Gregory Sedoc over vitaliteit op de werkvloer
Hoe belangrijk is vitaliteit op de werkvloer? En hoe zorg je voor de juiste motivatie? Oud-topsporter, analist én vitaliteitscoach bij de politie Gregory Sedoc vertelt erover in een podcast uit de serie Focus op Vitaliteit.
Wat betekent vitaliteit precies?
Vitaliteit is voor de Olympisch oud-hordeloper Gregory Sedoc een breed begrip. “Mensen hebben het vaak over sporten en bewegen, maar als ik naar mijzelf kijk dan is vitaliteit een groter en breder begrip. Natuurlijk hoort gezond leven er ook bij, maar leefgeluk en werkgeluk zijn leidend. Goed in je vel zitten; de dingen kunnen doen die je leuk vindt. Alles heeft met elkaar te maken.”
Volgens Sedoc zijn vitaliteit en gezondheid twee soorten begrippen. “Iemand die 1.68 meter is en 100 kilo weegt, maar hartstikke lekker in z’n vel zit kan zich vitaal voelen. Terwijl iemand die het perfecte lijf heeft, maar totaal niet gelukkig, zich daardoor ook niet vitaal kan voelen. Ik geloof wel dat een gezonde levensstijl - dus sporten, gezonde voeding en voldoende slaap - de basis is voor levensgeluk.”
Een vitale werkomgeving, waar begin je?
“Met luisteren naar je werknemers”, luidt het antwoord van Sedoc. “Ga samen in gesprek: wat hebben jullie nodig om uiteindelijk vitaler op werk te zijn?” En daarnaast is het volgens de vitaliteitscoach ook de taak van een werkgever om te blijven vernieuwen. “Wat zijn de laatste ontwikkelingen en trends die je kan inzetten voor je bedrijf? Albert Einstein omschreef de definitie van ‘stupidity’ als ‘doing the same stuff over and over, expecting a different outcome’. Dus goed werkgeverschap betekent blijven innoveren.”
En kleine aanpassingen kunnen volgens Sedoc al zorgen voor een groot resultaat. “Bij mijn werk bij de politie als vitaalcoach voer ik kleine ontwikkelingen door zoals ademhalingsoefeningen of een half uurtje wandelen. We bieden kleine dingen aan die ze gewoon in hun normale werkkleding kunnen doen, dus ze hoeven zich niet om te kleden en het past in hun werkdag. Wat fijn is? Dat klinkt heel zweverig, maar dat ze even in het moment zijn. Hun zinnen verzetten. Dan krijg je mensen die met veel meer energie aan het werk gaan.”
Hoe zorg je dat de motivatie aanhoudt?
De motivatie vinden is stap één, maar een nieuwe routine volhouden is stap twee. Dat gaat volgens Sedoc het beste door met resultaten te komen. “Monitoren en laten zien wat het met mensen kan doen, dan krijg je mensen mee.” Hij vertelt over zijn werk bij de politie: “Als we een spannende aanhouding hebben gedaan, hoe zorg je er dan voor dat je ‘s avonds in bed alles op een fatsoenlijke en normale manier kan verwerken? Bijvoorbeeld door tijdens werk wat ademhalingsoefeningen te doen. De leiding doet er ook aan mee. En als de baas het doet, tja, dan ga je er vanzelf ook aan mee doen. En dan merk je dat het werkt.”
Waarom deze podcast?
Volgens Sedoc is vitaliteit de basis. “We hebben het bijvoorbeeld vaak over duurzame inzetbaarheid: werkgevers willen dat hun werknemers op werk presteren op een gezonde manier, met weinig verzuim. Dat is onderdeel van vitaliteit, aangezien je dan gaat nadenken over uitval en werkgeluk. Als je als werkgever kan stimuleren dat je werknemers tevreden naar werk gaan en lekker in hun vel zitten, dan moet je dus aandacht hebben voor de vitaliteit van je werknemers.”
Ga voor vitale werknemers met het Model van Vitaliteit
De podcast met Gregory Sedoc is onderdeel van de podcastserie Focus op Vitaliteit van a.s.r. Vitality. Het uitgangspunt van deze serie is het Model van Vitaliteit: een praktisch model waarmee jij alle aspecten van vitaliteit eenvoudig kunt implementeren op de werkvloer. Het model bevat vijf belangrijke pijlers: fysieke gezondheid, mentale gezondheid, gezonde voeding, sociale motivatie en werkomgeving.
Een bordspel om een teamdynamiek te verbeteren
maandag 10 januari
Bjièn, aanbieder van oplossingen voor bewustwording en inclusie van neurodiversiteit voor bedrijven, lanceert vandaag ...
Oproep tot actie tijdens Sustainability Day
maandag 10 januari
Krachtig leiderschap essentieel voor sociale en ecologische verduurzaming: ISS organiseert Sustainability Day op 4 februari ...