmiddelendatabank, dé onafhankelijke databank van Nederland met uitgebreide informatie over meer dan 90.000 levensmiddelen die in Nederland worden verkocht. Het Voedingscentrum en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voorzien consumenten, diëtisten en onderzoekers hiermee van betrouwbare informatie over gezonde en duurzame voeding.
Het Voedingscentrum en het RIVM beheren in de Levensmiddelendatabank de gegevens van diverse producten:
- Algemene, merkloze voedingsmiddelen, zoals appels en aardappelen.
- (Huis)merkartikelen: voedingsmiddelen van een bepaalde fabrikant of supermarkt.
- Voedingssupplementen zoals vitamines en mineralen.
Wat doet het Voedingscentrum met deze gegevens?
- Voedingswaardegegevens verwerken we bijvoorbeeld in de Eetmeter en de ‘Kies Ik Gezond?’-app.
- Duurzaamheidskenmerken en bewaartijden verwerken we in de online Bewaarwijzer, de Voedselafdruk-tool en de Slim Koken app.
De Levensmiddelendatabank kan op deze manier een nuttig hulpmiddel zijn voor organisaties en bedrijven om hun kantine gezonder in te richten. Werknemers kunnen de ‘Kies Ik Gezond?’-app gebruiken om zelf te checken of ze de juiste voedingskeuzes maken.
In de app krijg je de voedingswaarden en ingrediënten te zien wanneer je de streepjescode van een product scant.
Met de Vergelijker in de app kun je eigenschappen van maximaal 3 producten met elkaar vergelijken. Je kunt de voedingswaarden met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker, zout of vet. Heb jij bijvoorbeeld aangegeven dat je op zout wil letten? Dan zie je dit als eerste terug in de Vergelijker. Ook kun je vergelijken op Schijf van Vijf en 'zonder vlees en/of vis'.
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...