Een robot als collega?
Technologie kan helpen om de problemen die ontstaan door krapte op de arbeidsmarkt op te lossen. Bijvoorbeeld door exoskeletten in te zetten en cobots.
Exoskeletten kunnen worden ingezet om zwaar werk minder zwaar te maken. TNO testte in samenwerking met Knauf de effectiviteit van een arm-ondersteunend exoskelet bij werkzaamheden van stukadoors. De tests vonden plaats in een gecontroleerde omgeving waar stukadoors tijdens het stucen nauwkeurig werden gevolgd. Metingen wezen uit dat bij stukadoors met een exoskelet de spieractiviteit van de armen tot 30%-40% minder was. De stukadoors ervoeren zelf ook een lagere belasting wanneer het exoskelet gedragen werd.
Innovatieve technologieën als augmented reality, exoskeletten of bijvoorbeeld cobots (robots die samen met mensen taken uitvoeren) kunnen ook worden ingezet om mensen met een beperking ondersteuning te geven waardoor ze werk kunnen doen dat anders niet mogelijk of te ingewikkeld is.
Een tweetal pilots heeft al de nodige informatie opgeleverd over de mogelijkheden van inclusieve technologie. Mensen met een beperking konden dankzij de technologische ondersteuning inderdaad meer verschillende werkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld door lastige taken over te laten nemen door robots die mensen zij wel zelf konden bedienen, of doordat bij complexe taken een Operator Support System (OSS) de handelingen van de medewerkers volgt en hen met lichtbeeldaanwijzingen stap voor stap de weg wijst.
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...