Reiskosten of thuiswerkvergoeding per dag bijhouden

Reiskosten of thuiswerkvergoeding per dag bijhouden

Bedrijven moeten personeel per dag laten bijhouden of ze recht hebben op een vergoeding voor thuiswerken of voor reiskosten. Die oproep doet werkgeversvereniging AWVN, die wil dat beide vergoedingen belastingvrij worden.

De AWVN doet de oproep omdat de verwachting is dat in 2021 mensen met een kantoorbaan vaker zullen wisselen tussen thuiswerken en naar kantoor gaan. Het vergoedingensysteem is daar echter nog niet op aangepast.

Reiskosten

Dit jaar mogen bedrijven vanwege de crisis nog een belastingvrije reiskostenvergoeding geven, ook al werken medewerkers thuis door corona. Vanaf 1 januari 2021 mag dat niet meer. Je mag die vergoeding dan alleen belastingvrij krijgen als je ook echt naar kantoor reist.

Thuiswerkvergoeding

Budgetinstituut Nibud heeft berekend dat een werknemer dagelijks zo’n twee euro kwijt is aan thuiswerken. “Dat lijkt ons alleszins redelijk”, aldus AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde. Het probleem is dat er nog geen speciale regeling is waarmee werkgevers de thuiswerkvergoeding belastingvrij mogen geven, zoals bij de reiskostenvergoeding. Een werkgever moet daardoor 80 procent belasting betalen, waardoor de 2 euro de werkgever 3,60 euro kost.

De AWVN pleitte daarom onlangs voor een ‘waar-je-werkt-budget’. Uit zo’n per werknemer vast te stellen potje kan de werkgever de betreffende vergoedingen betalen al naar gelang de gemaakte kosten en het aantal gereisde kilometers. Inmiddels is er in Nederland al een bedrijf dat in de CAO een ‘waar-je-werkt-budget’ heeft opgenomen, de ANWB.

Smart WorkPlace expert Mark Mobach trok de discussie nog breder. Hij pleitte ervoor dat werkgevers integraal beter nadenken over de omvang van het thuiswerken en over wat een werknemer nodig heeft om thuis top te functioneren. De facilitaire markt riep hij op om integrale concepten voor thuiswerken aan te gaan bieden.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven