The Future of Healthy Work (4) – De jury: Arthur de Crook

The Future of Healthy Work (4) – De jury: Arthur de Crook

De challenge ‘The Future of Healthy Work’ zoekt wie de grootste positieve impact maakt op de mentale en fysieke gezondheid op werk. Namens SAS zit Arthur de Crook in de jury.

Kun je in maximaal 50 woorden je functie en je werkzaamheden toelichten? 

“Directeur SAS D[N]A Lab. Wij ondersteunen innovatieprojecten en startups die intensief gebruikmaken van data en analytics. Vanuit ons innovatie-, incubatie- en acceleratielab – SAS D[N]A Lab – kunnen en willen wij innovaties helpen tot wasdom te komen. We beschikken over krachtige software, een robuust data & analytics platform en kennis en ervaring met het operationaliseren en opschalen van intelligente processen. Die hebben we tot nu toe succesvol ingezet voor corporates, maar nu willen we deze ‘proven technology’ ook inzetten voor startups.”

Wat is het belang van de challenge Future of Healthy Work? 

“Allereerst vinden we het belangrijk om vanuit SAS actiever te worden in innovatieve ecosystemen. Daarom reiken we actief uit naar innovatiehubs op universiteiten en ondersteunen we initiatieven zoals de challenge Future of Healthy Work, waarbij startups de mogelijkheid krijgen om met behulp van andere partijen tot meer inzichten te komen en om goede samenwerkingspartners te vinden. Daarnaast willen we zo’n rol spelen in gebieden waar startups bezig zijn met initiatieven die de wereld een stukje mooier maken, die de wereld en ons leven gezonder maken en die bijdragen aan de zeventien Sustainable Development Goals.”

In hoeverre is dat belang toegenomen/gewijzigd onder invloed van de coronacrisis? 

“We zien dat door de coronacrisis onze manier van werken gechallenged wordt. En daarmee is de challenge actueler en relevanter geworden. Want er was wel al aandacht voor gezonder werken op kantoor, maar er was nog geen raamwerk over hoe je thuis gezonder kunt werken. Daarnaast zien we dat de shift naar het digitale domein enorm is toegenomen. En dat veel mensen moeite hebben om de hele dag achter een scherm te zitten en met het feit dat de thuis- en de werksituatie zich met elkaar vermengen.

Ik zou het eigenlijk wel interessant vinden om op korte termijn een tweede challenge te doen om te zien welke innovaties er nu bedacht worden, inspelend op de huidige situatie. Met meer aandacht voor thuiswerken, voor de burn-outrisico’s die daar het gevolg van kunnen zijn en voor de andere functie die het kantoor gaat krijgen.”

Waar let je specifiek op bij de selectie, vanuit je bedrijfsachtergrond? 

“Als SAS zijn we gespecialiseerd in het managen van data en het verkrijgen van inzichten en ondersteunen van beslissingen en bedrijfsprocessen met behulp van analytics. Bij startups zien we nu vaak dat ze een briljant idee hebben, dat aansluit bij de markt. En dat ze vervolgens druk bezig zijn om investeringen binnen te halen om hun propositie uit te werken, om talenten aan te trekken of te behouden en om uit te groeien van startup naar bedrijf. Tegelijkertijd hebben ze vaak weinig aandacht voor hun basisarchitectuur met betrekking tot hun data, analytics en AI modellen. En dat terwijl de meeste startups volledig datagedreven zijn en hun hele verdienmodel vaak aan die datakant zit. Wij willen als SAS hen met ons softwareplatform ondersteunen zodat die datastromen, analytics en AI mogelijkheden meegroeien met hun businessactiviteiten. Uiteindelijk draait het namelijk om schaalbaarheid: veel startups kunnen niet groeien omdat ze in de basis niet klaar zijn voor een grotere schaal, veel gebruikers en internationalisering. Wij bieden ze die mogelijkheid, inclusief een shared revenue afspraak op het moment dat zo’n startup groeit en winst gaat maken.”

Waar let je op vanuit de bedrijfsoverstijgende achtergrond? 

“Ik vind het belangrijk dat innovaties een positieve impact hebben op de Sustainable Development Goals. En dat ze een bijdrage leveren aan de fundamentele oplossing van een probleem. Daar word ik eerder warm van dan van de zoveelste nieuwe app.”

Hoe slaag je erin verschillende initiatieven met elkaar te vergelijken? 

“Je ziet in de praktijk vaak dat innovaties om op de markt te komen ook een gunfactor nodig hebben. Het moet je als gebruiker c.q. consument zodanig triggeren dat je het interessant vindt. Dat kan zijn omdat het handig is of comfort biedt of je helpt bij een probleem waar je dagelijks tegenaan loopt of omdat het principieel aansluit bij je wereldbeeld. Anders gezegd: naast schaalbaarheid en impact kijk ik ook nadrukkelijk of ik blij word van de innovatie. Als jury kijken we er ook naar of we erin geloven dat het team achter de innovatie in staat is om het te realiseren. In onze ogen is dat namelijk de cruciale factor. Want op dat punt gaat het namelijk bij veel startups mis. Ik zie in de praktijk dat als startups in een vroeg stadium een ervaren CEO en/of COO van buitenaf benoemen het vaker goed gaat.”

Wat waren belangrijke criteria om tot een selectie te komen? 

“Zie de vorige vraag. Daarnaast hebben we er als jury ook goed naar gekeken om tot een breed palet aan genomineerden en finalisten te komen. Zodat er een mooie representatie ontstond van de verschillende aandachtsvelden in deze challenge.”

Wanneer is voor jou de challenge Future of Healthy Work een succes? 

“In feite al door het feit dat de challenge bestaat en dat startups er serieus werk van maken. Daardoor maken we namelijk het topic ‘Future of Healthy Work’ belangrijker, maken we zichtbaar wat er aan innovaties gebeurt, genereren we energie in het veld en – niet te vergeten – zorgen we dat partijen als SAS die normaal gesproken minder actief in dit gebied zouden zijn toch in dit gebied actief worden. En daarmee draagt zo’n challenge eraan bij dat zich een ecosysteem ontwikkelt. De challenge zelf is voor mij een succes als het innovaties oplevert die door zo’n challenge tot grote hoogte komen en uitgroeien tot een echt bedrijf. Bijvoorbeeld omdat ze met bepaalde partijen in zee kunnen gaan. Of omdat hun propositie scherper is geworden dankzij alle constructief-kritische vragen tijdens de voorbereiding. En als dat gebeurt, haal je ook het hogere doel van de challenge – het creëren van een gezondere werkomgeving – dichterbij. Zo’n challenge is dan idealiter een accelerator waarmee innovatieve ideeën in één keer op een schaal worden gebracht waarmee ze een fundamentele bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van een probleem.”

Lees ook de eerdere interviews met de juryleden Onno Willemse en Renske van der Heide.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven