Hoe Biophilic Design bijdraagt aan hybride werk
Laura Vaessen, Biophilic design adviseur bij HEYDAY Facility Management, vertelde tijdens de Round Table 'Hybride Werk' hoe design een belangrijke rol speelt in het verbinden van medewerkes met hun werkomgeving.
Uitdaging
Het is voor elke organisatie een uitdaging om hybride werken optimaal in te vullen én medewerkers met elkaar te verbinden. Daarvoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Medewerkers uit verschillende generaties hebben diverse leefstijlen en denkpatronen. Daarnaast ontwikkelt technologie en automatisering zich snel en integreert de één dit sneller in het werk dan de ander. Hoe zorg je, in zo’n dynamische setting, dat medewerkers niet de connectie met elkaar kwijtraken? Het tweede gespreksonderwerp diende zich aan en Laura Vaessen, Biophilic design adviseur bij HEYDAY Consultancy, vertelde vanuit haar expertise en klantervaringen: “De diversiteit van mensen in organisaties kan enorm zijn. Zo ook de wensen om een meeting fysiek of juist digitaal te houden. Als de ene collega wat meer moeite heeft met digitaal werken, maar een andere juist via Teams wil afspreken, dan stemmen ze dat meestal onderling af. Eerstgenoemde collega wil waarschijnlijk liever op een dag afspreken dat ze beiden op kantoor zijn.” Vaessen adviseerde dan ook om allereerst in te zetten op een veilig werkklimaat: “Hierin geef je de ruimte aan medewerkers om aan te geven dat ze bijvoorbeeld digitaal werken lastig vinden. Hier ontstaat vervolgens een kans om schaamte weg te nemen en medewerkers hierin te begeleiden en te laten groeien.”
Integrale benadering
Vaessen illustreerde aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe dit kan werken. Ze maakt een werkplekconcept samen met een gemeente, MT-leden én medewerkers van een organisatie. “Bij een integrale benadering beslis je met meerdere mensen uit verschillende afdelingen en disciplines. Je creëert een gezamenlijk draagvlak.” Ook als dat een beslissing is die niet alle medewerkers meteen omarmen. Zo kan een besluit zijn om geen vaste werkplek meer te geven. “Mensen missen dan de ruimte voor hun persoonlijke spullen die voor verbinding met de omgeving zorgen. Houd de verbinding wel in stand door bijvoorbeeld een wand in te richten met geboortekaarten of foto’s. Daarnaast verstevigt een stimulerend interieurontwerper ook verbinding tussen mensen onderling.” Biophilic Design levert volgens Vaessen een grote bijdrage wanneer wordt ingespeeld op natuurlijke prikkelverwerking en diversiteit: “In het kader van stressregulering kan dit een belangrijk onderdeel zijn. Door een fijne werkomgeving te creëren, waarin meer ontspanning is, zijn mensen sneller geneigd om elkaar te ontmoeten.”
Benieuwd naar meer inzichten? Lees het volledige Round Table verslag hier.
Meer artikelen van Jasmijn Lodewijk en Sabine Booijink
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...