Feiten over burn-out
Met een krappe arbeidsmarkt en een war for talent is een burn-out van medewerkers een probleem dat organisaties er niet bij willen hebben. Het onlangs verschenen boek ‘De burn-out bubbel’ zet een en ander op een rij.
Dit boek is geschreven door Wilmar Schaufeli en Jan Jaap Verolme. Wilmar Schaufeli is emeritus hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en de KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in de psychologie van arbeid en gezondheid en geldt als dé internationale expert op het gebied van burn-out. Econoom Jan Jaap Verolme komt uit het bedrijfsleven en heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een specialist in stress en burn-out. Hij deelt zijn expertise onder andere in de vorm van publicaties, workshops, advies en coaching.
‘De burn-out bubbel’ is het eerste kritische overzichtswerk van burn-out in Nederland. Het brengt orde in de chaos door feiten van fictie te scheiden, zodat burn-out de plek krijgt die het verdient. Het boek is bedoeld voor iedereen die wil weten hoe het nu écht zit met burn-out, zoals beleidsmakers, artsen, psychologen, journalisten, werkgevers, HR-managers en studenten. Maar ook voor diegenen die zelf of in hun omgeving met burn-out te maken hebben (gehad). Het boek brengt orde in de chaos door feiten van fictie te scheiden, zodat burn-out de plek krijgt die het verdient.
Enkele cijfers over burn-out bij medewerkers (Bron: www.volksgezondheidenzorg.info)
- In 2018 bleek 16,4% van de mannelijke werknemers en 18,1% van de vrouwelijke werknemers enkele keren per maand of vaker burn-outklachten te ervaren. In totaal zijn dat 1,2 miljoen werknemers. Slechts een fractie van de werknemers met burn-outklachten ontwikkelt ook daadwerkelijk een burn-out.
- In 2018 gaf ruim 35,3% van de werknemers aan dat werkstress de belangrijkste oorzaak is het werkgerelateerde verzuim. Dit blijkt uit zelfrapportage van werknemers in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Werkstress is uiteraard niet hetzelfde als burn-out of overspannenheid, maar er zijn wel overeenkomsten. Verschijnselen van werkstress zijn bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, gespannenheid of nervositeit.
- In 2019 werden 2.222 meldingen van een psychische aandoening geregistreerd bij de Nationale Registratie van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Dit is 60% van het totaal aantal meldingen van beroepsziekten (3.691). Van de 2.222 meldingen van psychische aandoeningen, betrof 74,9% (1.664) een melding voor overspannenheid en burn-out.
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...