Het laboratorium van morgen
Wat komt de onderzoeker van 2035 tegen? Met die vraag in het achterhoofd stelde Smart WorkPlace partner AT Osborne samen met jonge promovendi van universiteiten het boekje ‘Het laboratorium van morgen’ samen.
AT Osborne, dat jarenlange ervaring heeft met Campusontwikkeling, vroeg de onderzoekers hun perspectief te geven over de toekomstige Community, de relatie wonen/werken en het laboratorium van morgen. Dit deden zij met hun buurmeisje of neefje uit groep 8 in het achterhoofd; wat komt die tegen in 2035?
In het boekje geeft de fictieve wetenschapper Celine een uitgebreid kijkje in de toekomst en vertelt zij hoe zij de onderzoeksomgeving in 2035 ervaart.
Samenwerking in de toekomst
Er is in 2035 meer oog voor de teamprestatie, tegenover het individualisme in 2019, door een betere inrichting en waardering van de organisatie als groep. Er wordt veel internationaal samengewerkt met andere wetenschappers. Instellingen van over de hele wereld, met specifieke kennis, werken samen. De onderzoekswereld is niet meer zo versnipperd.
Als onderzoekers voor een korte periode op andere locaties in het buitenland komen, zijn er op de campus woon/werk accommodaties beschikbaar. Er zijn verder volop mogelijkheden voor sporten, ontspannen en recreëren op de Campus. Dit alles bevordert de samenwerking en het uitwisselen van kennis.
Efficiëntie en duurzaamheid
In 2035 gaan de onderzoekers efficiënter om met de laboratoria. Die zijn functioneler, adaptiever, circulair en beter bezet dan vroeger. Duurzaamheid is hier, naast de bekende maatregelen uit de energietransitie van 2020, verder doorgevoerd. Onderzoekers hebben op het lab geen vaste werkplek meer, maar een flexplek. Er wordt meer gewerkt met data analyses, waardoor de onderzoekers minder vaak fysiek in het lab zijn. Hier zijn dus slimme oplossingen voor gevonden, om de ruimte efficiënter te kunnen benutten.
Zelf beschrijft Celine het in 2035 als volgt: “Er is een hele nieuwe wereld opengegaan, door de intensievere samenwerking met internationale promovendi. Zo leggen we bredere verbanden en maken we grotere stappen. We leren van elkaar en delen kennis: 1+1=3. Onze onderzoeken verlopen sneller en zijn veiliger. Ik ben er heel erg blij mee!”
Nieuwsgierig geworden naar de ervaringen van Celine? Download nu het boekje ‘Het laboratorium van morgen’.
Meer artikelen van AT Osborne
Frisse visie voor teamversterking
zondag 9 januari
Per 1 januari 2025 voegde Leon Coulier zich bij het team van FacilitylinQ, na een periode als commercieel verantwoordelijke ...
Acht op tien bedrijven monitoren de kantoorbezetting
zondag 9 januari
In de nasleep van de COVID-19-pandemie heeft de kantoorbezetting een aanzienlijke transformatie ondergaan. Bedrijven herzien ...