Oproep van Duurzame Impactmakers: Stick to the plan!
In het kader van het programma ‘Duurzame Impactmakers’ van ISS en Smart WorkPlace vond onlangs de eerste van de vier Round Tables plaats. Het onderwerp: duurzaamheid in relatie tot de werkomgeving.
Smart WorkPlace en ISS hebben een gezamenlijk programma gelanceerd, Duurzame Impactmakers, met als doel kennisontsluiting en netwerkverbinding te faciliteren om zodoende te versnellen in de verduurzaming. Bovendien wordt zo impact gemaakt op SDG 17, Partnerships. Onderdeel van het programma zijn vier Round Tables. Op 30 september vond de eerste plaats, over de definitie van duurzaamheid in relatie tot de werkomgeving.
Duurzaamheid in strategievorming
De deelnemers gingen eerst in op de vraag in hoeverre duurzaamheid in de strategievorming van de business op het hoogste niveau van hun organisatie een rol speelt. Seth Halkes van ISS wees erop dat de ISS-directie zich heeft gecommitteerd, evenals de consequentie dat geld daarbij niet altijd het belangrijkste is. “Ik vind dat ook van belang, want als je impact wilt maken op duurzaamheid is mijn motto: Stick to the plan!” Ook bij UWV is duurzaamheid in missie en strategie een belangrijk onderwerp, vertelde Marcha Ghurahoo van het Facilitair Bedrijf (FB). “We hebben al mooie successen bereikt; zo hebben we standaard vegetarische lunches, doen aan afvalscheiding en hebben bijvoorbeeld bijenkasten op de dag van het kantoor. Natuurlijk is er ook ruimte voor verbetering. Door het formuleren van duidelijke richtlijnen en beleid kunnen we ook die stappen met zijn allen gaan maken.” Marcella Mesker van de HTM benoemde een ander dilemma: als de duurzaamheidskeuze een directe impact heeft op de gebruikers is er veel weerstand. Ook haar eigen facilitaire afdeling kan nog stappen zetten: “We moeten pro-actiever zijn.” Harry Verheijen van het GVB kwam met een dilemma uit de praktijk: bestuurders bewuster maken middels energiemeetsystemen op hun mobiel versus het directiestandpunt ‘geen mobieltjes tijdens het rijden’. Toch moeten organisaties met duurzaamheid aan de slag, aldus Guido Meijer van Philips: “Bedrijven die dat niet doen schieten in hun eigen voet.”
Nodig voor beleid
Op de vraag wat organisaties nodig hebben om beleid op het gebied van duurzaamheid te maken, kwamen verschillende suggesties. Zo wilde Tessa Wildschut van de HTM graag ambassadeurs: “Wij hebben vooral meer mensen binnen de HTM nodig die belang aan duurzaamheid hechten en dat ook daadwerkelijk uitdragen.” Daarbij keek zij ook met een schuin oog naar Philips en ISS die beide de jongere generatie daarvoor al volop inzetten. Zowel Wildschut als Verheijen zagen samenwerking als oplossing (Wildschut intern, Verheijen extern) en speelden daarmee in op SDG 17, partnership.
Operationaliseren
Een andere uitdaging die de deelnemers zagen was het operationaliseren van duurzaamheid. Volgens Meijer ontbreekt het vaak nog aan technische kennis, maar kan met name een inkoopafdeling bij een organisatie nog grote stappen maken. Hij deed daarom een oproep: “We moeten blijven bouwen aan het bewustzijn over duurzaamheid.”
Het complete verslag van de eerste Round Table vindt u in SWP magazine 9, dat in november verschijnt. Benieuwd naar de achtergronden van de deelnemers en de overige Round Tables? Ga dan naar: https://www.smartwp.nl/duurzame-impactmakers
Op de foto van links naar rechts: Wendy Schotsman (ISS), Marcella Mesker (HTM), Guido Meijer (Philips), Marcha Ghurahoo (UWV), Wim Kooyman (SWP), Tessa Wildschut (HTM), Harry Verheijen (GVB) en Seth Halkes (ISS).
Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren
maandag 10 januari
Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...
Oproep tot actie tijdens Sustainability Day
maandag 10 januari
Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...