Tjill nieuwe partner Smart WorkPlace
“Wij brengen het groen niet naar het kantoor, maar het kantoor naar het groen.” Dat is het motto van Marius Bos en Marco Rooks, oprichters van Tjill, de nieuwe partner van Smart WorkPlace.
Welke kansen/ontwikkelingen ziet Tjill voor de werkomgeving van de toekomst?
Werken waar je maar wilt en niet iedere dag meer naar het ‘kantoor’ toe hoeven te gaan. Deze ontwikkeling is afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Volgens Marco moet het kantoor gezien worden als een soort clubhuis. “Werkgevers zien in dat deels thuiswerken de toekomst heeft. Het kantoor voor ontmoetingen tussen collega’s.”
Bij hybride werken wordt nu vaak gesproken over werken op kantoor of thuiswerken. De omgeving voor het thuiswerken is vaak niet ideaal. Met een laptop aan de keukentafel en kinderen of partner die door het huis heen denderen is geen optimale werkomgeving. Hierdoor gaan werk en privé door elkaar lopen, terwijl een huis bedoeld is om in te wonen en te ontspannen, niet om in te werken.
Aan de andere kant ziet iedereen in dat naar kantoor gaan geen noodzaak meer is. Gemiddeld reizen we anderhalf uur per dag van en naar werk, waarbij we een lange tijd ook nog eens in de file staan. “We worden bewuster van onze ecologische voetafdruk en daarmee de vermindering van onze CO2- en stikstofuitstoot door het verkorten van het woon-werkverkeer.”, aldus Marius. “De besparende impact is 10 kilogram CO2-uitstoot per medewerker per dag door het inkorten van het woon-werkverkeer volgens Cooperatief Dutch Renewergy.” Minder forenzen met de auto zorgt voor een daling in de uitstoot en bijkomstig een reductie in files.
Naast het hybride werken wordt de vraag naar dichtbij huis werken groter. We willen die lange afstanden niet meer. Werken op lokale hubs of co-work locaties ziet een steeds grotere stijging in vraag. Oftewel: Wel de voordelen van thuiswerken, niet de nadelen. Geen afleiding, maar volledige concentratie.
Welke rol kan Tjill daarbij spelen?
Tjill faciliteert het werken dichtbij huis in een groene en inspirerende omgeving. Tjill.spots zijn flexibele werkplekken in een groene omgeving rondom de stad, gemaakt van makkelijk verplaatsbare, circulaire units op basis van een biofilisch ontwerp. De Tjill.spots staan nabij bestaande horecafaciliteiten, zoals een zorgboerderij, landgoed, theetuin, golfbaan, boerderijwinkel of camping, verduidelijkt Marco. “Hierdoor zijn lunchfaciliteiten en sanitaire voorzieningen binnen handbereik en wordt er gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur.” Tjill speelt daardoor in op de trend van het hybride werken, door de mogelijkheid te geven om overal te werken met de gemakken van een kantoor en de voordelen van de natuur.
“Niemand voelt zich gestrest in een bos. De filosofie achter biofilisch ontwerpen is dat je de natuur naar het kantoor haalt, zowel intern als extern.” Volgens Marius zorgt een betere werkomgeving dat bedrijven talent aantrekken en behouden, daarnaast levert het een hogere medewerkerstevredenheid. Een goede werkomgeving zorgt voor een bewezen hogere productiviteit tot wel 20% en een vermindering van het ziekteverzuim van 2%. “Wij brengen het groen niet naar het kantoor, maar het kantoor naar het groen.”
Bekeken vanuit de verwachte bezetting op tenminste 50 locaties, de ambitie van Marco en Marius, is in Nederland de maatschappelijke impact van de Tjill.spots op grote schaal aanwezig. Doordat een Tjill-gebruiker minder de auto pakt, stoot hij ook minder CO2 uit tijdens het woon-werkverkeer. Marco berekent: “Op basis van het mobiliteitsonderzoek van Rijkswaterstaat uit 2019 hebben wij berekend dat de Tjill.spots op jaarbasis het woon-werk verkeer met tenminste 3,5 miljoen kilometer kan reduceren. Deze reductie levert jaarlijks een besparing op van 500.000 kg CO2-uitstoot en € 1.000.000 besparing van maatschappelijke kosten door minder file-, milieu- en verkeersongelukken.”
De units maakt Tjill zelf en zijn uiteraard ook duurzaam. “We maken gebruik van gerecyclede materialen, duurzaam hout en we hebben een materialen paspoort. Hierdoor weten we exact welke materialen gebruikt zijn.”, vertelt Marius. “De units worden in onze eigen fabriek in Nederland geproduceerd. Zo houden we de footprint zo klein mogelijk. ”
De Tjill.spots zijn gemakkelijk te reserveren via de app van Tjill. Op het reserveringsplatform/ -app zijn reeds diverse corporate- en overheidsorganisaties aangesloten en het platform biedt naast werkplekken ook mobiliteit aan. Samen met twee andere partijen heeft Tjill een smartlock ontwikkeld welke gekoppeld is aan het platform en middels mobiele telefoon zijn de Tjill.spots te openen.
Waarom is het belangrijk voor Tjill om in een platform als Smart WorkPlace te participeren?
“Wij geloven in samenwerking met andere partijen om samen de verandering op het gebied van werken en werkplekken te realiseren.” Marco en Marius maken samen met andere partijen het verschil dat door met elkaar te sparren, ideeën uit te werken en elkaar te inspireren.
Bij de productie van de eerste units hebben ze ook met andere partijen succesvol samengewerkt Voor de smartsloten hebben ze een grote slotenfabrikant in hun netwerk samengebracht met de ontwikkelaar van het reserveringsplatform. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw smartslot binnen het platform. Een ander voorbeeld is het toepassen van de vloerbedekking van Interface, dit naar aanleiding van het aandragen daarvan door Wietse Walinga, directeur van Smart WorkPlace. “Zo zien we ook bij de verdere ontwikkeling van Tjill veel mogelijkheden om samen te werken.”, voorziet Marius. “Wij dragen met Tjill graag bij aan het verbeteren van de werkomgeving en kijken uit naar de samenwerking!”
“De partners van SWP hebben een diverse achtergrond producenten, adviseurs, werkgevers, overheidsinstanties, noem maar op.”, legt Marco uit. “Juist dat maakt SWP zo interessant. Een verandering kun je alleen samen tot stand brengen. Alleen ga je snel, maar samen kom je verder.”
Meer artikelen van Workhub
Flexwerken: hoe optimaliseer je bureauruimte op kantoor?
zaterdag 22 januari
Steeds meer moderne kantoren kiezen voor flexwerkplekken. Daarmee is het optimaliseren van bureauruimte belangrijker geworden, ...
Een goed onderbouwde 'worktech' strategie met Bram Aarntzen
zaterdag 22 januari
Na 15 jaar in de branche zet Bram Aarntzen de stap naar zelfstandig ondernemerschap. Aarntzen is al jaren SWP-Expert geweest ...