Tool voor inzicht in circulair en gezond interieur in de maak

Tool voor inzicht in circulair en gezond interieur in de maak

Waarom is er wel een manier om te meten hoe duurzaam een gebouw is, zoals BREEAM-NL, maar geen platform dat inzichtelijk maakt hoe duurzaam, circulair en gezond het interieur is?

Die vraag bracht Edwin van Noort (Dutch Green Building Council), Mantijn van Leeuwen (NIBE) en Odette Ex (Ex-Interiors) met elkaar in verbinding. En dat niet alleen, ze hebben er hun schouders onder gezet en zullen binnen afzienbare tijd een nieuw interieurplatform presenteren dat deze vraag overbodig maakt.

Noodzaak

De drie initiatiefnemers worden niet alleen gedreven door het feit dat er een gemis is aan een dergelijke bron van informatie, maar vooral door het feit dat het pure noodzaak is om inzicht te bieden in deze materie. In een artikel dat onlangs verscheen in het Focus Magazine van leverancier van kantoormeubilair Drentea - een van de founding partners van het platform - vertellen deze deskundigen alles over het ontstaan van dit online platform voor interieur waarmee de milieu-impact, circulariteit en gezondheid van een interieur inzichtelijk wordt.

Inrichting

Van Noort van DGBC in het artikel: “Wat de huurder uiteindelijk in dat gebouw zet, is altijd buiten onze scope gebleven. Wij wilden daar ook een tool voor maken, net zoals we dat voor de bouw hebben. Maar een aannemer kijkt op een heel andere manier naar een gebouw dan een interieurarchitect. Dus de methode die we voor het gebouw gebruiken, is echt niet bruikbaar voor de inrichting. Het is namelijk een methode waarbij grafieken, cijfers en tabellen de boventoon voeren.”

Pinterestpagina

De drie partijen werken aan een soort Pinterestpagina waarop je interieurs kunt samenstellen. De producten die je kiest, hebben stuk voor stuk een bepaalde waarde. Die waarde is uitgedrukt in euro’s aan milieubelasting. Heb je het interieur compleet, dan ga je naar je winkelwagentje en daar staat dan het totaalbedrag. Dat is dus wel een negatieve waarde. Het is de bedoeling dat je die waarde zo laag mogelijk houdt. Komt er een hoog bedrag uit? Dan geeft het systeem tips over hoe je de inrichting duurzamer kunt samenstellen. Bijvoorbeeld door de chromen poten van de bureaustoelen te vervangen door duurzame houten poten.

Onafhankelijke tool

De tool is nog niet klaar; op dit moment wordt nog hard aan de database gewerkt. Uiteindelijk moet het een onafhankelijke tool opleveren, vertelt Van Leeuwen van NIBE. “De concurrentie zit hem in de strijd die de deelnemende partijen met elkaar aangaan. Je wilt natuurlijk dat jouw meubilair gekozen wordt. Dat betekent in dit geval niet alleen het mooiste produceren maar vooral ook het meest duurzame.”

Lees hier het gehele verhaal.

Bron: DGBC / Drentea 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven