The plastic pact journey – part 3

4 min

 

The plastic pact journey – part 3

ISS is een van de ondertekenaars van het Plastic Pact. De betrokkenen* schrijven de komende weken daarover in een serie blogs. Deel 3 gaat over het grootste probleem: 1. vuilniszak of 2. vuilnis, zak?

Lees hier The Plastic Pact Journey – Part 1.

Lees hier The Plastic Pact Journey – Part 2.

The results are in! En ze zien er niet glorieus uit.

Binnen ISS zagen wij over de afgelopen vier jaar toch wel een hoop vergelijkbare items veelvuldig terugkomen.  Wat ons het meest heeft verbaasd, is de absoluut grootste plastic vervuiler van ons aanbod. Wij waren in de veronderstelling dat dit uiteindelijk to-go bakjes zouden zijn, omdat we die zichtbaar gebruikt zien worden. Het bleek dat de to-go bakjes relatief gezien helemaal niet zo’n grote impact hebben. Maar wat dan wel? Tot onze grote verbazing zijn dat vuilniszakken.

De absolute nummer één vervuiler bij de opdrachtgevers van ISS zijn vuilniszakken!!! Daar gebruiken wij er miljoenen van per jaar! Dit was in de periode van 2017 t/m 2019 goed voor 70% van de totale plastic uitstoot.

Bovendien hebben we in ons assortiment nog bepaalde items die we gewoonweg moeten verbieden en vervangen. Denk hierbij aan plastic koffiebekertjes, roerstaafjes en verschillende besteksoorten.

Daarnaast zien we dat we van 2017 tot 2019 voor de to-go containers gedeeltelijk zijn overgestapt op biobased alternatieven. Daar is ook al de nodige discussie over. De productie is duurzamer dan regulier plastic, maar de verwerking helaas niet.

Kijkend naar de totalen per jaar hebben we gelukkig elk jaar een terugloop gezien van het aantal kg. Zowel absoluut als relatief (totaal kg afgezet tegen totaal aantal medewerkers) met minimaal 25% per jaar. In 2020 hebben daar helaas geen vervolg aan kunnen geven. Waarschijnlijk is een toelichting overbodig maar in 2020 hebben wij door de Covid-19 crisis veel meer plastics gebruikt. We hebben, op dezelfde wijze als de voorgaande jaren, een berekening gemaakt van gebruikte producten zoals handschoenen, plastic bekertjes, roerstaafjes, deksels in alle soorten en maten, vuilniszakken, folie, borden en bestek. Voor diegene die ons vorige blog nog niet hebben gelezen: wij gebruiken verschillende soorten vuilniszakken. Van alle soorten zakken de specifieke details te bepalen, bleek onbegonnen werk. We hebben één vuilniszak als gemiddelde genomen en ook toegepast op alle andere vuilniszakken. En dit hebben wij ook voor alle anderen producten gedaan.

Door Covid-19 hebben wij binnen onze dienstverlening bepaalde aanpassingen moeten doen. In de catering hebben we alle producten per stuk verpakt. Ook hebben we locaties anders ingericht waardoor er meer grab & go is. Het gevolg is dat gasten ook meer wegwerpbordjes en -bestek nodig hadden. Daarnaast maakten wij veel meer gebruik van handschoenen, niet vanwege de kou, maar vanwege de hygiëne.  

Helaas zien we, in retrospect, dat we ook een paar minder handige keuzes hebben gemaakt. Wij hebben voor een aantal to-go bakjes gebruikgemaakt van Expanded Polystyreen (EPS), beter bekend als piepschuim. EPS is in principe restafval, tenzij je het gescheiden inzamelt. Een andere misstap is het gebruik van vensterzakken, waarbij je een papieren zak hebt met een plastic (meestal PLA) venster. Dit is geen verpakking die bestaat uit één materiaalsoort en is dus moeilijker te verwerken.

Veel van de andere producten die tot een stijging van het plasticgebruik hebben geleid, waren noodzakelijk voor de veiligheid van onze dienstverlening. Het goede nieuws is dat wij significant minder vuilniszakken hebben gebruikt! De verklaring daarvan is simpel: veel van de plekken waar wij onze diensten verlenen zijn in 2020 een stuk minder bezocht. Waardoor er minder afval in de bakken is gekomen en waardoor er dus ook minder vuilniszakken nodig zijn geweest.

Tot zover onze analyse over de plasticstroom waar wij zelf de meeste invloed op hebben. We gaan concreet aan de slag met twee projecten:

1) we gaan onze single use to-go verpakkingen vervangen voor reusables, meer daarover in een vervolg.

2) we gaan, samen met onze collega’s, bekijken hoe wij de hoeveelheid gebruikte afvalzakken kunnen terugdringen. Bijvoorbeeld door de zak uitsluitend te legen als deze vol is en ook door te testen of een vuilniszak in elke bak überhaupt wel nodig is.

What’s next? Aan de slag met reductiemaatregelen. Dat kost even tijd, dus wij verwachten na de zomer weer terug te zijn met deel 4. Dan gaan we de diepte in op de artikelen waar wij minder invloed op hebben. Specifiek de plastics die wij gebruiken in de bedrijfsrestaurants. Denk aan de frisdrankflessen en de ketchupsachets. En ook de resultaten van onze bovengenoemde projecten. Stay tuned voor onze volgende blog van ‘the Plastic Pact journey’.

 * Wij zijn Cara CoffynDanique LindnerSebastiaan Janssen en Douwe Driehuis van ISS. Allemaal vanuit onze eigen discipline betrokken bij het Plastic Pact. Cara en Danique als sustainability leads bij onze klanten Accenture en PwC, Sebastiaan vanuit zijn rol als category manager F&B en logistiek en Douwe als head of innovation.

Delen:

Meer nieuws

Circulaire hotspot op Schiphol Trade Park

Circulaire hotspot op Schiphol Trade Park

vrijdag 21 februari

Op deze locatie wordt gewerkt aan innovatie, duurzaamheid en samenwerking, om de toekomst vorm te geven. Dit is New Terra, ...

Lees meer

SWP Magazine #14: Lees hem hier

SWP Magazine #14: Lees hem hier

donderdag 20 februari

De 14e editie van het SWP Magazine is uit! Met praktische info over de samenwerking en het vormgeven van de toekomstbestendige ...

Lees meer

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

ISS Sustainability Day: de urgentie van duurzaamheid

donderdag 20 februari

Door verantwoordelijkheid te nemen en lef te tonen komen ecologische en sociale transities dichterbij. Maar de sleutel voor ...

Lees meer

Gezonder naar werk met Health2Work op de WorkPlace Xperience

Gezonder naar werk met Health2Work op de WorkPlace Xperience

donderdag 20 februari

Gezonde, vitale en gelukkige medewerkers, daar zet Health2Work zich voor in. Hoe ze dat doen laten ze zien tijdens de WorkPlace ...

Lees meer

Studiereis ‘Campussen, innovatiedistricten en start-up hubs’

Studiereis ‘Campussen, innovatiedistricten en start-up ...

woensdag 19 februari

Na vier succesvolle eerdere edities, organiseren Bt en Twynstra Gudde op woensdag 2 en donderdag 3 april 2025 een nieuwe, ...

Lees meer

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en zonder verspilling

Vergaderen zoals het bedoeld is: efficiënt, duurzaam en ...

woensdag 19 februari

In het e-zine 'sociale duurzaamheid' kon een onderwerp niet missen: vergaderen. Vergaderen staat zo centraal op kantoor ...

Lees meer

Doe mee aan de Workplace Vitality Conference 2025

Doe mee aan de Workplace Vitality Conference 2025

dinsdag 18 februari

Wil je ontdekken hoe je je verouderde systemen kunt uitdagen door inclusieve, wetenschappelijk onderbouwde oplossingen te ...

Lees meer

<span data-olk-copy-source='MessageBody'>Workplaced sluit zich aan bij Smart WorkPlace</span>

Workplaced sluit zich aan bij Smart WorkPlace

dinsdag 18 februari

Workplaced voegt zich bij Smart WorkPlace met een duidelijke missie: we nemen de onzekerheid uit het debat over de terugkeer ...

Lees meer

De koffie-industrie kent een nieuwe standaard

De koffie-industrie kent een nieuwe standaard

maandag 17 februari

Al jarenlang staat een ding centraal op kantoor, het kopje koffie. Ditzelfde kopje koffie is echter ook al sinds jaar en ...

Lees meer

Duurzaam ontwerpen: een integrale aanpak

Duurzaam ontwerpen: een integrale aanpak

donderdag 13 februari

Duurzaamheid betekent voor iedereen iets anders, maar één ding is zeker: steeds meer organisaties willen een ...

Lees meer

<span data-olk-copy-source='MessageBody'>HR en AI komen samen</span> om burnout te voorspellen

HR en AI komen samen om burnout te voorspellen

donderdag 13 februari

Een burn-out kost een werkgever gemiddeld €100.000 per langdurig uitgevallen medewerker. Toch ontbreekt bij veel bedrijven ...

Lees meer

Ontdek de Xpert Tour op de WPX 2025

Ontdek de Xpert Tour op de WPX 2025

woensdag 12 februari

In dit artikel lichten we een van de werkvormen uit tijdens de WorkPlace Xperience 2025: de Xpert Tour, een inspirerende ...

Lees meer

Essentie van integrale businesscases (deel 1)

Essentie van integrale businesscases (deel 1)

dinsdag 11 februari

In SWP Magazine 12 (November 2023) publiceerden Theo van der Voordt en Jan Gerard Hoendervanger een theoretisch model voor ...

Lees meer

Gemeente Heemskerk: een huis voor iedereen

Gemeente Heemskerk: een huis voor iedereen

maandag 10 februari

Bij het ontwikkelen van de hybride werkomgeving waar samenwerken, ontmoeten en verbinden centraal staat, werken de gemeente ...

Lees meer

De registratie voor de WorkPlace Xperience 2025 is geopend!

De registratie voor de WorkPlace Xperience 2025 is geopend!

vrijdag 7 februari

Op 15 & 16 april 2025 zetten we in de Van Nelle fabriek opnieuw stappen naar een gezonde en gelukkige werkomgeving tijdens ...

Lees meer

E-zine 'Sociale Duurzaamheid'

E-zine 'Sociale Duurzaamheid'

donderdag 6 februari

In dit digitale magazine duiken we in de wereld van duurzaamheid en leggen de verbinding met de mens en de werkplek. Een ...

Lees meer

Samen elektrificeren met concrete praktijkoplossingen

Samen elektrificeren met concrete praktijkoplossingen

donderdag 6 februari

Op dinsdag 18 en woensdag 19 maart vindt het tweejaarlijkse ABB Update Event plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. ...

Lees meer

Een hoge lat leggen voor duurzaamheid

Een hoge lat leggen voor duurzaamheid

woensdag 5 februari

Een hoge focus op duurzaamheid en innovatie, terwijl schoonmaakpersoneel met zorg werd overgenomen. Daarin was schoonmaakorganisatie ...

Lees meer

Voldoet jouw vastgoed aan de geldende wet- en regelgeving?

Voldoet jouw vastgoed aan de geldende wet- en regelgeving?

woensdag 5 februari

Hoe waarborg je de veiligheid van de medewerkers en bezoekers in je gebouw? Een vraag waar veel bedrijven mee worstelen, ...

Lees meer

De zes typische profielen van hybride werkers

De zes typische profielen van hybride werkers

dinsdag 4 februari

Hybride werkers kunnen worden onderverdeeld in zes verschillende profielen. Dat blijkt uit data van het Center for People ...

Lees meer

Terug naar boven