Thuiswerken: de toekomst of de hel?
Corona zorgde voor het grootste thuiswerkexperiment aller tijden, maar is thuiswerken nu de toekomst of de hel? Columnist en onderzoeker Richard Engelfriet is in het AD duidelijk.
In een artikel met als veelzeggende titel ‘Het grootste thuiswerkexperiment aller tijden is mislukt’ geeft Engelfriet vier argumenten waarom thuiswerken niet de toekomst, maar de hel is.
1. We kunnen niet multitasken
Thuiswerken vraagt om multitasken. Onderzoek na onderzoek laat volgens Engelfriet zien dat we beter presteren als we onze taken achter elkaar doen, en niet dóór elkaar. En dat gaat volgens hem nog altijd het beste op een rustig kantoor zonder kinderen of pakjesbezorger, maar met een secretaresse.
2. Een betere balans tussen privé en werk
Een thuiswerker moet tegelijkertijd streng een leverancier toespreken die zijn afspraken niet nakomt, geduldig ’t kofschip uitleggen aan een kind en liefdevol een pakketje aannemen voor de buren. Volgens Engelfriet is het niet te doen. Daarom is het voor iedereen beter als we weer naar kantoor gaan. Dan kunnen we alle rollen die we vervullen keurig scheiden.
3. Werken op kantoor levert meer geld op
Tijdens een Zoom-meeting verdient niemand geld. Wie werkt op kantoor, zorgt dat de economie weer gaat draaien. Als vijftien mensen samenkomen voor een fysieke vergadering op kantoor, ontstaat er omzet voor cateraars, benzinepomphouders en schoonmakers.
Daarnaast levert werken op kantoor bedrijven zelf ook meer geld op. Dat toevallige gesprekje aan de koffieautomaat waardoor je ineens een briljant idee krijgt. Dat korte momentje met die klant op het toilet waardoor hij alsnog wél zijn handtekening zet: het zijn voorbeelden van de smeerolie van het fysiek samenzijn.
4. Werken op kantoor zorgt voor een betere samenwerking
Zodra het echt belangrijk of complex is, gaat er niets boven vergaderen op kantoor, betoogt Engelfriet. In het echt zie je volgens hem veel meer lichaamstaal en krijg je daarom meer mee van de boodschap.
Conclusie
Engelfriet is duidelijk in zijn conclusie: wie serieus aan het werk wil, doet dat op kantoor. Laat kantoor daarom de norm zijn. Thuiswerken was volgens Engelfriet nodig om de coronapandemie het hoofd te bieden, maar hij ook duidelijk over de situatie na corona: niet blijven doen! “Onze toekomst ligt op kantoor. Ik kan in elk geval niet wachten tot we weer fijn in zaaltjes zitten. Kom maar door met die goeie grappen bij de koffieautomaat en de laatste roddels in de lift”, aldus Engelfriet.
Basiscursus WorkPlace Management: “Naar een ecosysteem ...
zaterdag 25 november
Eindelijk was het zo ver: de eerste dag van de basiscursus WorkPlace Management. Op een treffende locatie: het Koning Willem ...
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...