Samenwerken brengt circulair beheer en onderhoud verder
'Samenwerking' lijkt het sleutelwoord te zijn bij circulair beheer en onderhoud. Tijdens de Round Table hierover bij Heijmans werd gesproken over de samenwerking bij opdrachtgevers tussen partijen in de sector.
Samenwerking tussen de opdrachtgever enerzijds en de architect, adviseur en bouwer anderzijds brengt circulair beheer en onderhoud naar een volgend niveau. Daarnaast is kennisdeling essentieel. Dat zijn belangrijke conclusies van de Round Table in de Hive van Heijmans in Rosmalen.
Voordat de deelnemers aan de Round Table zich buigen over de stellingen geven ze aan wat ze momenteel zelf doen aan circulair onderhoud en beheer van gebouwen. Zo geeft Simon Snapper bijvoorbeeld aan: “Bij Hanzehogeschool Groningen scheiden we afval zodat het duurzame stromen worden. Daarbij proberen we afval dat niet recyclebaar is zo aan te passen dat het wel recyclebaar wordt. Verder recyclen we meubilair.” Zijn collega Herwin Veenstra vult aan: “Wat betreft onderhoud doen we bij Hanzehogeschool Groningen nog niet veel aan circulariteit. Met Heijmans als aannemer voor het bouwkundig en installatietechnisch onderhoud hopen we daar verandering in aan te brengen.” Dat geldt ook voor de gemeente Eindhoven, zegt Johan Verheijen: “We doen doelbewust nog niet veel aan circulariteit. Wel denken we er over na.” Volgens Machiel van der Grift doet de Universiteit Utrecht al veel aan duurzaamheid: “We hebben een strategisch duurzaamheidsplan. Verder hebben we een Zero Waste programma, waarbij we in 2030 CO2-neutraal willen zijn en geen afval meer willen hebben. Voor Koen Veldman is het antwoord op de vraag eenvoudig: “Als Inexeon richten we ons op het gebruik van revisie materiaal en daarmee zijn we al voor 99 procent circulair. Wij kunnen daarom vooral onze klanten helpen bij de vraag wat ze al hadden kunnen doen aan circulariteit."
Deelnemers
• Bart Breedijk, programmamanager duurzame huisvesting bij Heijmans
• Marja Bruns, duurzaamheidsadviseur bij Radboud Universiteit
• Jurgen Dorrestein, commercieel manager bij Heijmans
• Joris van Eijkeren, commercieel manager beheer en exploitatie bij Heijmans
• Machiel van der Grift, manager onderhoud en beheer vastgoed en hoofd huisvesting bij Universiteit Utrecht
• Willem van Hoof, technisch adviseur vastgoed bij GGZ Rivierduinen
• Simon Snapper, hoofd afdeling leveranciersmanagement bij Hanzehogeschool Groningen
• Herwin Veenstra, leveranciersmanager bij Hanze hogeschool Groningen
• Koen Veldman, aanjager circulariteit en verkoopmanager bij Inexeon
• Johan Verheijen, projectleider en technisch adviseur installaties bij gemeente Eindhoven
• Thijs Wichers, business development manager bij Schneider Electric
Lees het Round Table verslag hier.
Integraal samenwerken begint met een goed verhaal
vrijdag 7 januari
Een nieuwe manier van werken vraagt om een herziening van de klassieke organigrammen: HR, IT, Facilitair, Diversiteit, ICT, ...
Samenkomst op kantoor stimuleren
vrijdag 7 januari
“Hoe stimuleer je samenkomst op kantoor?” Die vraag stelde Hans Schekermans van gemeente Amstelveen tijdens ...