Werkgevers en vakbonden oneens over noodzaak thuiswerkwet

Werkgevers en vakbonden oneens over noodzaak thuiswerkwet

Een wet voor thuiswerken? Een meerderheid van de FNV-leden vindt van wel, werkgeversorganisaties vinden van niet, zo blijkt uit een artikel in het AD van 1 juli.

Eerder deze week bleek uit een enquête onder 5000 FNV-leden dat 63 procent wil dat thuiswerken wettelijk geregeld wordt. Uit die enquête kwam ook naar voren dat 20 procent volledig thuis zou willen werken, 70 procent voorstander is van een mix tussen kantoor en thuis en dat 10 procent weer volledig terug wil naar kantoor. Volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong is het niet vreemd dat bijna twee derde van de ondervraagden een thuiswerkwet wil: “Op dit moment moet de werknemer die meer thuis of juist op kantoor wil werken nog genoegen nemen met een onbeargumenteerde afwijzing van de werkgever. Een steviger positie om grip op het werk te krijgen past ook bij de aanbevelingen die de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vorig jaar deed in Het betere werk.” Daar komt nog iets bij, zegt ze tegen het AD. Er leeft bij de werknemers de vrees dat ze weer voltijds naar kantoor terug moeten. “Een stevige verankering in de wet geeft de werknemers een steuntje in de rug.”

Jannes van der Velde van de AWVN, de grootste werkgeversvereniging van Nederland, laat tegenover het AD weten dat er geen aanwijzingen zijn dat werkgevers weer terug willen naar hoe het pre-corona was. De werkgevers hebben nog twee andere argumenten tegen een thuiswerkwet. Ten eerste kan het prima via CAO’s of arbeidsvoorwaardeonderhandelingen worden geregeld. En ten tweede blijft het maatwerk per bedrijf en organisatie omdat niet bij alle bedrijven thuisgewerkt kan worden. Edwin van Scherrenburg laat daarom namens VNO-NCW en MKB-Nederland weten te hopen dat het niet tot een wet komt omdat de sociale partners in gesprek zijn over zulke zaken in het post-coronatijdperk. “We hopen tot goede werkbare afspraken te kunnen komen die recht doen aan alle wensen en met een goed evenwicht tussen de belangen van de werknemer en de werkgever.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven