Opinie: There is no such thing as a free lunch

4 min

 

Opinie: There is no such thing as a free lunch

Waarom verleiden bazen je met gratis lunch in plaats van te duiden waarom je wel graag naar kantoor komt? In dit artikel gaat Eelco Voogd in op het 'lokken' van medewerkers.

Eelco Voogd is, samen met zijn compagnon Ilya Devèrs, oprichter en eigenaar van Reworc dat concreet stuurt op het werkgeluk van medewerkers.

Naar kantoor lokken

Onlangs las ik een artikel waarin werd beschreven hoe veel grote bedrijven proberen hun medewerkers na corona weer naar kantoor te lokken met verleidingen zoals gratis lunch en barista’s die de heerlijkste koffie serveren. Hoewel dit tot op zekere hoogte lijkt te werken, zie ik een zorgwekkende trend. Medewerkers komen vooral voor het gratis eten en drinken, niet omdat ze het kantoor als een waardevolle werkplek beschouwen. Ze komen later, vertrekken eerder en gebruiken vooral de gratis lokkertjes.

Ik postte daarop zelf mijn verontwaardiging over deze trend en gezien de reacties wil ik hier verder uitweiden over waarom ik dit een slechte zaak vind. Medewerkers naar kantoor lokken met gratis eten is een oppervlakkige oplossing die de echte problemen niet aanpakt. Een kantooromgeving moet intrinsieke waarde bieden aan medewerkers, hen ondersteunen in hun werk en bijdragen aan de prestaties van de organisatie.

Echte behoeftes

Wat hebben medewerkers dan wél nodig om effectief te kunnen werken? En waarom zouden ze dus naar kantoor kunnen komen? Hier zijn een paar aspecten die uit onze onderzoeken komen:

Stille en ergonomische werkruimtes: Mensen moeten de mogelijkheid hebben om zich goed te kunnen concentreren. Dit betekent ergonomische werkplekken waar ze ongestoord hun werk kunnen doen. Een goed ingericht kantoor biedt ruimtes waar medewerkers zich kunnen terugtrekken voor gefocust werk, niet alleen een clubhuis.

Netwerkmogelijkheden: Kantooromgevingen moeten medewerkers de kans geven om collega’s te ontmoeten die belangrijk zijn voor hun netwerk. Dit bevordert het uitwisselen van ideeën en informatie. Ruimtes die informeel contact en spontane ontmoetingen stimuleren, zijn essentieel, maar dus ook community managers die zorgen dat de juiste bloedgroepen aanwezig zijn.

Creatieve en gefocuste samenwerkingsruimtes: Samenwerken in een creatieve en gefocuste omgeving is cruciaal. Dit betekent ruimtes die teams ondersteunen bij brainstormen, plannen en uitvoeren van projecten. Samen in een ruimte zijn, met uitzonderlijk goede whiteboard en visualisatie mogelijkheden, versnelt innovatie. Niet alles kan op een digitaal kanban board.

Flexibiliteit en variatie: Medewerkers moeten de mogelijkheid hebben om hun dag flexibel in te richten. De ene keer geconcentreerd werken, dan weer een overleg of een creatieve sessie. De omgeving moet deze verschillende

Werkmodi goed ondersteunen: Na die vergadering zitten soms een paar moeilijke telefoontjes, of wil men nog even uurtje geconcentreerd dingen uitwerken. Dat hoeft niet allemaal thuis, soms wil je dat afmaken als je in je flow zit.

Het nut van kantoor

In plaats van te focussen op gratis lunches, moeten organisaties werken aan de oorzaak van het probleem: Waarom zien medewerkers het nut van kantoor niet meer in? Wat drijft hen om thuis te blijven? De focus moet liggen op hoe een organisatie succesvol kan zijn door haar medewerkers optimaal te ondersteunen.

Dit begint met het analyseren van de kernactiviteiten van de organisatie. Welke primaire activiteiten zorgen voor de output? Hoe worden deze uitgevoerd en welke teams werken daarbij samen? Een grondige netwerkanalyse kan inzicht bieden in deze samenwerkingen en de onderlinge afhankelijkheden. Bekendheid en ervaring van de leden van het team kunnen belangrijke rol spelen of dit thuis kan of soms beter op kantoor kan plaatsvinden. Dus doelgebaseerde-,, niet aanwezigheid gerichte richtlijnen.

Daarnaast is het belangrijk om de cultuur van de organisatie onder de loep te nemen. Wat zijn de beweegredenen van medewerkers om niet naar kantoor te komen? Wat zorgt voor hechting en een gevoel van saamhorigheid onder medewerkers? Dit zijn de vragen die beantwoord moeten worden om een werkplek te creëren waar mensen graag komen om te werken.

Waardevolle omgevingen

Het creëren van een waardevolle kantooromgeving gaat verder dan het aanbieden van gratis koffie. Het gaat om het bieden van een werkplek waar medewerkers hun werk optimaal kunnen uitvoeren, waar ze zich gesteund en verbonden voelen, en waar ze een goede balans kunnen vinden tussen werk en privéleven. Het gaat om het bieden van een omgeving die bijdraagt aan zowel het succes van de organisatie als de ontwikkeling en tevredenheid van de individuele medewerker.

Laten we als grote organisaties niet langer de gevolgen bestrijden, maar werken aan de oorzaken. Laten we een werkplek creëren waar mensen willen zijn, niet voor die Matcha cappuccino of Poké Bowl, maar omdat ze weten dat het de plek is waar ze het beste werk kunnen leveren en zichzelf kunnen ontwikkelen. Dat is de toekomst van werk, en daar moeten we naartoe.

Delen:

Meer nieuws

Hoe krijg je inzicht in het beheer van gebouwen?

Hoe krijg je inzicht in het beheer van gebouwen?

maandag 31 maart

In de praktijk van gebouwbeheer hebben professionals vaak moeite om de benodigde data te verzamelen en te begrijpen. De ...

Lees meer

Interactieve sessie 'Video studio services @ Work'

Interactieve sessie 'Video studio services @ Work'

vrijdag 28 maart

Woensdag 16 april neemt Cor de Vries van Canon je op de WorkPlace Xperience mee in de rol die video speelt bij het verbeteren ...

Lees meer

Gezonder personeel door hybride werken volgens IWG

Gezonder personeel door hybride werken volgens IWG

vrijdag 28 maart

Nieuw onderzoek van International Workplace Group toont aan dat 36% van de werknemers die hybride werken minder ziekteverlof ...

Lees meer

Ontmoet de sprekers van de WorkPlace Xperience

Ontmoet de sprekers van de WorkPlace Xperience

donderdag 27 maart

Op 15 en 16 april ontmoet je tijdens de WorkPlace Xperience in de Van Nelle Fabriek kennisleiders in alle belangrijke onderwerpen ...

Lees meer

Vernieuwde en waardevolle samenwerking

Vernieuwde en waardevolle samenwerking

donderdag 27 maart

Het partnerschap dat de gemeente Amsterdam, Vebego, TwynstraGudde en VFM zijn aangegaan, is nog maar een half jaar oud. ...

Lees meer

Slimmere werkplekken door draadloos opladen

Slimmere werkplekken door draadloos opladen

woensdag 26 maart

Hoe maakt draadloos opladen je werkplek slimmer? Zens staat ook dit jaar weer op de WorkPlace Xperience met de ...

Lees meer

AI in Facility Management: van praten naar doen met Gfacility

AI in Facility Management: van praten naar doen met Gfacility

woensdag 26 maart

Iedereen heeft het over AI, maar waarom zien we nog zo weinig concrete toepassingen in facility management? In deze blog ...

Lees meer

Japke-d. Bouma spreekt op WorkPlace Xperience

Japke-d. Bouma spreekt op WorkPlace Xperience

dinsdag 25 maart

Woensdag 16 april neemt Japke-d. Bouma de 2e editie van de BNW Index in ontvangst. Aansluitend geeft Japke-d. een presentatie over ...

Lees meer

Is stress op werk goed?

Is stress op werk goed?

dinsdag 25 maart

Geert Kruijswijk, Eigenaar van Navigating Stress, spreekt vol enthousiasme over werkdruk, stress en prestatie. De onderwerpen ...

Lees meer

Inspiratiesessie hybride werken met HEVO

Inspiratiesessie hybride werken met HEVO

maandag 24 maart

Hybride werken: hoe organiseer je de juiste omgeving? Tijdens een inspirerende ochtend met HEVO op donderdag 1 mei ...

Lees meer

E-zine: WorkPlace Xperience 2025

E-zine: WorkPlace Xperience 2025

donderdag 20 maart

Welkom bij het officiële e-zine van De WorkPlace Xperience 2025! In deze editie lees je alles over de nieuwe thema's, ...

Lees meer

Erik Scherder spreker tijdens City Table XL op 4 april

Erik Scherder spreker tijdens City Table XL op 4 april

donderdag 20 maart

'De invloed van beleving en omgeving op het menselijk brein en haar gedrag' is de titel van de presentatie van Erik Scherder ...

Lees meer

Volksbank kiest voor Sodexo’s foodservice Modern Recipe

Volksbank kiest voor Sodexo’s foodservice Modern Recipe

woensdag 19 maart

Op het hoofdkantoor van de Volksbank in Utrecht genieten de medewerkers sinds kort van duurzaam, vers en gezond eten. De ...

Lees meer

Tweede fase van NRC-verbouwing afgerond

Tweede fase van NRC-verbouwing afgerond

woensdag 19 maart

Na een succesvolle herinrichting van de kantoorruimte in 2023 heeft PD Group nu de tweede fase van de totaalverbouwing in ...

Lees meer

<span>Designers tijdens WorkPlace Xperience 2025</span>

Designers tijdens WorkPlace Xperience 2025

dinsdag 18 maart

Ook dit jaar spelen vier designers een sleutelrol in het vormgeven van een unieke en inspirerende ervaring voor ...

Lees meer

Modern partnerschap: vertrouwen is de basis

Modern partnerschap: vertrouwen is de basis

dinsdag 18 maart

Het partnerschap dat de gemeente Amsterdam, Vebego, TwynstraGudde en VFM zijn aangegaan, is nog maar een half jaar oud. ...

Lees meer

5 juni 2025: Campus Day in Amsterdam!

5 juni 2025: Campus Day in Amsterdam!

maandag 17 maart

De 6e editie van Campus Day heeft als thema 'De campus in transitie'. Welke transities zijn er en hoe benutten we de ...

Lees meer

SWP Talks #59: Integraal Huisvestingsmanagement

SWP Talks #59: Integraal Huisvestingsmanagement

maandag 17 maart

Onder leiding van Wim Kooyman bespreken de deelnemers aan deze SWP Talks het onderwerp 'Integraal Huisvestingsmanagement'. ...

Lees meer

Ictoria en Xtoria versterken de missie van DeFaCo

Ictoria en Xtoria versterken de missie van DeFaCo

vrijdag 14 maart

Vanaf 1 februari 2025 maken Ictoria en Xtoria deel uit van DeFaCo B.V., het moederbedrijf van Breedweer, De Ster en Jaro. ...

Lees meer

Facility & Workplace Management Marktonderzoek

Facility & Workplace Management Marktonderzoek

vrijdag 14 maart

De facilitair manager van de toekomst is flexibel, kostenbewust en op de hoogte van technologie. Dit blijkt uit het Facility ...

Lees meer

Terug naar boven