Jongeren hebben meer last van thuiswerken
Jongere werknemers hebben meer last van de nadelige gevolgen van thuiswerken dan hun oudere collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van HR-specialist Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit.
Wawoe interviewde voor zijn onderzoek 350 werkenden en nam een enquête af onder nog eens 7.000 werknemers. Hij overhandigde 9 juni zijn bevindingen aan minister Wopke Hoekstra van Financiën.
In een interview met de Volkskrant legt Wawoe uit waarom het voor jongeren belangrijk is om op kantoor te komen: “De kletspraatjes bij de vergadering of het koffiezetapparaat zijn voor jongeren heel belangrijk. Nu gaan besprekingen via zoom of mail, en zijn ze veel meer to the point geworden. Mensen hebben het idee dat ze daardoor efficiënter werken, maar de rechtstreekse kennisoverdracht valt weg.”
Tijdens zijn interviews met jongeren kreeg Wawoe soms een ontluisterend beeld van de werkrealiteit van jongeren de afgelopen periode: “Jonge mensen moeten het allemaal nog uitzoeken. En ja, die zitten dus soms ook in de badkamer te bellen zodat huisgenoten niet mee kunnen luisteren, of werken de hele dag in een heel klein kamertje. Sommige van mijn studenten zag ik steeds verder afstompen. Die doen al een jaar onderzoek bij een organisatie en hebben geen idee wat voor bedrijf het eigenlijk is.”
En dat is niet het enige waar jongeren tegenaan lopen. Ook digitale communicatie is vaak een uitdaging. Jongeren zitten soms met simpele vragen waarvoor ze niet durven te bellen en weten soms niet eens wie ze een berichtje moeten bellen. Omgekeerd hebben ze de neiging direct te moeten reageren, wanneer er ’s avonds nog een mail van een collega binnenkomt. Wawoe: “Jonge mensen komen minder in opstand omdat ze niet weten hoe de situatie eerst was, of wat voor mogelijkheden er zijn. Die passen zich maar aan.”
Wawoe pleit er in de Volkskrant voor dat bedrijven werknemers niet zelf laten kiezen of ze naar kantoor komen. “Ik chargeer nu, maar mijn generatie blijft dan thuis. Dan zitten jongeren nog steeds alleen. Natuurlijk hoeven we niet meer elke dag in de file te gaan staan om om negen uur op kantoor te verschijnen, maar er zijn genoeg oplossingen te bedenken om elkaar toch nog in levende lijve te treffen.”
De onderschatte waarde van vergaderingen
dinsdag 19 december
Vergaderingen zijn veel meer dan momenten van overleg: ze vormen een spiegel van de cultuur binnen jouw organisatie. In ...
Duurzaam aanbesteden in de facilitaire sector: het kan!
dinsdag 19 december
We hebben de mond vol over duurzaamheid. In de praktijk blijkt duurzaam opereren een stuk weerbarstiger, concluderen deelnemers ...