Visuele ergonomie
Wat doet beeldschermwerk met je ogen en wat hebben je ogen eigenlijk nodig? Daarover schreef bedrijfsfysiotherapeut Erik Saathof voor De Vos Ergonomics onderstaande blog.
Hoewel het misschien logisch lijkt om bij beeldschermwerk met name te denken aan de invloed van je werkplek op je armen, benen, nek en rug is beeldschermwerk boven alles werk voor je ogen, een visuele taak. Probeer maar eens één minuut te werken met je ogen dicht. Je kan behoorlijk wat lichaamsdelen missen en nog steeds in staat zijn te werken aan een pc. Maar zonder je ogen wordt het vrijwel onmogelijk.
Volgens het World Report on Vision van de de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) wordt de wereldwijde toename van bijziendheid vooral toegeschreven aan de combinatie van intensief gebruik van beeldschermen en te weinig direct zonlicht. Ernstige bijziendheid verhoogt de kans op het ontstaan van oogziekten zoals bijvoorbeeld staar en netvliesloslating welke op hun beurt weer kunnen leiden tot slecht zien en zelfs blindheid. Voor West-Europa is een stijging van 22% naar 56% voorspeld in het aantal personen met bijziendheid. In het jaar 2000 kwam bijziendheid wereldwijd het meest voor in de leeftijdsgroep 10-39 jaar. De verwachting is dat in 2050 dit zal liggen tussen de 10 en 79 jaar. Eigenlijk iedereen dus, ook uw werknemers. Het is goed om te beseffen dat het dragen van een bril dan wel het slechte zicht verhelpt maar niet de onderliggende aandoening zelf. Belangrijk dus om aan preventie te werken.
Je ogen zijn zo belangrijk dat je lichaam vrijwel elke houding aan zal nemen om het zicht op het scherm te verbeteren. En zo bepalen de monitor en de lichtomstandigheden indirect je houding. En, net als het lichaam zelf hebben je ogen ook rust nodig. Het onafgebroken kijken naar je monitor of smartphone op zo’n korte kijkafstand is onnatuurlijk en inspannend voor je ogen.
Net als dat het onderbreken van het stilzitten goed is voor je lichaam is het onderbreken van het kijken op korte afstand goed voor je ogen. Oogartsen adviseren daarom om iedere 20 minuten beeldschermwerk te onderbreken met 20 seconden in de verte kijken om je ogen te laten herstellen. twee uur per dag naar buiten hoort daar nog bij voor een echt gezonde ogen.
Je kan het je ogen verder nog makkelijker maken door de brightness levels van je monitor aan te passen. Een laptop scherm doet dat meestal vanzelf maar de gekoppelde externe monitor gaat niet automatisch mee. Via de fysieke knoppen onder de rand van de monitor ga je naar het menu, instellingen en dan naar helderheid/brightness instellingen. Vaak staat deze tussen de 80% en 100% en dat is voor de meeste mensen onnodig veel. Wanneer je nu je ogen een beetje knijpt en door je oogharen naar je scherm kijkt kan je de helderheid aanpassen tot het scherm ongeveer net zo helder is als de achtergrond, bijvoorbeeld de muur er achter. Zo heb je minder contrast met de achtergrond en minder licht van de monitor. Al met al dus minder inspannend. Dat betekent overigens niet dat je nu geen pauze meer hoeft te nemen!
Zo is elk half uur even bewegen niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je ogen!
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...