Dagverslag WPX 2024: AI vormt de werkomgeving van de toekomst 

7 min

 

Dagverslag WPX 2024: AI vormt de werkomgeving van de toekomst 

Op de beursvloer van WorkPlace Xperience 2024 werd over trends en ontwikkelingen kennis gedeeld. Onder andere over AI in de werkomgeving, hoe de inclusieve arbeidsmarkt eruitziet en hoe je circulaire gebouwen realiseert. 

De opening van WPX 2024 kwam van dagvoorzitter Inge Diepman en Dirk van Gemert van Smart WorkPlace. Laatstgenoemde illustreerde het belang van de onderwerpen die worden behandeld: “We behandelen vandaag een belangrijk vraagstuk, namelijk het verduurzamen van de werkomgeving. Om die opgave beet te pakken ontmoeten en inspireren we elkaar vandaag. Dat doen we bijvoorbeeld met Yuna, onze AI Assistent. De komende twee dagen voorzien we haar gezamenlijk van kennis over de veranderende werkomgeving, waarmee ze steeds slimmer wordt.”

Belang van circulariteit

Dat wensen rondom de invulling van een werkomgeving snel omslaan, benadrukte ook Thijs Huijsmans van Heijmans. “We zien dat we een duurzame aanvoerder zijn voor gebouwen die steeds sneller willen wijzigen. Als we panden aanpassen, dan moeten we dat wel op de juiste manier doen, met gezonde materiaalstromen.” Hij belichtte het belang van circulariteit bij revitalisatie van vastgoed, zoals bij Rabobank in Utrecht: “Eerst maakten we inzichtelijk hoeveel materiaal het pand binnenkwam en wat de herkomst was, met een materiaalanalyse.”

Laat het zien

Naast inzicht noemde Thijs gedragsverandering en –sturing als essentiële pijler, met een aantal adviezen: “Zorg dat je iedereen enthousiasmeert voor andere verdienmodellen, met meer toekomstverantwoordelijkheid. Tastbare voorbeelden zijn belangrijk.” Zo werd bij Rabobank hout hergebruikt. “Eerder hing dat aan de muur, nu functioneert het als vloer. Als je circulariteit ziet en voelt, ga je het ook sneller accepteren.”

Losgoed

Door ervoor te zorgen dat systeemlagen los van elkaar kunnen bewegen, zorg je voor maximale waarde en flexibliteit voor je gebouw. “Dat proberen we ook met onze visie Toekomstvastwaarde te bereiken, waarbij we vastgoed zien als losgoed. Bouw geen monumenten, maar flexibele gebouwen die invulling geven aan een steeds veranderende omgeving. Op WPX zien we allerlei partijen die bijvoorbeeld met data en software aantonen dat aanpassingen elkaar rap opvolgen.”

Dagverslag WPX 2024: AI vormt de werkomgeving van de toekomst 

Volop kennisdeling op de WPX-vloer

De inclusieve arbeidsmarkt

Jack Stuifbergen stond samen met Marc Schokker en Willem van Spaendonck in het ‘ideeëntheater’. “De WorkPlace Xperience gaat over helden, die heb je in alle bedrijven. Met inclusiviteit maak je alleen maar ruimte voor veel meer verschillende helden.”

Jack introduceert twee van de medewerkers die ook zijn uitgelicht tijdens de zesdelige podcastserie ‘kraakHELDer’. “Dit zijn de mensen die het elke dag voor elkaar krijgen om impact te maken. Zij staan elke dag voor obstakels maar zetten door om echt impact te kunnen maken.”

Gendervrij

Marc Schokker werkt al 30 jaar als manager binnen de schoonmaakbranche. Sinds kort is daar echter de titel ‘impactmaker’ bijgekomen. “Ik worstel al sinds mijn pubertijd met mijn genderidentiteit. Een jaar of vijf geleden ontdekte ik wat dat voor mij betekent.” Marc kleedt zich naar eigen zeggen ‘gendervrij’. Ook tijdens de presentatie draagt Marc een jurk en laarzen. “Vandaag heb ik mijn kleding gekozen uit de linkerkant van mijn kast en gisteren was dat nog de rechterkant. Het is maar net hoe ik me voel.”

Toch blijft ook in 2024 het kleden zoals je zelf fijn vindt geen onbesproken onderwerp. “Als ik naar klanten ga, dan moet je er toch wat rekening mee houden of dat nou een reformatorische school is bijvoorbeeld.” Jack vulde hierop aan: “We hebben een prachtig contract mogen vervullen bij het ministerie van defensie, daar was Marc wel gewoon ook in een zwarte jurk aanwezig.”

Er is voor Marc eigenlijk een soort paradox gaande, “Ik kleed me zoals ik wil, ik wil er eigenlijk helemaal geen aandacht op richten. Maar om dat ‘normaal’ te maken, is het belangrijk om er eerst aandacht op te vestigen. Dat ‘de kleding de man maakt’ is al lang niet meer de realiteit.” De podcast zorgt ook voor veel positieve geluiden: “Voor veel mensen kan zo’n podcast verduidelijkend werken.”

In conflict raken

Willem van Spaendonck deed ook een podcastopname voor de serie. Jack: “Willem is een echte netwerker en zet zich maximaal in voor de inclusieve arbeidsmarkt. Zijn autisme is daarin ook geen beperking, maar juist een talent.” Willem gaf direct aan dat hij al wel 30 verschillende werkgevers had: “Waarvan er misschien wel 20 vroegtijdig beëindigd zijn door zijn autisme. Door mijn autisme heb ik redelijk strakke denkbeelden over hoe dingen gaan. Daardoor raak je nog wel vaak in conflict, als werknemer verlies je dat snel. Bij Breedweer zetten ze me echter graag in mijn kracht.”

Willem is de zogeheten ‘Broeder Tuck van de inclusieve arbeidsmarkt’. Willem: “Na 3 jaar thuiszitten merkte ik hoe belangrijk een baan voor iemands geluk kan zijn. Sindsdien zet ik me ervoor in dat mensen met allerlei beperkingen gewoon aan het werk kunnen.” Dit gaat natuurlijk niet zonder het meekrijgen van de UWV, GGZ en ministers die zich over dit soort kwesties buigen. Om hen mee te krijgen neemt Willem ze mee op een soort ‘safari’.”

“Het is belangrijk voor deze mensen om niet te praten óver de doelgroep, maar om te praten mét de doelgroep. Dus we gaan met de bus langs verschillende sociale werkplekken om dit gesprek aan te gaan.” Volgens Willem is er namelijk super veel mogelijk als het op inclusieve werkplekken aankomt. “Er is vaak een soort weerstand omdat mensen eigenlijk niet weten wat er allemaal mogelijk is. Iemand met autisme die last heeft van prikkels hoeft echt niet altijd een hele eigen ruimte. Soms kan een koptelefoon en een bureau richting de muur al heel veel prikkels weghalen.” De podcast speelde daar voor Willem ook een rol in: “Ik heb een mooie werkplek laten zien, Driekant, een bakkerij in Zutphen die mensen de kans geeft om zichzelf te ontwikkelen.” De tip van Willem? “Wees nieuwsgierig naar anderen, dan ontdek je dat zij misschien veel meer kunnen dan je denkt.”

Dagverslag WPX 2024: AI vormt de werkomgeving van de toekomst 

Rob de Haas op Gaia-podium, lees het grote interview met Rob

Hoe AI werk verandert

AI kan de toekomst van organisaties maken of breken. Dat liet Richard van Hooijdonk zien aan de hand van een aantal eye openers. “Robots nemen nu al allerlei taken over. Kijk naar de agrarische sector. Een robot plukt een tomaat wanneer deze rijp is.” Maar dit is volgens Richard nog lang niet het eindstadium voor AI. Zo zorgt Generative AI ervoor dat leren en adapteren mogelijk is. Bijvoorbeeld door naar voetbalwedstrijden te kijken en commentaar te leveren aan herkenbare situaties. Daarnaast wordt allerlei data vergeleken en worden dingen naast elkaar gezet.”

Daarnaast kan AI verbanden leggen, argumenten opbouwen en meer. “Je kunt er volledige muziek mee ontwerpen. Artiesten stappen al naar de rechter, omdat zij te maken krijgen met AI die kopietjes maakt van hun muziek. Daarnaast heb je mode die ontworpen wordt aan de hand van alle leidende trends. En worden architecten geconfronteerd met AI die bijvoorbeeld een complete woning kan ontwerpen. In allerlei soorten en maten.”

Werkplek van de toekomst

Bedrijven moeten volgens hem vooral meenemen dat het niet meer vrijblijvend is om op AI in te zetten: “Uiteindelijk vervangen mensen die AI gebruiken de mensen die dat niet doen. Een jurist die AI gebruikt kan drie keer sneller werken.” Hij gaf daarna een blik op de toekomst van werken: “Die wordt schermloos. We gaan naar een nieuwe wereld, waarin we beelden om ons heen hebben. Eerst met een bril, daarna met lenzen. Daarnaast zet het kantoor of de thuiswerkplek van de toekomst gezondheid voorop. Je stem wordt opgenomen en je krijgt te zien of je ziek bent. Je werkomgeving geeft je informatie over hoe het met je gaat.”

Werkgeluk

Naast gezondheid is werkgeluk wellicht nog wel de belangrijkste pijler voor een toekomstbestendige werkomgeving. Ranomi Kromowidjojo, drievoudig olympisch kampioene vertelde hoe dit begint bij haar optimaal ingerichte werkomgeving: “Dat ging voor mij om communicatie over gevoel. Als ik mentaal twijfels of angsten had, moest ik die uiten. Soms kon ik een stapje terugdoen. Dat hielp. Ik kwam erachter dat ik me druk maakte om alle dingen die niet goed gingen. Kijk vooral naar je eigen invloed en ga procesgericht te werk.”

Er gebeuren volgens haar altijd dingen die je niet kunt voorzien of die je niet onder controle hebt. Of buiten je controleveld liggen. Er gebeurt altijd iets dat je niet kunt voorzien. “Probeer je vooral te richten op de zaken waar je wél invloed op hebt. Denk daarnaast na over wat je comfortzone is en probeer eruit te stappen. Denk na over wat je waarden zijn en hoe dat aansluit op die van je organisatie.”

Op de WorkPlace Xperience 2024 wacht een programma vol innovatie en kennisdeling op je. Registreer je nu voor 17 april.

Delen:

Meer nieuws

Een hoge lat leggen voor duurzaamheid

Een hoge lat leggen voor duurzaamheid

woensdag 5 februari

Een hoge focus op duurzaamheid en innovatie, terwijl schoonmaakpersoneel met zorg werd overgenomen. Daarin was schoonmaakorganisatie ...

Lees meer

Voldoet jouw vastgoed aan de geldende wet- en regelgeving?

Voldoet jouw vastgoed aan de geldende wet- en regelgeving?

woensdag 5 februari

Hoe waarborg je de veiligheid van de medewerkers en bezoekers in je gebouw? Een vraag waar veel bedrijven mee worstelen, ...

Lees meer

De zes typische profielen van hybride werkers

De zes typische profielen van hybride werkers

dinsdag 4 februari

Hybride werkers kunnen worden onderverdeeld in zes verschillende profielen. Dat blijkt uit data van het Center for People ...

Lees meer

Hernieuwd werkplek- en leerconcept voor Corderius College

Hernieuwd werkplek- en leerconcept voor Corderius College

dinsdag 4 februari

Een optimale werk- en leeromgeving met keuzes uit diverse plekken om samen te werken of te overleggen. Dát is het ...

Lees meer

Certificering voor Interface met Cradle to Cradle-tapijttegels in Europa

Certificering voor Interface met Cradle to Cradle-tapijttegels ...

vrijdag 31 januari

Een deel van het assortiment in Europa geproduceerde tapijttegels van Interface heeft de Cradle to Cradle Certified Silver-status ...

Lees meer

Zens breidt ecosysteem uit om slimmere werkplekken te creëren

Zens breidt ecosysteem uit om slimmere werkplekken te creëren

donderdag 30 januari

Zens, marktleider in draadloze oplaadoplossingen, kondigt nieuwe samenwerkingen aan met Joan en Spacewell, twee bedrijven ...

Lees meer

Samenwerking bij toekomst van werkplekken

Samenwerking bij toekomst van werkplekken

donderdag 30 januari

Alvero en Ditt werkten samen aan de kantooromgeving van HOFF Offices. Gevestigd op de Amsterdamse Zuidas, biedt HOFF een ...

Lees meer

Smart WorkPlace start 2025 met een nieuwe look

Smart WorkPlace start 2025 met een nieuwe look

donderdag 30 januari

Een nieuw jaar, een nieuwe look! Ontvang het nieuws over de circulaire en gezonde werkplek zoals je gewend bent, maar vanaf ...

Lees meer

Maak een hybride werkrooster dat werkt voor je team

Maak een hybride werkrooster dat werkt voor je team

woensdag 29 januari

Het traditionele kantoorwerkmodel heeft plaatsgemaakt voor een meer flexibele aanpak. Terwijl organisaties soms worstelen ...

Lees meer

i3-Technologies en CTOUCH lanceren i3CONNECT in 2025

i3-Technologies en CTOUCH lanceren i3CONNECT in 2025

woensdag 29 januari

Dit nieuwe merk, ontstaan uit de fusie van de twee toonaangevende innovators op het gebied van interactieve technologie, ...

Lees meer

ISS Facility Services zet de stap naar de hoogste PSO-trede

ISS Facility Services zet de stap naar de hoogste PSO-trede

dinsdag 28 januari

ISS Facility Services, wereldleider in workplace experience en facility management, heeft opnieuw de hoogste trede op de ...

Lees meer

De onderschatte waarde van vergaderingen

De onderschatte waarde van vergaderingen

dinsdag 28 januari

Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...

Lees meer

Opinie: Trump zet thuiswerken terug in de tijd

Opinie: Trump zet thuiswerken terug in de tijd

maandag 27 januari

Wat gaat de aanstelling van Donald Trump als nieuwe president van Amerika betekenen voor de werkomgeving? In dit opiniestuk ...

Lees meer

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

“Hybride werken draagt bij aan People, Planet, Profit”

vrijdag 24 januari

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Tijd om bij de SWP Stand-Up bij IWG in Rotterdam de klokken gelijk te zetten en kennis te delen ...

Lees meer

Op bezoek bij SWP: Een gezamenlijke missie naar een duurzame en gezonde werkomgeving

Op bezoek bij SWP: Een gezamenlijke missie naar een duurzame ...

donderdag 23 januari

Robin Paul van Eck, Marketing Director bij Alvero, werkte mee aan het kantoor van Smart WorkPlace, een goede reden voor ...

Lees meer

CBRE sluit zich aan als nieuwe partner Smart WorkPlace

CBRE sluit zich aan als nieuwe partner Smart WorkPlace

donderdag 23 januari

CBRE Global Workplace Solutions (GWS) is actief op elk gebied van commercieel vastgoed en bij uitstek een bron van kennis ...

Lees meer

Transformeer Werkplekken: Spacewell werkt samen met Zens

Transformeer Werkplekken: Spacewell werkt samen met Zens

donderdag 23 januari

SWP-Partners Spacewell en Zens gaan de samenwerking aan om werkplekken slimmer en gebruiksvriendelijker te maken.

Lees meer

Flexwerken: hoe optimaliseer je bureauruimte op kantoor?

Flexwerken: hoe optimaliseer je bureauruimte op kantoor?

woensdag 22 januari

Steeds meer moderne kantoren kiezen voor flexwerkplekken. Daarmee is het optimaliseren van bureauruimte belangrijker geworden, ...

Lees meer

Een goed onderbouwde 'worktech' strategie met Bram Aarntzen

Een goed onderbouwde 'worktech' strategie met Bram Aarntzen

woensdag 22 januari

Na 15 jaar in de branche zet Bram Aarntzen de stap naar zelfstandig ondernemerschap. Aarntzen is al jaren SWP-Expert geweest ...

Lees meer

GRIP Facility nieuwe partner Smart WorkPlace

GRIP Facility nieuwe partner Smart WorkPlace

dinsdag 21 januari

GRIP Facility begon in 2016 met de ambitie om het beheer van facilitaire contracten te revolutioneren. Als nieuwe partner ...

Lees meer

Terug naar boven