'Een beter milieu begint met een plastic gebouw'
Plastic wordt door de overheid vooral gezien als een probleem. Plastic biedt echter ook mogelijkheden. Welke? Dat legt Bert van Renselaar van Smart WorkPlace partner CFP Green Buildings uit in onderstaand blog.
Wie de Great Pacific Garbage Patch wil zien moet een aardige tocht maken. Deze plastic afvalhoop in de Grote Oceaan die ongeveer 80 miljoen kilo weegt is drie keer zo groot als Frankrijk. Het bedrijf The Ocean Cleanup is opgericht om de bergen plastic uit de oceaan te halen, waarvan de Great Pacific Garbage Patch de grootste is en ongeveer de helft van al het plastic afval in zee bevat.
Ook de overheid is druk met het plastic probleem. De Europese Raad heeft vorige maand plastic wegwerpbestek, rietjes en wattenstaafjes verboden per 2021. Plastic is hard op weg om een taboe te worden in onze maatschappij. Gezien de problemen die plastic veroorzaakt is dat logisch, maar de vraag is of dat de schuld is van het plastic.
Waar niemand het namelijk over heeft zijn de voordelen van plastic. Het is één van de materialen die het makkelijkst te recyclen is (maar we moeten het wel doen natuurlijk). Het recyclen van papieren, glazen en katoenen verpakkingen is slechter voor het milieu dan het recyclen van plastic. Als verpakkingsmateriaal zorgt plastic er bovendien voor dat voedsel fors langer goed blijft en er zo minder voedselverspilling plaatsvindt. Het feit dat wij ons plastic in de zee gooien doet niets af aan de mooie eigenschappen van het materiaal en de kansen die het biedt.
Want die goede mogelijkheden tot recyclen maken plastic zo’n mooi materiaal wat ons kan helpen om een circulaire economie te bereiken. Het is licht, stevig en vaak makkelijk te recyclen. En de EU verplicht lidstaten in 2029 om 90 procent van alle plastic flessen in te zamelen en ze voor 30 procent uit gerecycled materiaal te laten bestaan. Dat laatste is natuurlijk veel te weinig! Voor een circulaire economie moet al het plastic uiteindelijk uit gerecycled materiaal bestaan. Hoe dan ook maken deze regels plastic als circulaire grondstof weer een stuk interessanter!
Nu is het wachten op architecten die plastic gebouwen gaan ontwerpen. Misschien als legosteentjes die makkelijk weer uit elkaar te halen zijn. Maar misschien ook wel zonder legosteentjes omdat het plastic in z’n geheel weer makkelijk te recyclen is. In combinatie met technieken om in 3D te printen zou dit wel eens veelbelovend kunnen worden. Als alle grondstoffen die je toevoegt aan je gebouw uit gerecycled plastic bestaan ben je 100% circulair en hartstikke goed bezig!
Auteur: Bert van Renselaar, Managing Partner bij CFP Green Buildings en expert bij Smart WorkPlace.
Lees hier het eerste blog in deze serie: 'Een stukje aarde over aan het einde van het jaar'
Team SWP wenst iedereen een gezond en gelukkig 2025
zondag 31 december
Na een succesvol 2024 vol mooie momenten kunnen we niet wachten om samen met jullie te starten aan 2025.
De top 5 best gelezen artikelen van 2024
zondag 31 december
De meest gelezen artikelen van 2024 zijn bekend! Benieuwd naar welke artikelen je dit jaar niet mocht missen? Bekijk ze ...