Een circulaire economie is mogelijk met OPNIEUW!

Een circulaire economie is mogelijk met OPNIEUW!

De WorkPlace Xperience 2025 is in aantocht. Op 15 en 16 april gaan opnieuw de deuren van de Van Nelle Fabriek open. Een van de partijen die daar aanwezig gaat zijn is de circulaire organisatie OPNIEUW!

OPNIEUW! is een circulaire organisatie. Ze geloven dat een circulaire economie mogelijk is, en er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn. Want, alles is er al.

Op welke innovatie of samenwerking ben jij trots?

Wij zijn bijzonder trots op onze zelfontwikkelde tool die de impact van COâ‚‚-reductie, grondstofbesparing, energiebesparing en sociale winst inzichtelijk maakt. Deze tool is gevalideerd door TNO, wat betekent dat de uitkomsten wetenschappelijk onderbouwd en betrouwbaar zijn. Dit stelt ons in staat om op transparante en aantoonbare wijze de voordelen van circulair meubilair in kaart te brengen ten opzichte van nieuw meubilair. Dankzij deze innovatie kunnen wij onze klanten laten zien hoe ze een circulaire en positieve bijdrage leveren aan het milieu en de maatschappij, wat helpt bij het maken van duurzame keuzes.

Waarom vind je de WorkPlace Xperience (WPX) bijzonder en belangrijk?

De WorkPlace Xperience biedt een geweldige kans om binnen de werkomgeving circulaire impact te realiseren. Het evenement brengt bedrijven, beleidsmakers en innovators samen om te werken aan duurzamere oplossingen voor de werkplek. Wij geloven dat de werkomgeving een cruciale rol speelt in de overgang naar een circulaire economie, en WPX biedt de mogelijkheid om kennis te delen, inspiratie op te doen en samenwerkingen te versterken die deze impact kunnen versnellen.

Welk thema mag wat jou betreft niet ontbreken op de WPX?

Een thema dat niet mag ontbreken is “meervoudige waardecreatie.” Dit gaat om de combinatie van sociale en circulaire winst binnen de nieuwe economie. Het benadrukt dat we verder moeten kijken dan enkel financiële winst en ook de waarde van sociale impact en milieuwinst moeten integreren in bedrijfsmodellen. Het verkennen van manieren om deze verschillende waarden te combineren kan ons helpen om duurzamere en inclusievere oplossingen te creëren.

Wat moet er wat jullie betreft veranderen voor de versnelling naar toekomstbestendige werkomgevingen?

Voor een versnelling naar toekomstbestendige werkomgevingen zijn er enkele essentiële veranderingen nodig: allereerst meer bewustwording over de voordelen van duurzaamheid en circulariteit, zowel binnen bedrijven als bij het bredere publiek. Daarnaast moet wet- en regelgeving de adoptie van duurzame oplossingen ondersteunen in plaats van belemmeren. Tot slot is samenwerking in de keten essentieel, waarbij organisaties samen werken aan oplossingen in plaats van elkaar als concurrenten te zien.

Hoe zetten jullie in op een duurzame en circulaire werkomgeving?

Duurzaamheid en circulariteit vormen de kern van onze bedrijfsvoering. We hebben een circulaire fabriek waarin verschillende afdelingen, zoals de- en montage, stoffeerderij, houtbewerking en metaalbewerking, samenwerken om materialen te hergebruiken en nieuwe producten te creëren vanuit bestaande grondstoffen. Dit model minimaliseert afval en verlengt de levensduur van producten, waardoor we een concrete bijdrage leveren aan een circulaire economie binnen de werkomgeving.

Wie zou jij op de WPX willen treffen?

Op de WPX willen wij graag in contact komen met bedrijven en Decision Making Units (DMU’s) die, net als wij, impact willen maken binnen de circulaire transitie. Door gezamenlijk op te trekken met andere partijen kunnen we kennis en ideeën delen en strategische samenwerkingen aangaan die leiden tot concrete duurzame initiatieven.

En over welk onderwerp praten jullie dan?

We praten over circulaire en sociale werkomgevingen en de transitie hier naar toe. Dit gaat van het bespreken van uitdagingen tot het vinden van gezamenlijke oplossingen die bijdragen aan een toekomstbestendige werkplek.

Wat vind je van het thema CONNECT@WORK en waarom is het volgens jullie belangrijk?

We vinden het goed om bij het thema CONNECT@WORK stil te staan. Welzijn is een van de zeven pijlers van een circulaire economie en speelt een essentiële rol in het creëren van gezonde en duurzame werkomgevingen. Door aandacht te besteden aan het welzijn van medewerkers wordt de betrokkenheid vergroot en wordt de werkplek niet alleen duurzamer, maar ook mensgerichter ingericht.

 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven