Energieopslag, een systeemverandering met enorme impact
U vraagt, wij draaien. Dat is in de kern het energiesysteem dat we kennen en hanteren. Dat brengt ongelooflijke uitdagingen en druk met zich mee. Zeker in een tijd waarin nieuwe, groene energie niet altijd voor handen is.
Ons huidige energiesysteem is gebaseerd op energie gebruiken als we het nodig hebben. Hiervoor hoeven we nu alleen maar gas of kolen te verbranden voor de productie van elektriciteit en/of warmte. Duurzame energie is echter alleen beschikbaar als de wind waait of de zon schijnt. Dit is een systeemverandering met enorme impact, want het aandeel duurzame energie wordt steeds groter waardoor vraag en aanbod niet meer altijd op elkaar aansluiten.
Opslaan als kritische succesfactor
Naast het aanpassen van ons vraagpatroon en het uitbreiden van onze transportcapaciteit voor elektriciteit en warmte, zullen we energie grootschalig en over lange perioden moeten opslaan. Anders is vraag en aanbod niet meer sluitend. Hier zullen vele miljarden in geïnvesteerd moeten gaan worden de komende jaren. Deze investering biedt uitdagingen, maar ook kansen. Reden voor Sweco om samen met partner ASR. Investment Partners een whitepaper te schrijven over energieopslag en de kansen hiervan.
Dit whitepaper geeft inzichten in:
- de ontwikkeling in energieopslag;
- de meest waarschijnlijke (investeringsrisico’s);
- welke oplossing het meest geschikt is voor welke situatie.
Sweco kan hierbij putten uit veel kennis en ervaring. Zo zijn zij betrokken bij de eerste waterstoffabriek van Europa, werken we nauw samen met de industrie in hun ambities om te verduurzamen, hebben we veel kennis van investeringsmodellen en businesscases én zijn we partner in vele trajecten met stakeholders om hen te begeleiden in transitie.
Het praktische onderzoek is geen nieuwe systeemstudie maar geeft inzicht in de concrete kansen voor (vastgoed)ontwikkelaars, beleggers en investeerders. Klik hier voor het onderzoek.
Column: Nog maar 80 uur per week naar werk?
zondag 3 december
Een opvallende ontwikkeling: Medewerkers van JP Morgan gaan nog 'maar' 80 uur per week naar werk. Nick Lettink, Directeur ...
Zo ziet het perspectief van de cateraar eruit
zondag 3 december
Je selectie van de cateraar is van grote invloed op de medewerkerstevredenheid en het succes van het werkplekconcept. Het ...