De meest gelezen innovatie van 2021
2021 was voor de duurzame en gezonde werkomgeving een enerverend jaar. Deze week de drie meest gelezen nieuwsberichten van het jaar. Vandaag de meest gelezen innovatie.
In 2018 is Quest Life begonnen met het uitvoeren van onderzoek onder kantoorwerkers. Eerst door kantoorwerkers te interviewen over gezondheid, productiviteit, leefstijl, kantooromgeving en organisatiecultuur. Later door gericht onderzoek te doen naar het doen van uitdagingen (challenges) op gebied van een gezonde leefstijl. Uitdagingen werden op zowel fysiek als mentaal vlak verricht. Al snel vielen de volgende drie dingen op:
- Kantoorwerkers bewegen veel te weinig, daar waar de wens bestaat meer te bewegen;
- Kantoorwerkers hun leefstijl wordt sterk beïnvloed door de organisatiecultuur;
- Kantoorwerkers veranderen hun leefstijl sneller wanneer ze samenwerken in groepen.
Met name het laatste punt is interessant. Wanneer een groep collega’s wandelt na de lunch, doen er al gauw anderen mee die dat normaal gesproken niet zouden doen. Datzelfde geldt voor een gezonde lunch of een boksles gefaciliteerd door de werkgever. Activiteit van werknemers neemt toe, wat resulteert in een verhoogde productiviteit en creativiteit.
Een inspirerende werkomgeving
Waar de grootste win te behalen valt na het analyseren van de resultaten was op gebied van beweging. Maar liefst 69 procent van de kantoorwerkers geeft aan meer te willen bewegen. Met dit thema in het achterhoofd is Quest Life aan de slag gegaan. Meerdere ideeën werden op tafel gegooid, die ervoor zouden moeten zorgen dat kantoorwerkers meer bewegen. Al snel kwam het kantoor in beeld, waar de verandering plaats moet vinden. Hier kwam mensgericht ontwerp, ook wel ‘Human Centered Design’ genoemd, bij kijken. Volgens Ergos focust mensgericht ontwerp zich op de gebruiker als onderdeel van het productiesysteem. Fundamentele elementen daarvan zijn: een systeembenadering, een ontwerpgerichte aanpak en een focus op zowel ’prestatie’ als op ’welzijn’. Op basis van dit principe werden de eerste schetsen gemaakt van een grote loopband. Het moet een plek zijn waar kantoorwerkers samen kunnen komen om te wandelen en werken. Een omgeving die uitnodigt om met meerder personen tegelijkertijd in beweging te komen.
De grootste loopband ter wereld
Allereerst werd een loopband van maar liefst 35 vierkante meter ontwikkelt. Deze loopband biedt ruimte aan 15 personen om tegelijkertijd te wandelen. Om sneller aansluiting te vinden bij kantoren in Nederland, is in de zomer van 2020 een loopband van twaalf vierkante meter ontwikkelt. Op deze loopband kunnen minimaal acht personen tegelijkertijd wandelen en werken. Op de loopband ligt een groene kunstgrasmat, om een natuurlijke omgeving na te bootsen. Naast de groene kunstgrasmat is ook de moswand groen. Deze zorgt onder andere voor demping van geluid, een belangrijk aspect voor een gezonde werkomgeving. Een bureaublad aan de voorkant van de loopband zorgt ervoor dat je zowel lopend als staand kunt werken. Een actieve vergadering is mogelijk met ongeveer tien personen. Verder bestaat de werkomgeving uit een platform, watertappunten en een fruitbar. Samengevat: een innovatieve, inspirerende en inclusieve werkplek waar medewerkers weer tot leven moeten komen!
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...